Het houden van bedrust tijdens de zwangerschap

Bedrust tijdens de zwangerschap kan betekenen dat je de hele dag plat moet liggen, of gewoon af en toe even moet rusten. Vraag je arts duidelijk wat de bedoeling is.
Het houden van bedrust tijdens de zwangerschap
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Misschien heb je de opdracht gekregen om bedrust tijdens de zwangerschap te houden. Dit heeft zonder twijfel het stress- en angstniveau verhoogt. Je denkt misschien dat je meer aankomt, omdat je niet meer kan bewegen. Ook maak je je er misschien druk over hoe je dit extra gewicht weer kwijt zal raken.

Onthoud dat dit maar tijdelijk is. Binnen korte tijd heb je je babytje vast en zijn jullie beiden gezond en gelukkig.

Iedereen heeft het nodig om van tijd tot tijd een dag rust te nemen en in bed te liggen. Maar wanneer je om medische redenen dagen, weken of zelfs langer in bed moet liggen, kan dit voelen als een kwelling.

Bedrust tijdens de zwangerschap komt vrij vaak voor. Sterker nog, 20% van de zwangere vrouwen moeten op een bepaald punt tijdens hun zwangerschap bedrust houden.

Bedrust tijdens de zwangerschap

Bedrust tijdens de zwangerschap

Er zijn veel verschillende typen bedrust tijdens de zwangerschap. Vraag daarom goed wat jouw arts bedoelt, wanneer hij je voorschrijft om in bed te liggen tijdens de resterende tijd dat je zwanger bent.

Bedrust tijdens de zwangerschap kan betekenen dat je gedurende de dag bepaalde periodes op bed moet liggen. Soms moet je, met uitzondering van toiletbezoek, de hele dag plat liggen. Ook kan dit iets zijn wat hier tussen in zit. 

Bedrust kan helpen bij bepaalde complicaties die tijdens de zwangerschap kunnen opduiken. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk en vaginale bloedingen. Ook kan het een vroeggeboorte helpen voorkomen.

Natuurlijk kan het houden van bedrust tijdens de zwangerschap nadelige bijkomstigheden hebben. Ongemak en verveeldheid kunnen toeslaan. Wanneer je veel tijd in bed moet doorbrengen, is het goed om regelmatig van houding te wisselen, zodat je lichaam geen pijn gaat doen.

Hoe overleef je bedrust

Het kan ongelooflijk moeilijk zijn om de hele dag in bed te blijven. Zeker wanneer je normaal gesproken een erg actief persoon bent. Ook wanneer je andere verplichtingen hebt, zoals het zorgen voor je andere kinderen, kan dit heel vervelend zijn.

Je moet echter niet vergeten dat de gezondheid van je baby en jezelf afhangt van jouw bedrust. Het loont om geduldig te zijn en te onthouden dat dit tijdelijk is. 

Wanneer je verplicht bedrust moet houden en wanneer de dokter heeft gezegd dat dit voor jou de enige optie is, is het slim om wat ideeën te hebben zodat je dit goed kan doorstaan en je geduld niet verliest. Denk er bovendien aan dat de gezondheid van jezelf en die van je baby op het spel staan en dat dit maar tijdelijk is.

Bekijk de volgende tips om bedrust tijdens de zwangerschap de overleven:

  • Behoud perspectief. Een beetje verveeldheid ben je zo weer vergeten wanneer je je baby in je armen hebt. Dankzij deze tijdelijke verveeldheid, is je baby nu wel gezond.
  • Blijf productief. Je kan vanuit bed een hoop dingen doen. Juist dingen waarvoor je voorheen geen tijd voor had. Lees boeken, shop online of werk vanuit huis, enz.
  • Wees voorbereid. Zorg er voor dat je alles van te voren binnen handbereik hebt. Boeken, je laptop, tijdschriften, eten, water en alle dingen dingen die jij denkt nodig te hebben.

Wat kan je nog meer doen?

Wat kun je nog meer doen om voldoende bedrust tijdens de zwangerschap te krijgen
  • Zorg goed voor jezelf, ook op emotioneel vlak. Wellicht voel je je angstig of verdrietig, wanneer je zoveel uren in bed moet doorbrengen. Zorg ervoor dat je je niet laat meeslepen door deze gevoelens. Het zijn normale reacties. Je naasten zullen er voor je zijn, wanneer jij ze nodig hebt.
  • Zorg ook lichamelijk goed voor jezelf. Wanneer je veel tijd in bed moet doorbrengen, zorg er dan voor dat je massages krijgt. Laat een fysiotherapeut op huisbezoek komen en masseer je benen om er voor te zorgen dat ze geen vocht vasthouden. Massage en beweging verbeteren de bloedcirculatie en je gewrichten.
  • Onthoud dat het tijdelijk is. Het maakt niet uit hoe moeilijk het op dit moment is. Het is tijdelijk en over een paar weken kun je lekker knuffelen met je baby en geniet je van het moederschap.
  • Laat jezelf verzorgen. Nogmaals, dit is een tijdelijke fase. Dus laat jouw familieleden en geliefden voor je zorgen en laat ze jou een beetje verwennen. Van tijd tot tijd mag er ook best eens goed voor jou gezorgd worden. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.