Over een postnatale depressie heen komen

Over een postnatale depressie heen komen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 11 augustus, 2018

De geboorte van een baby is een van de gelukkigste en onvergetelijke momenten in het leven van iedere moeder. Sommige moeders vallen echter zonder duidelijke reden in een hele depressieve fase. In dit artikel zullen we meer over een postnatale depressie uitleggen en hoe je eroverheen kunt komen.

Het is een van de grote paradoxen in het leven. Als de bevalling (waar lang en ook met angst naar uitgekeken is) voorbij is, voelt de moeder zich niet gelukkig. In plaats daarvan is ze verdrietig en depressief. Waarom kan dit gebeuren?

Een postnatale depressie komt vaker voor dan we denken. Sommige specialisten zeggen dat het in feite gaat om 15% van vrouwen die door de postnatale periode gaan. Anderen beweren dat het om meer dan 40% gaat. Uiteraard is er een wetenschappelijke verklaring voor.

Oorzaken van een postnatale depressie

Een postnatale depressie kan zowel veroorzaakt worden door hormonale en emotionele factoren, als door de omgeving waarin de nieuwe moeder zich bevindt. Over het algemeen wordt een postnatale depressie teweeggebracht door verschillende factoren die samen komen.

Plotselinge veranderingen in het niveau van oestrogeen en progesteron en andere hormonen kunnen emotionele veranderingen veroorzaken in gevoelige vrouwen. Als dit bovendien samengaat met een traumatische bevalling of stressvolle situaties na de geboorte van de baby, is de kans groter op de stoornis.

In deze gevallen moet je onthouden dat, zoals met alle veranderingen, de geboorte van een kind een scala aan emoties, verantwoordelijkheden en zorgen meebrengt. Je zult hier te zijner tijd wel aan wennen.

Postnatale depressie: moeder en kindje

Aan de andere kant is de kans groter op een postnatale depressie als de moeder al eerder last heeft gehad van een depressie of als haar sociale omgeving vijandig is.

Behalve die hierboven genoemd zijn er veel andere invloedrijke factoren, zoals:

  • slechte financiële situatie
  • gebrek aan steun in deze fase 
  • ongewenste zwangerschap
  • de mogelijkheid dat het kind een aangeboren afwijking heeft

Moeder zijn wordt niet omschreven door wat je achter hebt moeten laten toen je het werd, maar door de baby die je hebt gekregen.

Meest voorkomende symptomen van een postnatale depressie

Deze stoornis wordt normaal vergezeld door de volgende symptomen:

  • Verdriet en vaak moeten huilen
  • Prikkelbaarheid en angst
  • Slapeloosheid, vermoeidheid en lusteloosheid
  • Weinig eetlust
  • Niet in staat om te concentreren
  • Geen zin in recreatieve activiteiten
  • Sociale relaties verzwakken
  • Geen seksueel verlangen

Tips om over een postnatale depressie heen te komen

Zoals we al eerder zeiden, komt een postnatale depressie vrij veel voor. Maar het is niet onmogelijk om er overheen te komen.

Hier zijn een paar aanbevelingen om op de beste manier over een postnatale depressie heen te komen.

Overleg met een deskundige

Dit is het eerste dat je moet doen in deze situaties. Een psychotherapeut of psychiater kan de symptomen en je behoeften herkennen en zal je de beste opties geven.

En als het een zware depressie is, kan het nodig zijn dat je medicatie voorgeschreven wordt als behandeling. De belangrijkste functie van antidepressiva is om de stoffen in je hersenen in balans te brengen, wat de patiënten emotioneel stabieler maakt.

Postnatale depressie

Steun

Als anderen het niet aanbieden, vraag dan om steun. Het zal veel makkelijker zijn als iemand voor jou en je baby zorgt in deze tijden van nood en kwetsbaarheid. Breng je gevoelens naar buiten. Vertel je geliefden hoe je je voelt en wat voor een effect het heeft op je.

Afleiding

Net zoals werk, stelt het verzorgen van een baby hoge eisen, vooral voor een moeder die lijdt aan een postnatale depressie. Het is goed om een uurtje te lezen, wandelen, sporten of wat je ook maar leuk vindt om te doen.

Rust

Er is niets beter dan rusten om stressvolle situaties te overkomen. Maak gebruik van ieder momentje dat je hebt om een tijdje te rusten. Zo kun je nieuwe energie opdoen en je lichaam zich laten herstellen na de enorme inspanning van de bevalling.

Eigenwaarde

Je moet trots zijn op het feit dat je een nieuw leven in de wereld hebt gebracht. Geef jezelf het respect dat je verdient en waardeer jezelf. Verwaarloos je uiterlijk niet, ook al ben je de hele dag thuis.

Jezelf in een goed licht zien, zal je helpen om je geestdrift terug te krijgen.

Vind je balans terug

Dit is een fase die voorbij zal gaan. Zoals met alles kost het tijd om over een postnatale depressie heen te komen. Maar je zult het uiteindelijk wel doen.

Concentreer je op het accepteren van je fysieke, sociale en emotionele veranderingen. De fysieke aspecten zullen als eerste herstellen. Sociale en emotionele stabiliteit vergen echter veel meer tijd en energie. 

Wees geduldig, want alles zal weer normaal worden. Het moederschap is een constant leerproces. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
  • Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
  • Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
  • Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
  • Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.