Onze hoop die hersteld wordt door een regenboogbaby

De dood van een ongeboren baby is een groot en wreed verlies. Een regenboogbaby brengt weer hoop maar is er zeker niet om het verloren broertje of zusje te vervangen.
Onze hoop die hersteld wordt door een regenboogbaby
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 november, 2018

Een regenboogbaby is een baby die gezond en sterk ter wereld komt nadat een moeder een miskraam heeft gehad of een kindje heeft verloren.

Deze baby’s geven ons meer dan vreugde. Ze geven ons hoop en een nieuw begin dat we hard nodig hebben om ons gezin te herenigen.

Een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt is miskramen, de dood van deze ongeboren baby’s of van diegenen die deze wereld om welke reden dan ook vroeg moeten verlaten, om daarna sterrenkindjes te worden die voor altijd een plekje houden in de harten van hun ouders.

Het is een complex en soms wreed onderwerp. Veel moeders hebben te maken met een sociale onwetendheid. Zoals vaak gezegd wordt, een 10-jarig kind verliezen is niet hetzelfde als een baby verliezen die je nog niet ontmoet hebt, en die nog niet begonnen was aan zijn leven.

We willen hier graag duidelijk maken dat ieder verlies belangrijk is. De een kan niet vergeleken worden met de ander, maar ze worden allen als rampzalig ervaren. 

Het verliezen van een kind, ook door een miskraam, wordt op verschillende manieren ervaren. Er zullen families zijn die zo’n gebeurtenis met moed tegemoet gaan, en er zullen moeders zijn die in een diepe staat van hulpeloosheid zakken en depressief raken.

Sterrenkindjes, de baby’s die in hun moeder stierven, zijn wezens die bestonden, die vochten voor hun leven en wilden groeien, maar die door hun noodlot de kans niet hebben gekregen.

Het is welbekend bij ouders van een regenboogbaby, die hoop brengt na een verlies, dat dit kind er niet is om zijn/haar verloren broer of zus te vervangen.  

Ieder kind heeft zijn of haar plekje in de harten van hun ouders. Iedere baby is en zal altijd uniek zijn, ook als ze vroeg van hun leven beroofd zijn.

Het sterrenkindje en de storm die in ons raast

Het sterrenkindje en de regenboogbaby

Miskramen en het verlies van een kindje komen vaker voor dan we denken. Zelfs zo vaak dat het belangrijk is dat er een psychologisch protocol en ondersteuning beschikbaar is om de families en vooral de moeders te ondersteunen.

  • Elke vrouw ervaart dit verlies op haar eigen manier, maar ze moet wel op een veilige manier door haar pijn heen, samen met haar geliefden, en met de juiste professionele hulp.
  • Het komt vandaag de dag steeds vaker voor dat vrouwen er niet in slagen om zwanger te raken. En als het eindelijk toch gelukt is, is de kans op een of meerdere miskramen groot.
  • Deze ervaring kan erg ingewikkeld zijn. De sterrenkindjes verlaten ons en schijnen vanuit de hemel op ons, maar voor een bepaalde tijd zal de moeder een storm in haar voelen razen, een duisternis, en zelfs het ondraaglijke gevoel dat het verlies “haar schuld is”. Deze gedachte moet behandeld en weerlegt worden.
Een regenboogbaby is een teken van hoop

Regenboogbaby: hoop in een unieke vorm, een licht in een sterk hart

Het verlies van je baby verwerken kan lang of kort duren, maar je zult het altijd bij je blijven dragen.

Het is een pijn die veel moeders in stilte dragen en die ze op een bepaalde manier altijd binnenhouden. Hoewel ze er wel mee zullen leren leven.

Het is heel normaal voor stellen dat ze een tijd aarzelen om het opnieuw te proberen. De angst zit erin.

Beetje bij beetje echter worden de hoop en de wens groter dan de angst. De wens om weer ouders te worden wordt een wonderbaarlijke realiteit. Een regenboogbaby is een kindje dat uit de storm komt en licht brengt na de duisternis.

Bevallen van een gezonde en dierbare baby werkt helend, troostend en helpt tegelijkertijd de moeder om zichzelf bijeen te rapen.

Het kind fleurt de grijze dagen op in duizend kleuren, en geeft ons duizend kansen om het leven te omarmen. Samen met dit mollig en rozig wezentje dat ons begroet met haar ogen wijd open. En met een enthousiasme om de wereld te verkennen.

Moeders van een regenboogbaby

Dit is duidelijk voor de moeders van een regenboogbaby:

  • De regenboogbaby is er niet om het sterrenkind te vervangen.
  • De baby die nooit geboren was of die we te vroeg verloren hebben, zal altijd een eigen plekje in de harten van hun familieleden hebben. En in de zielen van hun ouders die ze altijd in hun gedachten houden; die navelstreng, van goud en sterk is, verbindt ons nog steeds met het kindje dat deze wereld te vroeg heeft verlaten.
  • De zwangerschap van een nieuw kindje na het verlies van een sterrenkindje wordt anders ervaren. Er is angst aanwezig, en soms voel je je in paniek, maar deze emoties zijn normaal en te verwachten. Het beste om in deze situaties te doen is een goede communicatie houden met de dokter.
  • De geboorte van een regenboogbaby is ook een manier om het sterrenkind een plaats te geven. Het gezonde en sterke kindje geeft ons de kans om te laten zien hoeveel liefde wij te bieden hebben. Liefde die we graag aan de andere baby hadden gegeven. Het komt tot uiting in onze zorg voor hun broertje of zusje.

We zullen ons best doen voor allebei. Voor degene die we bij ons hebben, en ook degene die ons ziet vanuit de sterren en vanuit hun plekje in ons hart. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Antonov, V. V., & Teplyy, A. (2008). Trabajo espiritual con los niños.«. New Atlanteans.
  • Torres Delgado, J. M., & Rangel Guerrero, A. (2010, abril). La familia funcional como promotora del desarrollo humano e integral de la persona desde la perspectiva femenina. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.