Waarom je baby in jouw armen thuis hoort

Ons natuurlijke en moederlijke instinct maakt dat we geneigd zijn om onze baby's veel in onze armen te nemen
Waarom je baby in jouw armen thuis hoort
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 06 februari, 2019

Je bent het vast zat van iedereen te horen dat je je kind niet direct moet oppakken als hij huilt, omdat hij dan “aan je armen zal wennen”. Dit is de grootst mogelijke onzin!.

Je baby heeft het namelijk nodig door jou te worden vastgehouden, in jouw armen. In dit artikel gaan we uitleggen waarom.

Waarom hoort je baby in jouw armen?

Pasgeborenen hebben de armen van hun ouders nodig. Er zijn nog steeds veel stammen die nooit zouden overwegen gescheiden te zijn van hun kinderen.

Ze dragen hun baby de hele dag door met zich mee. Zelfs wanneer ze met andere dingen bezig zijn, zoals werken op het land.

In onze samenleving was dat ooit ook zo. Tot de komst van kinderwagens en andere hulpmiddelen die onze kapitalistische consumptiemaatschappij ontwikkelde.

Zeker, kinderwagens, kinderstoelen en andere uitvindingen kunnen onze dagelijkse taken een stuk eenvoudiger maken.

Maar net als bij alles: overdaad schaadt. Ze kunnen het contact dat we met onze kinderen zouden kunnen hebben, verstoren. Ze kunnen uiteindelijk meer nadelen hebben dan voordelen.

Als onderdeel van hun natuurlijke ontwikkeling gaan baby’s door een fase waarin hun favoriete plek de armen van hun moeder is. Net zoals bij hun intellectuele en fysieke ontwikkeling, heeft het volop koesteren van deze fase enorme voordelen.

Ons natuurlijke en moederlijke instinct maakt dat we geneigd zijn om onze baby’s in onze armen te nemen.

Je hoort het vaak van andere moeders en grootmoeders. Ze zeggen dat het niet goed is, dat je je baby verwent door hem zo vaak in je armen te hebben. Ze zeggen dat je baby zal huilen, alleen om even te worden geknuffeld.

Baby's zijn gelukkig in jouw armen en in die van papa

Baby’s zijn gelukkig in jouw armen

Maar waarschijnlijk huilen ze omdat ze je nodig hebben – jij bent immers hun moeder. Natuurlijk willen ze dat je ze kalmeert, kusjes geeft, ze knuffelt … Wat is daar mis mee?

Baby’s die in de armen van hun moeder zijn, zijn gelukkige baby’s. Ze huilen minder, klagen minder, eten vaker wanneer ze aan de borst van hun moeder worden gelegd en ze slapen meestal zonder problemen.

Het is uiteindelijk hun natuurlijke plekje, het is waar ze zich fijn en veilig voelen. Na 9 maanden in de baarmoeder te hebben gezeten, moeten ze gewoon zo dicht mogelijk bij hun moeder zijn.

Ze zijn gewend geraakt aan het horen van de hartslag van hun moeder. Dat is waarom ze ontspannen als ze dicht tegen je aan liggen; zo herinneren ze zich hoe het was in de baarmoeder.

De baby wordt geboren in een nieuwe wereld en weet helemaal niets. Hij moet wennen aan het nieuwe ritme en daarom heeft hij zijn moeder nodig. Jouw armen zijn een emotionele behoefte van je baby.

Ze zijn een omhelzing, een knuffel, een aai, veiligheid in tijden van crisis. Kortom, het is een plaats van rust. Je kind in je armen houden is ook de beste manier om de band tussen jou en je kindje te versterken.

Huid op huid contact is belangrijk om een band te krijgen

Het eerste huidcontact is onmiddellijk na de geboorte wanneer de pasgeborene op de blote borst van de moeder wordt gelegd. Er is wetenschappelijk bewijs dat de belangrijke voordelen ondersteunt, zowel op lange als op korte termijn.

Direct na de geboorte verkeren baby’s in een speciale staat waarin ze wakker zijn, aandachtig voor wat er om hen heen gebeurt, met hun ogen wijd open. Ze hebben een scherp reukvermogen en hebben actieve reflexen.

