Waterpokken en gordelroos tijdens de zwangerschap

Hoewel waterpokken en gordelroos door hetzelfde virus worden veroorzaakt, kunnen de complicaties tijdens de zwangerschap sterk verschillen. Meer informatie.
Waterpokken en gordelroos tijdens de zwangerschap
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 26 augustus, 2023

Waterpokken en gordelroos zijn zeer relevante ziekten tijdens de zwangerschap. Eén op de drie mensen krijgt de ziekte ooit in zijn leven. Complicaties komen echter vooral voor bij oudere volwassenen en, hoewel minder vaak, tijdens de zwangerschap.

Hier is alles wat je erover moet weten.

Wat zijn waterpokken en gordelroos en waarom komen ze voor?

Gordelroos is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Nadat het eerste geval van waterpokken is verdwenen, blijft het virus nog geruime tijd sluimeren in het zenuwstelsel van het lichaam om vervolgens te reactiveren als herpes zoster, ook wel gordelroos genoemd.

Als je nooit waterpokken hebt gehad, kun je dus geen gordelroos krijgen. Maar als je wordt blootgesteld aan iemand die gordelroos heeft en je hebt geen immuniteit tegen waterpokken, dan krijg je wel waterpokken.

De symptomen van herpes zoster tijdens de zwangerschap

De meeste gevallen van gordelroos verdwijnen binnen 3 tot 5 weken. Bij mensen met risicofactoren kan de ziekte zelfs meer dan eens voorkomen.

De herpes zoster laesie presenteert zich als een cluster met vloeistof gevulde blaasjes op één halfrond van het lichaam in een specifiek gebied van de huid dat een dermatoom wordt genoemd. Dit is het verschil met de kleine blaasjes die over het hele lichaam verspreid zitten en die je ziet bij waterpokken.

Volgens een publicatie (Engelse link) van de American Academy of Dermatology zijn de symptomen onder andere de volgende:

Waterpokken en gordelroos tijdens de zwangerschap
Sommige virale infecties, zoals herpes zoster, worden gekenmerkt door een jeukende, erythemateuze huid die pijn en een branderig gevoel veroorzaakt.

Hoe worden waterpokken en gordelroos tijdens de zwangerschap verspreid?

Waterpokken worden verspreid door nauw contact tussen mensen. Als er nog nooit symptomen zijn geweest, kan het op elke leeftijd optreden. Daarom vindt besmetting plaats via druppeltjes in de lucht of door direct contact met laesies die nog niet genezen zijn.

Als je zwanger bent en nog nooit waterpokken hebt gehad, kun je het beste contact vermijden met mensen die deze ziekte of gordelroos hebben. Het virus is besmettelijk zolang de laesies blootliggen en nog geen korstjes hebben gevormd.

Lopen zwangere vrouwen een hoger risico op besmetting?

Het is mogelijk dat tijdens de zwangerschap het aantal gevallen van gordelroos toeneemt. Dit komt doordat er een toestand van natuurlijke immunosuppressie ontstaat die de lichaamseigen afweer verlaagt.

Als gordelroos tijdens de zwangerschap optreedt, is dat niet schadelijk voor de baby. De immuniteit die de zwangere vrouw heeft tegen waterpokken zou zelfs helpen om de baby voor de geboorte te beschermen. Maar als de zwangere vrouw geen immuniteit heeft of niet is ingeënt met het vaccin, is blootstelling aan het virus mogelijk riskant voor het kind.

Zijn er risico’s voor de zich ontwikkelende baby?

Volgens onderzoeken gepubliceerd (Engelse link) door MotherToBaby is gordelroos zeldzaam tijdens de zwangerschap. Daarom is er geen verhoogde kans op geboorteafwijkingen waargenomen. Ook is niet aangetoond dat gordelroos de kans op zwangerschapscomplicaties vergroot, waaronder vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Waterpokken krijgen tijdens de zwangerschap kan echter wel een risico vormen voor de foetus. Volgens een publicatie (Spaanse link) van AEPap hangt dit af van het moment van de zwangerschap waarop de infectie optreedt, wat kan leiden tot de volgende klinische verschijnselen:

  • Foetaal varicellasyndroom.
  • Asymptomatische foetale varicella.
  • Perinatale varicella.
  • Verworven neonatale varicella.
Herpes-zoster op de rug van een persoon
Over het algemeen is een bloedtest geïndiceerd om te bepalen of er antistoffen tegen het gordelroosvirus aanwezig zijn.

Wanneer moet je naar je arts?

Als je bent blootgesteld aan iemand met gordelroos of waterpokken en je hebt de ziekte nog niet eerder gehad, moet je onmiddellijk je verloskundige informeren. Als er antistoffen aanwezig zijn, betekent dit dat je in het verleden waterpokken of het waterpokkenvaccin hebt gehad. In dat geval is er geen risico dat je de ziekte oploopt.

Als er geen serumantilichamen tegen het virus worden gevonden, kan er een injectie met immuunglobuline worden gegeven. Om het zo effectief mogelijk te maken, moet het ook binnen 4 dagen na blootstelling worden gegeven.

Zo voorkom je dat je in de toekomst de ziekte en misschien gordelroos oploopt. Er kan zich zelfs een minder ernstige vorm van waterpokken ontwikkelen. De diagnose is relatief eenvoudig, afhankelijk van de symptomen en de plaats van de laesies.

Therapeutische opties voor waterpokken en gordelroos

De toediening van een antiviraal geneesmiddel helpt de symptomen te verminderen en de duur van de ziekte te verkorten. In de meeste gevallen zijn antivirale middelen veilig om toe te dienen tijdens de zwangerschap. Hoewel gordelroos meestal niet gevaarlijk is voor de baby of de zwangere vrouw, kunnen sommige symptomen gecompliceerd worden als ze ernstig zijn of lang aanhouden. Dat wil zeggen, als er tekenen van uitdroging of koorts zijn.

Het belang van perinatale zorg

Samenvattend is de kans klein dat je waterpokken of gordelroos krijgt tijdens de zwangerschap. Zelfs als het gebeurt, is het onwaarschijnlijk dat gordelroos een risico vormt voor de baby. Als je tijdens je zwangerschap last krijgt van erythemateuze huiduitslag, kun je dit het beste melden bij je verloskundige of gynaecoloog. Hoewel het misschien geen waterpokken of gordelroos is, kan het een andere potentieel gevaarlijke aandoening zijn die een diagnose en behandeling rechtvaardigt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.