Het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap

Het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap kan optreden in het derde trimester en veroorzaakt moeilijkheden bij het inslapen. Meer informatie.
Het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 20 november, 2023

Het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap is een van de vele symptomen die het lichaam van een vrouw in deze fase kan ervaren. Hoewel het niet zo bekend is als andere, kunnen zwangere vrouwen er last van hebben, vooral in het derde trimester. Wil je weten wat het is? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Dit probleem beïnvloedt de kwaliteit van de slaap van degene die eraan lijdt negatief door de symptomen die het presenteert. Het komt niet alleen voor bij zwangere vrouwen, maar ook bij andere personen en op elke leeftijd. Blijf lezen om meer te weten te komen over dit syndroom als je een baby verwacht.

Wat is het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap?

De prevalentie van dit syndroom bij zwangere vrouwen is 12 tot 20%. In de algemene bevolking treft het tussen de 5 en 12%. Deze gegevens zijn afkomstig van een onderzoek (Spaanse link) van het Hospital Virgen de la Luz Cuenca in Spanje.

Dit probleem treedt meestal op in het derde trimester, in het laatste deel van de zwangerschap, en veroorzaakt een tintelend of branderig gevoel in de onderste ledematen. Omdat het meestal ‘s nachts optreedt, zorgt het er bovendien voor dat het been veel moet bewegen om de symptomen te verlichten, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen

Zoals gezegd komt dit syndroom niet alleen voor bij zwangere vrouwen, maar kan het bij iedereen op elke leeftijd voorkomen.

Het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap
De belangrijkste klacht van mensen die lijden aan het rustelozebenensyndroom is de moeilijkheid om voldoende slaap te krijgen. Vermoeidheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen kunnen ook voorkomen.

Oorzaken

Hoewel het grondig is bestudeerd, zijn er nog veel twijfels over de oorzaken van dit syndroom, hoewel er twee typen zijn gedefinieerd:

  1. Chronisch: in dit geval houdt het rusteloze been syndroom verband met een genetische factor.
  2. Secundair: het treedt op wanneer de lijder een laag ijzergehalte heeft.

Bij zwangere vrouwen kan het optreden van dit syndroom het gevolg zijn van een reeks hormonale veranderingen of van de groei van de baby. Deze situatie veroorzaakt veranderingen in het bekken die tot ongemak leiden. In de meeste gevallen verdwijnt de aandoening in de postpartumperiode.

Symptomen

De symptomen die dit probleem het meest identificeren zijn het brandende en tintelende gevoel in de benen, vooral in de enkels. Beide treden meestal op wanneer de persoon in rust is. Andere symptomen die door lijders worden gemeld zijn de volgende:

  • Jeuk.
  • Tintelingen.
  • Rusteloosheid en inwendige nervositeit.
  • Een inwendig warm-koud gevoel, alsof er spinnen of wormen rondkruipen.
  • Prikkelend.
  • Het gevoel van een elektrische stroom.
Activiteiten om jezelf af te leiden, zoals ontspanningsoefeningen, lichaamsbeweging, schilderen of puzzelen, kunnen nuttig zijn om het rusteloze-beensyndroom tijdens de zwangerschap te bestrijden.

Behandeling van het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap

Bij zwangere vrouwen is het meestal een tijdelijke situatie. Daarom verdwijnt het na de bevalling meestal. Daarom is er geen specifieke behandeling nodig, hoewel er een reeks aanbevelingen zijn om de symptomen te verlichten.

  • Ga wandelen en vermijd een zittende levensstijl.
  • Neem een supplement in het geval dat het komt door een laag ijzergehalte.
  • Drink geen cafeïne.
  • Masseer je benen.
  • Neem warme of koude waterbaden.
  • Zorg voor ontspanning.
  • Doe een andere activiteit die helpt om je af te leiden (puzzels, kruiswoordraadsels, schilderen, schaken, meditatie of lichaamsbeweging).
  • Vermijd overvloedige diners en voedsel dat irriterend kan werken.
  • Vermijd stress en het zijn in zeer warme omgevingen.
  • Gebruik foliumzuur of vitamine B12 als behandeling.

Naast al deze maatregelen is het belangrijk om je arts te raadplegen als je tijdens de zwangerschap last hebt van dit probleem. Het kan nodig zijn dat de professional andere parameters controleert, zoals ijzer, foliumzuur, vitamine B12 en vitamine D. De verandering of het gebrek aan een van hen kan de symptomen versterken.

Alles moet opgelost zijn met de komst van het kind

We hebben al gezien dat het rustelozebenensyndroom tijdens de zwangerschap tijdelijk kan zijn. Als de symptomen aanhouden nadat de baby geboren is, kan het een genetische of andere kwestie zijn die met je arts besproken moet worden.

Over het algemeen verdwijnt dit probleem na de bevalling, hoewel er vrouwen zijn die er zelfs eerder geen last meer van hebben. Dus, als je zwanger bent en je hebt dit probleem, wees geduldig, zodra je baby er is, zal dit voorbij zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Herraiz de Castro, C., González Martínez, F., Baena Angulo, A. M., & Alcántara Alejo, M. (2007). Síndrome de las piernas inquietas en el embarazo. Atención primaria, 39(11), 625–626. https://www.elsevier.es/es-revista-atencion-primaria-27-articulo-sindrome-piernas-inquietas-el-embarazo-13112205
  • Reyes, O. A. (2018). Síndrome de las piernas inquietas en el embarazo. Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología, 2009(14).
  • Álvarez-Aguilar, D., Valero-Roncero, J., Pérez-Rodríguez, E., & Sánchez-Márquez, G. (2010). Trastornos del sueño durante el embarazo. Matronas profesión, 11(1), 11-17.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.