Moeder worden na je 35ste, voordelen en risico's

Is er een ideale leeftijd om moeder te worden? Hoe oud was jij toen je voor het eerst moeder werd? Deel met ons wat je over de leeftijdskwestie vindt.
Moeder worden na je 35ste, voordelen en risico's
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 27 december, 2022

Het idee om na je 35ste moeder te worden betekent volgens de meeste mensen een risicozwangerschap of bevalling. Recente studies bevestigen echter dat niet alles over het krijgen van een kind op deze leeftijd negatief is.

Een studie, die de Journal of the American Geriatrics Society publiceerde, onthulde dat moeder worden na je 35ste de mentale vermogens van een vrouw verbetert. Volgens deze studie is het ook zo dat vrouwen die na hun 35ste voor het eerst zwanger worden betere resultaten behaalden bij tests op:

  • mentale scherpte
  • probleemoplossing
  • verbale vermogens

Moeder zijn in de huidige wereld

Dit is zeker goed nieuws voor de meerderheid van de vrouwen die in de huidige maatschappij leven. Onze maatschappij van vandaag kenmerkt zich door professionals die besluiten hun loopbaan te ontwikkelen voordat ze zich wijden aan hun persoonlijke leven. Hierdoor worden vrouwen op steeds hogere leeftijd moeder.

De medische wereld heeft vastgesteld dat, in biologische termen, de ideale leeftijd voor vrouwen om zwanger te worden minder dan 25 jaar is. In onze huidige samenleving stellen we de gemiddelde leeftijd om voor de eerste keer moeder te worden echter uit.

Bijvoorbeeld in Spanje is volgens de statistieken de gemiddelde leeftijd van de vrouw die voor het eerst moeder wordt 32,2 jaar. Er is echter ook een aanzienlijk aantal vrouwen die hun eerste baby hebben na hun 35ste jaar.

De voordelen van moeder worden na je 35ste

De voordelen van moeder worden na je 35ste

De hierboven genoemde studie is niet de enige die de voordelen van moeder-worden op latere leeftijd benadrukt. Er zijn andere onderzoeken waaruit de voordelen om na de leeftijd van 35 jaar moeder te worden naar voren komen.

Één van de onderzoeken werd uitgevoerd in 2014. De conclusie was dat vrouwen die moeder worden op de leeftijd van 35 jaar of ouder, langer zouden leven dan degenen die vóór de leeftijd van 35  jaar moeder werden. 

Uit ander onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Boston, kwam een soortgelijk resultaat. Vrouwen die na hun 35ste besluiten moeder te worden,  hebben  twee keer zoveel kans om 95 jaar of ouder te worden dan vrouwen wiens laatste kind voor hun 30ste werd geboren.

Er is nog een studie die de voordelen van laat moederschap heeft aangetoond.

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië voerde deze uit. Ze interviewden meer dan 830 vrouwen die de menopauzale al achter de rug hadden.  Op basis van de antwoorden ontdekten ze een verband tussen moeder worden na je 35ste en de mentale vermogens.

Volgens dit onderzoek zijn de redenen hiervoor gerelateerd aan de toename van aanmaak van hormonen  tijdens de zwangerschap. Deze toename van hormonen beïnvloedt de hersenchemie op een positieve wijze.

De enquête suggereert dat hoe ouder de vrouw is, hoe langer deze veranderingen in haar hersenen zullen voortduren. Op latere leeftijd heeft dat een verbetering van de cognitieve functies tot gevolg.

Is er een ideale leeftijd om moeder te worden?

Vandaag de dag  is  financiële stabiliteit ook v oor vrouwen erg belangrijk. Ze weten hoe ze onafhankelijk kunnen worden op dit gebied. Daarnaast leren zij ook te vechten, om de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het hebben van een huis te delen, zij aan zij.

Het sociaal-economische evenwicht dat vrouwen tegenwoordig zoeken, bereiken ze meestal rond het 34ste levens jaar. Dat komt overeen met het moment dat de vrouw begint na te denken over een eventueel moederschap.

Het bereiken van deze stabiliteit moedigt hen aan om de ervaring van het moederschap te beleven, omdat ze denken dat ze dit nu volledig kunnen doen. Maar op die leeftijd is de biologische klok van de vrouw niet meer zo precies en nemen de kansen om moeder te worden met het verstrijken van de tijd af.

Risico's van het moeder worden na je 35ste

Risico’s van het moeder worden na je 35ste

Aan de andere kant zijn er ook risico’s verbonden aan het moeder worden na je 35ste. Zo is er een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap, inclusief het risico op een miskraam. Er is tevens een verhoogde kans dat de baby wordt geboren met chromosomale afwijkingen.

Medische statistieken tonen aan dat 30% van de zwangere vrouwen van 35 jaar of ouder te maken krijgt met één of andere perinatale ziekte of complicatie. De meest voorkomende zijn zwangerschapsdiabetes, hypertensie (hoge bloeddruk, de belangrijkste oorzaak van vroeggeboorte) en bloedingen van de baarmoeder.

Elk van deze complicaties verhoogt de kans op een vroeggeboorte. Tien procent van de bevallingen van moeders ouder dan 35 zijn prematuur.

Anderzijds moeten we zeggen dat al deze risico’s meetbaar en controleerbaar zijn met adequate medische hulp.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.