Kortademigheid tijdens de zwangerschap: oorzaken en verlichting

Kortademigheid tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je denkt. Leer over de belangrijkste oorzaken ervan en hoe je het kunt verlichten.
Kortademigheid tijdens de zwangerschap: oorzaken en verlichting
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Van de lichamelijke en fysiologische veranderingen die tijdens de zwangerschap optreden, is kortademigheid een van de meest voorkomende. Je hebt er waarschijnlijk wel eens over gelezen of gehoord, maar het ervaren is een heel andere ervaring.

Het gevoel van kortademigheid kan gewoonlijk op elk moment tijdens de zwangerschap optreden. Het komt echter veel vaker voor als de zwangere vrouw enige onconventionele lichamelijke inspanning verricht. Ook varieert de intensiteit van dit symptoom afhankelijk van de persoon en haar leefgewoonten.

Hier laten we je daarom de belangrijkste oorzaken zien en hoe je het kunt verlichten.

Kortademigheid tijdens de zwangerschap en de mogelijke oorzaken

Kortademigheid of dyspneu tijdens de zwangerschap staat bekend als een van de meest voorkomende en vervelende problemen van zwangere vrouwen. Dit aspect wordt beïnvloed door lichamelijke en fysiologische veranderingen.

Het is echter een symptoom dat te maken heeft met de ontwikkeling van de baby. Kortademigheid wijst er namelijk op dat je lichaam, althans op structureel niveau, is voorbereid op de vorming en groei van je toekomstige kind.

Verhoging van het middenrif

Kortademigheid tijdens de zwangerschap

Een van de belangrijkste lichamelijke veranderingen treedt op in de inwendige structuren van het lichaam. De groei van de foetus brengt enkele bewegingen en samendrukkingen in de organen van de aanstaande moeder op gang.

De verhoging van het middenrif (Engelse link) ontstaat door de groei van de baarmoeder, die om ruimte in de buik begint te ‘vragen’. Deze fysieke verandering zorgt ervoor dat de andere inwendige organen zich mobiliseren en het middenrif omhoog duwen. Deze verhoging dwingt de longen samen te drukken, waardoor je ademhalingscapaciteit vermindert.

Dit valt op als een belangrijke oorzaak van kortademigheid tijdens de zwangerschap, maar treedt geleidelijk op. In het algemeen begint het op te treden vanaf de derde maand van de zwangerschap. De kans is veel groter dat het in de laatste zes maanden van de zwangerschap wordt waargenomen.

Hormonale veranderingen

Hormonen zijn de hoofdrolspelers tijdens de zwangerschap en degenen die meer veranderingen tijdens het zwangerschapsproces presenteren.

Progesteron en oestrogeen zijn de hormonen die betrokken zijn bij de verandering van de ademhaling. Deze fysiologische veranderingen treden meestal op tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. In het algemeen bestaat hun werking uit de aankomst van zuurstof uit het bloed in de placenta te bevorderen, die  een geringere hoeveelheid van dit gas voor de maternale weefsels produceert.

Bloedarmoede

Hoewel bloedarmoede (Engelse link) een van de mogelijke oorzaken van dyspneu is, komt het tijdens de zwangerschap niet vaak voor. Er zijn echter enkele gevallen waarin deze aandoening de ademhaling van de zwangere vrouw beïnvloedt. Het meest voorkomende symptoom in verband met deze aandoening is echter vermoeidheid en moeheid.

Hoe kortademigheid in de zwangerschap verlichten?

Kortademigheid ervaren kan overweldigend zijn, vooral als het je eerste zwangerschap is. Maar als het door lichamelijke en structurele oorzaken komt, is het mogelijk een manier te vinden om het te verlichten.

Assimileer de veranderingen

Het is geen erg vakkundige aanbeveling, maar als je het goed analyseert, kan het assimileren van de gewaarwording je meer kalmte en rust geven. Je kunt je zelfs comfortabeler voelen, al vergt het veel concentratie en geduld.

Neem bepaalde houdingen aan

Een van de belangrijkste lichamelijke veranderingen doet zich binnen in de buik voor met het omhoog brengen van het middenrif. Er zijn enkele houdingen die het lichaam meer verlichting geven.

De belangrijkste houding is de rug recht te houden en de schouders naar achteren. Zo kunnen de longen uitzetten en meer ruimte geven aan het middenrif. Het is ook een goed idee om op je linkerzij te gaan liggen en te vermijden dat je op je rug of buik ligt.

Doe ademhalingsoefeningen

Een zwangere vrouw doet een ademhalingsoefening

Met ademhalingsoefeningen kun je de intensiteit regelen waarmee je lucht inademt en uitademt. Zo kun je je kortademigheid verlichten en je ademhalingscapaciteit verbeteren.

Voor het beste resultaat doe je deze oefeningen buiten en op groene plekken, om gezond te kunnen ademen.

Kortademigheid tijdens de zwangerschap: moet ik naar de dokter?

Kortademigheid tijdens de zwangerschap is waarschijnlijk geen teken van iets ernstigs. Je moet echter niet overmoedig zijn en het beste is om je arts te bezoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.