Ontspanningsoefeningen voor vermoeide moeders

Als moeder ben je waarschijnlijk druk bezig met werk, kinderen, het huis, etc. Als je geen tijd hebt om te ontspannen, dan is deze lijst met de beste ontspanningsoefeningen iets voor jou. Let op!
Ontspanningsoefeningen voor vermoeide moeders
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Moeder zijn brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Soms veroorzaakt een balans vinden tussen je persoonlijke en professionele leven, naast veel andere verplichtingen, stress en vermoeidheid. In dit artikel laten we je enkele eenvoudige ontspanningsoefeningen voor vermoeide moeders zien die zeker zullen helpen.

Het is waarschijnlijk niet eenvoudig om tijdens je drukke week tijd te vinden om te ontspannen. Toch moet je proberen om een moment te vinden waarop je je batterijen kunt opladen. Zie dit niet alleen als een verlangen, maar als een behoefte.

In die zin zijn ontspanningsoefeningen een geweldige en eenvoudige manier voor vermoeide moeders om energie terug te winnen, terwijl ze nog steeds hun verschillende verplichtingen nakomen.

Je hebt maar een paar minuten per dag nodig om de vele voordelen van ontspanningsoefeningen te ontdekken. De meeste van deze oefeningen komen uit disciplines zoals yoga of meditatie.

De beste ontspanningsoefeningen voor vermoeide moeders

1. Hoofdrotatie

Vrouw met nekklachten

De eerste ontspanningsoefening voor vermoeide moeders is zo eenvoudig dat je het overal kunt doen.

 • Sta eerst rechtop en beweeg je kin van links naar rechts, alsof je je hoofd schudt.
 • Knik na een pauze met je hoofd ja door je kin voorzichtig op en neer te bewegen.
 • Doe vervolgens een volledige rotatie en geniet van de effecten van deze eenvoudige massage.
 • Adem gedurende de rotatie vrij in en uit en wees je bewust van je lichaam in het moment.

2. Breng een verband tot stand met je ademhaling

 • Om deze oefening uit te voeren, ga je op je rug liggen met je armen en benen iets uit elkaar.
 • Concentreer je op de steunpunten op de vloer voordat je je op je ademhaling concentreert.
 • Stel jezelf vervolgens voor op een aangename plek zoals een strand, de bergen of een woestijn. Probeer in je verbeelding dingen als het geluid van de zee of de hitte van de zon te betrekken.
 • Probeer ten slotte een verband te leggen tussen je ademhaling en de golven of tussen inademen en uitademen.

3. Een warm bad

Vrouw ligt in bad te ontspannen

Ten derde raden we aan om doordeweeks een warm en rustig bad te nemen als je een badkuip hebt. De warmte helpt je spieren te ontspannen om wat spanning in je lichaam los te laten. Het zal je helpen om je als nieuw te voelen, zowel van binnen als van buiten.

Je kunt elementen toevoegen die je helpen ontspannen, zoals geurkaarsen of etherische oliën. De aroma’s helpen je om te kalmeren en je geest helder te houden.

4. Ontspanningsoefeningen voor vermoeide moeders: de buikademhaling

Deze laatste ontspanningsoefening elimineert spanning door eenvoudig diep te ademen. Je hoeft alleen maar te ademen door je buikspieren te gebruiken.

Tijdens het inademen moet je buik licht opblazen en naar beneden gaan terwijl je uitademt. Vergeet niet dat om deze ontspanningstechniek effectief te maken, je borst niet mag bewegen.

Buikademhaling kan je helpen om je evenwicht te herstellen. Als je deze techniek een tijdje hebt geoefend, kun je het langer doen.

Ten slotte herinneren we je eraan dat voordat je aan deze oefeningen begint, het misschien nodig is om op te warmen. Verwijder vervolgens alle spanning door je aan te spannen terwijl je inademt en vervolgens verschillende delen van je lichaam te ontspannen terwijl je uitademt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García-Trujillo, M. R., & de Rivera, J. G. (1992). Cambios fisiológicos durante los ejercicios de meditación y relajación profunda. Psiquis, 13(6-7), 279-286. http://www.psicoter.es/_arts/92_A104_04.pdf
  • Payne, R. A. (2005). Técnicas de relajación. Editorial Paidotribo.
  • Plana, O. R., & Farrús, A. S. (2001). Respira unos minutos: Ejercicios sencillos de relajación. Inde.
  • Walker, C. E. (2002). Aprenda a relajarse: las técnicas y ejercicios más eficaces para la relajación física y mental. Editorial AMAT.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.