Wat is het verstrijken van de baarmoederhals?

Veel vrouwen weten niet wat het verstrijken van de baarmoederhals is en wanneer dit gebeurt. In dit artikel leggen we dit en nog veel meer uit.
Wat is het verstrijken van de baarmoederhals?

Laatste update: 30 december, 2018

Wanneer we voor de eerste keer moeder worden, kan alles ons bang maken. Zeker wanneer het gaat over de bevalling. Wanneer we bijvoorbeeld horen over ‘het verstrijken van de baarmoederhals’, kan dit lastig lijken. Dit is wat het betekent.

Naarmate de bevalling van de baby dichterbij komt, past het lichaam van de vrouw zich daaraan aan. Het lichaam van de moeder verandert. Tijdens de zwangerschap dient de baarmoeder als een beschermende cocon voor de vrucht, de foetus.

Het doel van deze veranderingen is om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen, zonder enig weefsel etc. verloren te laten gaan. Wanneer het einde nadert, gebeurt juist het tegenovergestelde. De baby moet geboren worden en het lichaam moet loslaten.

Voor de op handen zijnde bevalling gaat de baarmoederhals door een proces van geleidelijke verkorting. De baarmoederhals begint in te korten en langzaam uit te zetten. Deze aanpassing, of in andere woorden, het verstrijken kan uren duren. De baarmoederhals ‘verdwijnt’ uiteindelijk voor de bevalling.

Hoe vindt het verstrijken van de baarmoederhals plaats?

Hoe vindt het verstrijken van de baarmoederhals plaats

Het dunner worden of verstrijken van de baarmoederhals is een normaal proces dat plaatsvindt ter voorbereiding op de geboorte van de baby. Een vaginale bevalling vraagt om een geleidelijke verwijding om een correcte en veilige bevalling te garanderen. 

De baarmoederhals begint te verdwijnen tegen het einde van de zwangerschap. Dit is zelfs zo wanneer er een keizersnede gepland staat.

Met andere woorden, als het moment van de geboorte nadert, wordt de baarmoederhals:

  • zachter
  • korter
  • dunner

Dit allemaal tot het punt dat hij verdwijnt. Om de vooruitgang in dit proces van verstrijking te kunnen vaststellen, gebruiken deskundigen bepaalde percentages.

“Voor de zoon is de moeder een juweel. Voor de moeder is de zoon de heerlijkheid.”
-Chinees gezegde-

Afhankelijk van de verhouding van de verstrijking, kunnen doktoren vaststellen wanneer 30% tot 50% is verdwenen. Dit loopt door tot een volledige 100%.

Wanneer ongeveer 50% van de baarmoederhals is verstreken, dan is de bevalling nabij. Wanneer 100% van de baarmoederhals verstreken of verdund is, dan gaat de bevalling beginnen.

Gedurende de laatste weken van de zwangerschap zal de arts onderzoeken hoeveel van de baarmoederhals al is verdwenen. