De 11 eerste symptomen van zwangerschap

De eerste symptomen van zwangerschap zijn nogal suggestief en ook vervelend voor de aanstaande moeder. Ze verbeteren echter meestal na een paar maanden. Weet je wat ze zijn?
De 11 eerste symptomen van zwangerschap
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

De eerste symptomen van zwangerschap verschillen van zwangerschap tot zwangerschap, zowel in intensiteit als wat eigenschappen betreft. Ze verschijnen meestal als een reactie van het moederlichaam op de hormonale en lichamelijke veranderingen die nodig zijn om een leven te huisvesten.

Niet alle aanstaande moeders kennen de meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen. Daarom gaan we je er vandaag alles over vertellen. Zullen we beginnen?

1. Eerste symptomen zwangerschap: afwezigheid van de menstruatie

Het kardinale symptoom van een vroege zwangerschap is de afwezigheid van de menstruatie van een vrouw. De vrouwen met regelmatige cycli beginnen hun toestand vroeg te vermoeden als ze een vertraging van hun menstruatie opmerken. Vooral als er meer dan een week verstreken is.

De vrouwen met onregelmatige menstruatiecycli kunnen dit teken over het hoofd zien omdat het bij hen zo gewoon is. Het is echter mogelijk om veranderingen binnen hetzelfde asynchrone ritme waar te nemen.

Milde spotting of innestelingsbloeding

Sommige aanstaande mama’s melden dat ze vlak op de datum van hun menstruatie een lichte bloeding opmerken en later het goede nieuws te horen krijgen. Die spotting was waarschijnlijk een innestelingsbloeding en geen menstruatie.

Het gebeurt dat wanneer het bevruchte eitje aan de baarmoederwanden kleeft, het weefsel beschadigt en het scheuren van de tere vaten bevordert. Dit bloedverlies is veel minder dan het bloedverlies dat maand na maand optreedt. Het valt meestal samen met de datum van de menstruatie, want het treedt op tussen 10 en 15 dagen na de bevruchting.

De grote verschillen tussen menstruatie en een innestelingsbloeding zijn de hoeveelheid en de duur van de bloeding.

2. Gevoelige borsten

Een ander van de eerste symptomen van zwangerschap is pijn en verhoogde gevoeligheid in de borsten.

Het borstweefsel reageert snel op hormonale veranderingen, want progesteron en oestrogeen zijn erop gericht de voedingsbron van de baby al vroeg klaar te maken.

Dit veroorzaakt een toename van de toevoer van bloed dat de borsten bereikt, wat zich vertaalt in meer volume, temperatuur en pijn bij palpatie. Deze symptomen kunnen de eerste maanden aanhouden tot de borstklier zich aan de verandering aanpast.

11 eerste symptomen van zwangerschap zoals pijn in de borsten
Pijn of een verhoogde gevoeligheid in de borsten kan te maken hebben met de hormonale veranderingen van de zwangerschap.

3. Vermoeidheid is ook een van de eerste symptomen

Misschien is het eerste symptoom dat in de zwangerschap kan optreden vermoeidheid of voortdurend willen slapen.

Er zijn veel processen die in het moederlichaam plaatsvinden en die energie verbruiken, onder andere:

  • De vorming van de baby en de placenta.
  • De toename van bloedvolume en hartarbeid.
  • En ook  de emotionele belasting.

Deze veranderingen komen abrupt op gang, waardoor de moeder afhankelijk wordt van beter en meer rust om haar belangrijke taak te kunnen voortzetten. Daarom is het normaal dat je je in de loop van de middag slaperig voelt en na wat werk of een wandeling naar bed wilt.

4. Misselijkheid en overgeven

Bijna alle moeders kennen het verband tussen zwangerschap en de aanwezigheid van ochtendmisselijkheid en overgeven. Deze ongemakken komen vrij vaak voor en treffen bijna 70% van de zwangere vrouwen in het eerste trimester.

Hun verschijning hangt samen met de aanzienlijke toename van humaan choriongonadotrofine in het bloed, die in de eerste weken van de zwangerschap optreedt.

Misselijkheid is vaak tijdelijk en verbetert na het eten van voedsel. Andere keren gaat het gepaard met braken dat, bij herhaling, kan leiden tot het vermoeden van hyperemesis gravidarum. Deze toestand moet door de arts in de gaten gehouden worden om te voorkomen dat deze gezondheidstoestand van de moeder het welzijn van de baby beïnvloedt.

5. Afkeer van bepaalde voedingsmiddelen

Vanaf het begin van de zwangerschap melden veel moeders dat ze een grotere reuk- en smaakgevoeligheid ervaren dan gewoonlijk. Dit is ook het gevolg van hormonale werking, die een afkeer van bepaalde zintuiglijke prikkels veroorzaakt.

In het algemeen vermijden vrouwen in de eerste weken van de zwangerschap sommige geuren, de geur van bepaalde voedingsmiddelen, en zelfs sommige voedingsmiddelen of dranken (zoals koffie). Dit symptoom verdwijnt meestal tegen het eind van het eerste trimester, hoewel het soms tot de geboorte van de baby aanhoudt.

6. Verstopte neus

In het begin van de zwangerschap is het mogelijk een bijna permanente verstopte neus te hebben , die gepaard gaat met overvloedig slijm en niezen. Dit kan zonder twijfel de bezorgdheid wekken van vrouwen die geen last hebben van allergieën.

Deze aandoening staat bekend als zwangerschapsneusontsteking (Engelse link) en is het gevolg van de verwijding van bloedvaten in het hele lichaam en de werking van oestrogeen op het neusslijmvlies.

7. Verhoogd urineren

Zwangerschap manifesteert zich op verschillende manieren, maar de toename van de frequentie van urineren is een van de meest onvermijdelijke.

Dit symptoom verschijnt meestal tussen de eerste en tweede maand van de zwangerschap en wordt door verschillende oorzaken veroorzaakt. Daaronder zijn het toegenomen volume bloed dat de nieren ontvangen, de ontsteking en groei van de baarmoeder die op de blaas drukken, en het vasthouden van vocht.

Hoewel het vervelend is, blijft dit symptoom bestaan tot het einde van de zwangerschap. Maar beetje bij beetje raakt de toekomstige moeder eraan gewend.

8. Eerste symptomen van zwangerschap: buikpijn

Vrouwen associëren dit symptoom gewoonlijk met de vooravond van de menstruatie. Dat komt omdat de buikpijn die in de eerste dagen van de zwangerschap wordt ervaren erg lijkt op de pijn tijdens de menstruatie.

Dit ongemak is het gevolg van de stimulatie, voorbereiding en transformatie die de baarmoeder in dit stadium ondergaat. Hoewel het een mild ongemak is, duurt het meestal een paar dagen.

Als de pijn toeneemt of aanhoudt, is het beter een gynaecoloog te raadplegen.

9. Neusbloedingen of bloeden van het tandvlees

Een ongewoon symptoom van een vroege zwangerschap is bloeden uit de slijmvliezen (nasaal of oraal). Dit teken wordt vooral duidelijk bij stress of trauma, als je bijvoorbeeld je tanden poetst of als je je neus snuit.

Hoewel het meestal heel onopvallend is, kan dit symptoom enige angst bij de vrouw oproepen als ze haar toestand en de te verwachten veranderingen in dit stadium niet kent.

Bloedend tandvlees komt ook voor bij zwangere vrouwen
Overgevoeligheid en bloeden van het tandvlees kunnen ook een aanwijzing zijn voor een zwangerschap in het beginstadium.

10. Stemmingswisselingen

De verhoogde hormonale belasting tijdens de zwangerschap genereert vanaf de eerste dagen van de zwangerschap een veelheid van uiteenlopende symptomen. Een ervan, die soms vreemd en onverklaarbaar is, is de verandering van stemming.

Sommige vrouwen zijn sentimenteler dan gewoonlijk, terwijl anderen zonder reden huilen of ruzie hebben.

11. Constipatie

De toename van progesteron vanaf het begin van de zwangerschap kan veranderingen op het niveau van de spijsvertering met zich meebrengen en tot constipatie (Engelse link) leiden. Dit gebeurt door een afname van de darmbewegingen, die een tragere vertering en een grotere permanentie van de ontlastingsbolus in het lichaam veroorzaakt.

Het is gebruikelijk dat de aanstaande moeder minder dan 3 stoelgangen per week registreert, gepaard gaande met grotere moeilijkheden bij het drukken. Dit symptoom wordt intenser tegen het einde van de zwangerschap als de groei van de baarmoeder de verdeling van de buikorganen wijzigt.

Als je een van deze eerste symptomen hebt, maak dan een afspraak met je arts

De eerste symptomen van de zwangerschap zijn meestal vrij ongemakkelijk voor de zwangere vrouw. Maar de meeste nemen af tegen het einde van het eerste trimester. Dit gebeurt vooral omdat het lichaam zich aan de nieuwe toestand aanpast.

Het is belangrijk dat bij het eerste prenatale consult alle twijfels hierover met de arts en de vroedvrouw worden opgehelderd. Vooral om te weten welke symptomen je kunt verwachten en hoe je ze kunt behandelen, zonder de gezondheid en het welzijn van de baby te beïnvloeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.