Het is essentieel om het belang van dit moment te erkennen. Het duurt slechts de eerste twee uur na de geboorte. Daarna begint een fase van lethargie.

Tijdens het eerste contact tussen moeder en kind observeren ze elkaar, ze ruiken en raken elkaar aan; het is echt een onvergetelijke ervaring.

De lichaamsgeur van een moeder is erg belangrijk, omdat in de eerste maanden het zicht van de baby nogal gebrekkig is. Ze herkennen hun moeder aan haar geur en aan haar stem.

“Huid op huid contact” wordt steeds vaker in kraamklinieken gestimuleerd. Huidcontact stelt de baby in staat zich aan te passen aan het leven buiten de baarmoeder. De baby handhaaft zo ook zijn lichaamstemperatuur, iets wat ze alleen niet kunnen doen.

Bovendien huilen baby’s zo ook minder en de band tussen moeder en kind wordt versterkt. Daarnaast vergemakkelijkt het het geven van borstvoeding. De baby zal instinctief naar de tepel zoeken om de eerste voeding te starten.

Met andere woorden, vanaf het moment dat de baby de baarmoeder verlaat, heeft hij de armen van zijn moeder nodig om zich aan te passen aan de wereld.

Ook de vader speelt een belangrijke rol

Natuurlijk heeft de vader ook een heel belangrijke rol. Het is waar dat vaders zich soms onzeker voelen als het hun eerste kind is.

Ze kijken toe hoe de moeder de baby in haar armen wiegt, streelt en vasthoudt. Maar wanneer de baby iets nodig heeft, kunnen vaders ook hun welkome armen geven.

Huid op huid 

Welke hulpmiddelen zijn er om je baby zoveel mogelijk bij je te hebben?

De draagzak

Er zijn veel dingen op de markt die ons helpen onze baby’s dicht tegen onze borst te dragen terwijl we tegelijkertijd onze armen vrij houden. Dit kan erg handig zijn, ook voor vaders. De baby kan in slaap vallen in de draagzak (als hij geen honger heeft), terwijl jij wat dan ook doet.

Ze zullen je ruiken, naar je kijken en je aanraken. Al deze dingen dragen er toe bij dat jullie band wordt versterkt.

De eenvoudigste modellen van draagzakken zijn gemaakt van een lang stuk stof dat op verschillende manieren wordt geknoopt. Er zijn ook stoffen die worden geleverd in de vorm van een slinger die is geknoopt met ringen, waardoor de positie en de grootte eenvoudig kunnen worden gewijzigd.

Er zijn ook rugzakvormige ontwerpen die er niet alleen mooi uitzien, maar ook comfortabel zijn. Een andere optie is de draagdoek. Die combineert de voordelen van de rugzakvormige draagzak met een reeks verschillende posities waaruit je kunt kiezen.

Dicht tegen onze borst

Bijkomende voordelen van draagzakken die wetenschappelijk zijn bewezen:

  • Het leven buiten de baarmoeder wordt minder traumatisch voor de baby
  • Maakt synchronisatie met de moeder mogelijk alsof je een eenheid bent
  • Ze vergemakkelijken de borstvoeding
  • Ze stimuleren de spijsvertering van de baby
  • Draagzakken zorgen voor betere rust
  • Ze zijn veilig voor de moeder
  • Ze stellen ouders in staat om andere dingen te doen
  • Draagzakken dragen bij aan een versteviging van de band tussen ouder en kind

De gevolgen van het niet genoeg oppakken van je kind

Als je je baby elke keer laat huilen als hij vraagt om in je armen te zijn, zul je bij je kind het volgende oproepen:

  • Spanning
  • Angst
  • Onzekerheid
  • Gebrek aan vertrouwen
  • Laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
  • Individualisme
  • Eenzaamheid

De armen van mama en papa hebben een bedoeling; onze kinderen hebben ze nodig. Dus aarzel niet om ze in je armen te nemen wanneer ze je nodig hebben.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.