De relatie tussen borstvoeding en het immuunsysteem van je baby

Borstvoeding en het immuunsysteem van de baby creëren een relatie die infectieziekten helpt bestrijden en voorkomen. Ontdek meer.
De relatie tussen borstvoeding en het immuunsysteem van je baby

Laatste update: 12 augustus, 2023

Grote gezondheidsorganisaties bevelen moedermelk aan als exclusieve voeding voor zuigelingen tot 6 maanden. Een van de redenen, naast voeding, is dat borstvoeding en het immuunsysteem van de baby een relatie aangaan die infectieziekten helpt bestrijden en voorkomen.

Samen met de voedingsstoffen en andere actieve bestanddelen vormt moedermelk een beschermende barrière voor baby’s. Dit gebeurt vanaf het moment van de geboorte, met de afscheiding van de eerste melk, ook wel colostrum genoemd. Als je bij ons blijft, ontdek je hoe moedermelk het immuunsysteem van een baby opbouwt en versterkt om gezonder te groeien.

Wat is het immuunsysteem en hoe ontwikkelt het zich bij de baby?

Als moeder heb je waarschijnlijk gehoord dat de afweer van je kind tegen ziekten versterkt moet worden. Daarom bevelen kinderartsen exclusieve borstvoeding en een vaccinatieplan aan. Maar weten we precies wat het immuunsysteem is en hoe het bij baby’s wordt gevormd?

Het immuunsysteem is een natuurlijk afweermechanisme dat het lichaam heeft om bepaalde infecties te bestrijden. Deze worden meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen. Bij kinderen wordt dit mechanisme op 2 verschillende momenten door de moeder verzorgd:

  1. Voor de geboorte: het geeft een deel van zijn immuniteit door aan de foetus terwijl deze zich nog in de baarmoeder ontwikkelt. Daarom draagt het kind bij de geboorte al een tijdelijke afweer.
  2. Tijdens de borstvoeding: binnen een uur na de geboorte. Moedermelk bevat honderden tot duizenden bioactieve moleculen die het immuunsysteem beschermen en versterken tegen infecties. Volgens de richtlijnen voor aanvullende voeding (Engelse link) bij gezonde zuigelingen moet het 2 jaar lang worden voortgezet om aanvullende voeding te ondersteunen.
De relatie tussen borstvoeding en het immuunsysteem van je baby
Borstvoeding voorziet de darmen van de baby van gezonde bacteriën. Deze microbiota wordt een beschermende barrière tegen verschillende gezondheidsrisico’s, zelfs in hun volwassen leven.

Borstvoeding en het immuunsysteem van een baby

Een overzicht uit 2022 (Engelse link) in het tijdschrift Frontiers in Immunology legt uit dat de functies van de verschillende bestanddelen van moedermelk nog lang niet volledig worden begrepen. Maar wat we wel weten is dat borstvoeding cellen en voedingsstoffen levert die het immuunsysteem van een baby helpen opbouwen.

Bioactieve voedingsstoffen

In een publicatie van enige tijd geleden (Spaanse link) staat dat moedermelk voedingsstoffen bevat met een beschermende werking tegen virussen, bacteriën en parasieten. Sommige eiwitten voorkomen de voeding van ziekteverwekkende bacteriën. Dit is het geval met lactoferrine – dat ijzer vasthoudt – en met vitamine B12 en foliumzuurbinders. Er zijn ook enzymen, zoals lysozym en lactoperoxidase, die ze vernietigen.

Daarnaast bevat melk anti-infectieuze factoren, zoals de Bifidofactor, die de groei van nuttige bacteriën, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium, stimuleren. Deze maken deel uit van de darmmicrobiota van het kind en voorkomen de groei van schadelijke darmkiemen. Andere anti-infectieuze factoren in moedermelk zijn de zogenaamde oligosacchariden, gangliosiden en stafylokokkenresistentiefactor.

Stamcellen

Moeders geven hun immuniteit door aan hun kinderen tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Een recente studie (Engelse link) bevestigde dat moedermelk stamcellen bevat, waarvan minstens 2 immuuncellen per 100 milliliter. Een baby consumeert tussen de 0,5 en 1,5 liter moedermelk per dag. De passage van deze cellen in de darm van de pasgeborene en van daaruit in het bloed van de baby wordt echter nog onderzocht (Engelse link).

