Een veilige zwangerschap na je dertigste, hoe?

Een veilige zwangerschap na je dertigste, hoe?
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Als we het hebben over een veilige zwangerschap na je dertigste moeten we het ook hebben over vrouwelijke vruchtbaarheid. Er is veel gezegd over hoe moeilijk het is om op deze leeftijd een kind te verwekken. 

Maar wist je dat veel van die statistieken worden geciteerd uit onderzoeken die duidelijk achterhaald zijn?

Hoewel door het verstrijken van de tijd zowel het vrouwelijke als mannelijke lichaam anders gaan functioneren varieert de kwestie van vruchtbaarheid niet zo drastisch als men denkt.

Tientallen jaren geleden werd er beweerd dat vrouwen in de dertig er lang over deden om zwanger te worden. De huidige cijfers geven echter aan dat de meeste vrouwen in minder dan een jaar zwanger kunnen worden.

Een veilige zwangerschap na je dertigste: prenatale zorg

 • Kies een arts bij wie je je op je gemak voelt en die eerdere ervaring heeft gehad met vrouwen in dezelfde situatie. Communicatie tussen arts en patiënt is van fundamenteel belang voor een succesvol proces.
 • Als jij of je partner normaal gesproken rookt is het tijd om te stoppen. Nicotine heeft een negatieve invloed op het lichaam en een van de aspecten die hierdoor wordt beïnvloed is vruchtbaarheid. Roken verhoogt namelijk het risico op spontane miskramen en vroeggeboorten. Het wordt ook geassocieerd met aangeboren afwijkingen en laag geboortegewicht bij de baby.
 • Overgewicht is een ander aspect dat moet worden aangepakt zodat de zwangerschap veilig kan verlopen. Obesitas en eetstoornissen belemmeren het proces van conceptie. Tijdens de zwangerschap kan het extra gewicht grote ongemakken voor je gezondheid en die van je baby veroorzaken.
Een goed dieet bij zwangerschap na je dertigste
 • Vraag de arts die je behandelt om een volledig lichamelijk onderzoek aan te bevelen. Het is belangrijk dat je eraan werkt om aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes te voorkomen en te verhelpen. Als dit behandeld moet worden zal je arts geneesmiddelen aanbevelen die de zwangerschap niet belemmeren.
 • Deel de medische familiegeschiedenis met je arts. Met deze preventieve maatregel kun je ongewenste genetische aandoeningen opsporen en deze onmiddellijk tegengaan. Als er binnen je familie een gezondheidstoestand is geweest die overgedragen kan worden is dit het juiste moment om dit te identificeren.

Een gezond dieet is op elk moment een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Het is echter vooral belangrijk als je zwanger bent of een zwangerschap plant.

– Nationale gezondheidsdienst –

Tijdens de zwangerschap

 • Houd een gedetailleerd overzicht bij van alle medische afspraken met betrekking tot prenatale zorg en controles.
 • Als je eenmaal besloten hebt om zwanger te worden stop dan met alle schadelijke gewoonten die van invloed kunnen zijn op je gezondheid. Het is ook zeer belangrijk dat je goed begint te eten. Een goed dieet zorgt ervoor dat je lichaam zich in de beste toestand bevindt om de baby tijdens de zwangerschap te verzorgen.
 • Een algemene aanbeveling van artsen is om goede prenatale vitaminen te slikken. Het is ook zeer aanbevolen om foliumzuur in te nemen.
 • Vermijd zelfmedicatie. Raadpleeg je arts voordat je pijnstillers of medicijnen zonder recept in gaat nemen.
Lichaamsbeweging bij zwangerschap na je dertigste
 • Een goede routine van lichaamsbeweging geeft je de spierkracht en weerstand om je aan te passen aan de veranderingen die je lichaam zal ondergaan. Lichamelijke inspanning helpt ook om:
  • pijn te verminderen
  • de bloedsomloop te verbeteren
  • je lichaam na de zwangerschap te herstellen.
   Het is een geweldig hulpmiddel om een veilige zwangerschap na je dertigste te bereiken.
 • Zorg voor voldoende rust, vooral tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Doe een dutje, besteed tijd aan je hobby’s, pauzeer tijdens je dagelijkse routine, enz. Ademhalingstechnieken, yoga, stretching en massages zijn goed om het lichaam soepel te houden.
 • Verminder het gebruik van cafeīne. Cafeïne heeft geen voedingswaarde en kan ervoor zorgen dat het lichaam ijzer niet goed absorbeert. Bovendien maakt het stimulerende effect het vaak moeilijk om ’s nachts in slaap te vallen.

Je kunt gerust zijn

Als je hebt besloten om moeder te worden na je dertigste kun je gerust zijn. Hoewel er factoren zijn met betrekking tot je lichaam waar je voor moet zorgen is het mogelijk om een veilige zwangerschap na je dertigste te hebben.

Er zijn in feite veel voordelen gerelateerd aan laat moederschap voor zowel moeders als baby’s.

Leeftijd maakt niet minder uit dan je denkt. Wat echt het verschil maakt is dat je een proces volgt voor een verantwoordelijke conceptie en zwangerschap. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bellieni, Carlo. “The Best Age for Pregnancy and Undue Pressures” Journal of family & reproductive health vol. 10,3 (2016): 104-107.
 • Lampinen, Reeta et al. “A review of pregnancy in women over 35 years of age”open nursing journal vol. 3 33-8. 6 Aug. 2009, doi:10.2174/1874434600903010033

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.