Wat als je niet zwanger kunt worden

Tegenwoordig hebben veel vrouwen het steeds moeilijker om zwanger te worden. In feite beïnvloedt de stress die de moeilijkheid om zwanger te worden soms de conceptie zelf. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je niet zwanger kunt worden.
Wat als je niet zwanger kunt worden
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Vaak kan het zijn dat je volledig gericht bent op je werk en de stress die het veroorzaakt, en dat dit de vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Hoewel je hebt besloten dat je moeder wilt worden, zijn er vele maanden verstreken en lijkt het dat je niet zwanger kunt worden.

“Wat is er mis met me?”, “Waarom kan ik niet zwanger worden?” of “Heb ik vruchtbaarheidsproblemen?” zijn enkele van de vragen die je je wellicht stelt. Maar heb je nu wel of geen vruchtbaarheidsproblemen?

Als je je in deze situatie bevindt, overweeg je misschien om je toevlucht te nemen tot stressvolle technologieën voor geassisteerde voortplanting. Maar dit voorkomt dat je verbinding maakt met je ware verlangens en maakt het bovendien moeilijk om de gemoedsrust te hebben die je nodig hebt om een ​​kind te verwekken.

Wat je kunt doen als je niet zwanger kunt worden

Het eerste dat je moet doen, is uitsluiten of jij of je partner een vruchtbaarheidsprobleem heeft. Dit zal je helpen om verder te zoeken naar antwoorden.

In veel gevallen staat er geen medisch probleem in de weg van conceptie. Veel andere fysieke, psychologische of emotionele factoren kunnen namelijk ook onvruchtbaarheid veroorzaken.

Vrouw heeft stress door haar werk

Je moet dus proberen te ontdekken wat er met je gebeurt als een lichamelijk probleem niet de reden is waarom je niet zwanger kunt worden.

Mogelijke redenen waarom je niet zwanger kunt worden

Het kan verschillende redenen hebben. Bovendien worden vrouwen tegenwoordig op latere leeftijd zwanger, vaak vanwege hun werk.

1. Onbewuste weigering om zwanger te worden

Dit gebeurt meestal bij succesvolle vrouwen die een beroepsleven hebben. Door 60 tot 80 uur per week te werken, zijn vrouwen uitgeput, en daarom wil een verborgen deel van hen misschien helemaal niet zwanger worden, gewoon omdat ze proberen gewaardeerd en gerespecteerd te worden in hun werk. Als dit het geval is, kan een zwangerschap ervoor zorgen dat je je carrière niet kunt voortzetten.

Als vrouwen minder aan het werk zijn, worden ze vaak gemakkelijker zwanger.

2. Spanning

Als je aan hevige stress wordt blootgesteld, maak je veel adrenaline (het hormoon verwant aan mannen) aan, waarmee het lichaam sterk vecht tegen vrouwelijke aspecten.

Hoewel je de gevolgen op korte termijn misschien niet ziet, moet je als je zwanger wilt worden een ding beseffen. Als je veel stress ervaart, kan je geest niet aan een zwangerschap denken, zelfs als je erg erg verliefd bent op je partner en jullie allebei gezond zijn.

3. Blind vertrouwen in de wetenschap

Het is gebruikelijk dat vrouwen te snel hun toevlucht nemen tot geassisteerde voortplanting, alsof ze alleen maar hormoonmachines zijn. Deze technieken leveren echter niet altijd goede resultaten op. Waarom? Omdat de emotionele realiteit van een vrouw ook een rol speelt

Dit betekent niet dat deze technologieën niet veel paren hebben geholpen hun doel te bereiken. Hormonen zijn echter niet de enige factor die een rol spelen bij de conceptie. In dit opzicht spelen ook emoties een zeer belangrijke rol in dit proces.

Geassisteerde voortplanting

4. Stress tijdens de behandelingen

Wanneer een stel besluit om gebruik te maken van behandelingen om zwanger te worden, negeren veel medische professionals dat, in veel gevallen, negatieve resultaten juist het gevolg zijn van de stress die de methode zelf veroorzaakt.

Wat kun je doen als je niet zwanger kunt worden?

Je moet de emotionele realiteit van je relatie onder ogen zien. Dit betekent dat je diep in je relatie moet duiken om te ontdekken wat jou als koppel verenigt.

Soms besluiten stellen kinderen te krijgen zonder hun relatie te analyseren. Je moet hier echter rekening mee houden, want als stellen hun toevlucht willen nemen tot kunstmatige voortplantingstechnologie (ART), moeten ze bereid zijn om te communiceren, aan elkaars zijde te staan ​​en de liefde te koesteren die hen verenigt. Je relatie moet dus sterk zijn.

Jullie moeten allebei eerlijk zijn over wat je bereid bent op te offeren om een ​​kind te krijgen en om eerlijk te zijn over de vrijheid, het succes, de reizen en de rust die je achter moet laten als dat gebeurt.

Soms zijn vrouwen zich niet bewust van alle emotionele aspecten die bij de conceptie komen kijken. Het zou kunnen dat ze daarom niet zwanger worden. We hopen dat je dit artikel, over enkele van de redenen waarom je misschien niet zwanger kunt worden en wat je eraan kunt doen, interessant vond.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.