Aangeboren immuuncellen

Uit het overzicht blijkt ook dat moedermelk naast stamcellen ook andere immuuncellen bevat. Deze zorgen voor actieve immuniteit bij de pasgeborene vanwege hun vermogen om bioactieve moleculen voor afweer te produceren. Deze omvatten het volgende:

  • Macrofagen: detecteren pathogene microben of geïnfecteerde cellen. Ze vertegenwoordigen 80% in colostrum en overgangsmelk. Daarom is het belangrijk om binnen een uur na de geboorte te beginnen met borstvoeding en door te gaan met exclusieve borstvoeding tot de baby 6 maanden oud is.
  • Neutrofielen: voorkomen infecties door binnendringende deeltjes en micro-organismen te blokkeren. Een studie (Engelse link) in het tijdschrift PloS One uit 2015 merkte op dat de neutrofielenniveaus geleidelijk toenemen tot de melk rijpt.
  • Natural killer (NK) cellen: werken direct tegen infectie, maar activeren ook andere immuuncellen. Een overzicht (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Cellular & Molecular Biology Letters onthult dat ze in optimale hoeveelheden aanwezig zijn in moedermelk. Ze vertegenwoordigen 2% van alle cellen in rijpe melk.
  • Aangeboren lymfoïde cellen (ILC’s): het tijdschrift JAMA Pediatrics (Engelse link), 2018, toont een van de meest recente ontdekkingen in de samenstelling van moedermelk. ILC’s kunnen de aangeboren immuniteit van de pasgeborene vormen, omdat ze belangrijke spelers zijn in de darmmicrobiota en de adaptieve immuniteit daarvan.
Een baby drinkt aan de borst
Borstvoeding moet exclusief zijn voor baby’s in de eerste 6 maanden van hun leven, omdat het voedingsstoffen in de vereiste hoeveelheden levert en cellen bevat die het immuunsysteem van de baby helpen opbouwen en versterken.

Adaptieve immuuncellen

Onder deze groep cellen vinden we de volgende:

  • T-lymfocyten: zij zijn hoofdrolspelers in de adaptieve immuniteit en vertegenwoordigen 5 tot 10% van alle leukocyten in moedermelk.
  • B-lymfocyten: de aanwezigheid van IgA, IgG en IgM antilichamen in moedermelk wordt geproduceerd door deze lymfocyten. De antilichamen neutraliseren en elimineren pathogene virussen en bacteriën, maar ook toxines en stoffen die bij ontstekingsprocessen ontstaan.
  • Extracellulaire microdeeltjes: een overzicht (Engelse link) gepubliceerd in Frontiers in Immunology meldde de aanwezigheid van extracellulaire blaasjes in moedermelk die het immuunsysteem van de zuigeling en vooral zijn darmreactie lijken te vormen.

Cytokinen en chemokinen

Het Tijdschrift voor Klinische Immunologie (Engelse link) publiceerde dat immuuncellen in moedermelk kleine eiwitten kunnen produceren, cytokinen en chemokinen genaamd, die de rijping en ontwikkeling van immuuncellen bij zuigelingen vormgeven.

Microbiota van moedermelk

Moedermelk bevat een groot aantal bacteriesoorten met antimicrobiële eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Volgens het tijdschrift Nutrients (Engelse link) omvat deze microbiota probiotica, nuttige en commensale, die de integriteit van de darmbarrière ondersteunen.

Zoals gerapporteerd in het tijdschrift JAMA Pediatrics (Engelse link), blijkt moedermelk de tweede bron van bacteriën te zijn voor de baby na de geboorte. Daarnaast zijn er meer dan 100 soorten, waaronder Lactobacillus en Bifidobacterium. Deze bacteriën staan bekend als probiotica vanwege hun positieve effect op de gezondheid en ze maken deel uit van de darmbarrière die ziekteverwekkende micro-organismen bestrijdt.

Beschermt borstvoeding het immuunsysteem van een baby?

Het lijdt geen twijfel dat borstvoeding kinderen beschermt tegen infecties en andere ziekten. In dit verband zijn de anti-infectieuze en immunologische eigenschappen van dit voedsel goed gedocumenteerd.

