Voor het eerst moeder op je 40ste

17 oktober 2019
Voor het eerst moeder worden op je 40ste. Het is een verschijnsel dat met de tijd normaler is geworden. Daardoor is het niet meer alleen een keuzemogelijkheid, het is ook iets positiefs geworden.  

Steeds vaker schuiven vrouwen het moederschap op de lange baan en worden pas voor het eerst moeder op hun 40ste. Daarvoor kunnen vele redenen zijn die variëren van een gebrek aan moederlijk instinct tot motieven die te maken hebben met de werk- en beroepssituatie.

Niet alleen de professionele en economische groei spelen echter een rol. Ook de persoonlijke beslissing om eerst te genieten van de jeugd is een belangrijke factor. Veel vrouwen vinden dat het juiste moment daar is nadat hun jeugddromen zijn verwezenlijkt. Ze hebben het gevoel dat hun behoeften zijn bevredigd en beginnen er dan aan te denken om een gezin te vormen.

In feite is het geen enkel probleem dat een vrouw ervoor kiest om op haar 40ste een kind te krijgen. Het ideale moment hangt immers af van hoe zij zich voelt en hoe ze voor haar lichaam en haar gezondheid zorgt.

Dankzij de enorme wetenschappelijke ontwikkelingen komen nu bij late zwangerschappen niet meer zoveel complicaties voor als vroeger.

Rijpheid is de verborgen troef

Jaren geleden was het een uitzondering, maar nu is het late moederschap een nieuwe trend. Vanaf een bepaalde leeftijd zijn vrouwen zorgzamer en zelfverzekerder. Ook schijnt dat kinderen van oudere moeders lichamelijk en emotioneel gezonder zijn. Dit komt met name doordat de zwangerschap met veel zorg verloopt.

Je zou kunnen zeggen dat juist de vrouwen die voorrang geven aan hun werk en hun professionele carrière het moederschap uitstellen. Een andere reden voor uitstel kan echter zijn dat ze geen vaste baan of stabiele relatie hebben. Ze wachten dan liever op een geschikter moment.

Een vrouw van 40 jaar

De statistieken geven aan dat 33% van de bevallingen van vrouwen boven de 34 jaar is. Ongeveer 5% van alle vrouwen wordt pas voor het eerst moeder als ze de 40 gepasseerd zijn. Daartegenover beweren experts dat de ideale biologische leeftijd voor moederschap tussen de 18 en 35 jaar ligt.

Voordelen van het moeder worden op je 40ste

De zwangerschap is een periode van toewijding en verantwoordelijkheid. Kies je ervoor om pas na je 40ste moeder te worden, dan zul je vast alle mogelijkheden van het moederschap goed hebben overwogen.

Een vrouw met een hogere leeftijd is rijper en heeft een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is een positief aspect van een late zwangerschap. Haar professionele carrière is gesettled, de partnerrelatie is veelal stabiel en ze heeft zelfstandigheid verworven.

Dus, als je eenmaal de economische beperkingen van je jeugd hebt overwonnen, blijkt het een ideale optie om na je 40ste moeder te worden. Je bevindt je in een betere economische situatie en je beschikt over meer quality time. Je kunt zo meer tijd aan je kinderen besteden en meer tijd samen met ze doorbrengen.

Risico’s van moeder worden op je 40ste

In de laatste 30 jaar is het aantal vrouwen  dat na hun 40ste voor het eerst zwanger wordt verviervoudigd.

Hoewel de gemiddelde zwangerschapsleeftijd rond de 32 jaar ligt, meent de Wereldgezondheidsorganisatie echter dat een zwangerschap na je 35ste als een zwangerschap met risico moet worden beschouwd.

Je dient er ook rekening mee te houden dat het na je 40ste moeilijker is om zwanger te worden. De productie van het aantal eicellen is immers minder geworden. Daarom adviseren deskundigen vaak een vruchtbaarheidsbehandeling zoals bijvoorbeeld eiceldonatie.

De leeftijd van de moeder kan voor sommige problemen een risicofactor zijn, zoals:

  • miskraam
  • vroegtijdige bevalling
  • misvormingen
  • chromosoomafwijkingen in het kind (downsyndroom)
  • tijdelijke verhoging van de bloeddruk en het suikergehalte bij de moeder

Eerder is al genoemd dat de controle van een late zwangerschap strikter is. Door de wetenschappelijke ontwikkelingen kunnen eventuele afwijkingen en foetale misvormingen al in een vroeg stadium worden ontdekt.

Zorgt de moeder goed voor zichzelf tijdens de zwangerschap, dan zullen er ook minder risico´s zijn. De periode zal dan meestal met succes in een bevalling eindigen.

Het is mogelijk dat een vrouw gezondheidsproblemen heeft en daardoor niet zwanger kan worden op latere leeftijd. Zij kan dan gebruik maken van de vele bestaande mogelijkheden van kunstmatige bevruchting. Daarvoor is wel een goede communicatie met de arts vereist.

Heb jij deze leeftijd en denk je eraan om zwanger te worden, of misschien ben je het al, bedenk dan dat je lichaam voorbereiding nodig heeft op de geboorte van je kind. Let dus op je gezondheid, je gewicht en rook niet omwille van jouw kind.

Moeder worden op je 40ste is mogelijk, maar je moet wel de nodige voorzorgen nemen. Houd daar rekening mee.