De taak van moeders is ervoor te zorgen dat baby’s binnen een uur na de geboorte colostrum en alle moedermelk krijgen waar hun kleintjes om vragen. Het voordeel ervan is zo effectief dat het wordt aanbevolen tot minstens 2 jaar, samen met aanvullende voeding. Vergeet niet dat het de kinderarts is die de ontwikkeling van het kind in de gaten houdt. Daarom beslissen jullie samen over verdere beschermende maatregelen tijdens hun groei.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Baban, B., Malik, A., Bhatia, J., & Yu, J. C. (2018). Presence and Profile of Innate Lymphoid Cells in Human Breast Milk. JAMA pediatrics172(6), 594–596. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2018.0148
  • Ghosh A. (2020). Breast Milk Stem Cell Survival in Neonate’s Gut, Entery into Neonate Circulation and Adaption by the Body. Current stem cell research & therapy15(2), 98–101. https://doi.org/10.2174/1574888X14666191107095728
  • Hawkes, J. S., Bryan, D. L., & Gibson, R. A. (2002). Cytokine production by human milk cells and peripheral blood mononuclear cells from the same mothers. Journal of clinical immunology22(6), 338–344. https://doi.org/10.1023/a:1020652215048
  • Le Doare, K., Holder, B., Bassett, A., & Pannaraj, P. S. (2018). Mother’s Milk: A Purposeful Contribution to the Development of the Infant Microbiota and Immunity. Frontiers in immunology9, 361. https://doi.org/10.3389/fimmu.2018.00361
  • Li, S., Zhang, L., Zhou, Q., Jiang, S., Yang, Y., & Cao, Y. (2019). Characterization of Stem Cells and Immune Cells in Preterm and Term Mother’s Milk. Journal of human lactation : official journal of International Lactation Consultant Association35(3), 528–534. https://doi.org/10.1177/0890334419838986
  • Lokossou, G. A. G., Kouakanou, L., Schumacher, A., & Zenclussen, A. C. (2022). Human Breast Milk: From Food to Active Immune Response With Disease Protection in Infants and Mothers. Frontiers in immunology13, 849012. https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.849012
  • Lyons KE, Ryan CA, Dempsey EM, Ross RP, Stanton C. Breast Milk, a Source of Beneficial Microbes and Associated Benefits for Infant Health. Nutrients (2020) 12:1039. doi: 10.3390/nu12041039
  • Pannaraj PS, Li F, Cerini C, Bender JM, Yang S, Rollie A, et al. Association Between Breast Milk Bacterial Communities and Establishment and Development of the Infant Gut Microbiome. JAMA Pediatr (2017) 171:647. doi: 10.1001/jamapediatrics.2017.0378
  • Romero-Velarde, E., Villalpando-Carrión, S., Pérez-Lizaur, A. B., Iracheta-Gerez, M. L., Alonso-Rivera, C. G., López-Navarrete, G. E., García-Contreras, A., Ochoa-Ortiz, E., Zarate-Mondragón, F., López-Pérez, G. T., Chávez-Palencia, C., Guajardo-Jáquez, M., Vázquez-Ortiz, S., Pinzón-Navarro, B. A., Torres-Duarte, K. N., Vidal-Guzmán, J. D., Michel-Gómez, P. L., López-Contreras, I. N., Arroyo-Cruz, L. V., Almada-Velasco, P., … Pinacho-Velázquez, J. L. (2016). Consenso para las prácticas de alimentación complementaria en lactantes sanos [Guidelines for complementary feeding in healthy infants]. Boletin medico del Hospital Infantil de Mexico73(5), 338–356. https://doi.org/10.1016/j.bmhimx.2016.06.007
  • Trend, S., de Jong, E., Lloyd, M. L., Kok, C. H., Richmond, P., Doherty, D. A., Simmer, K., Kakulas, F., Strunk, T., & Currie, A. (2015). Leukocyte Populations in Human Preterm and Term Breast Milk Identified by Multicolour Flow Cytometry. PloS one10(8), e0135580. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0135580
  • Ward, T. L., Hosid, S., Ioshikhes, I., & Altosaar, I. (2013). Human milk metagenome: a functional capacity analysis. BMC microbiology13, 116. https://doi.org/10.1186/1471-2180-13-116

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.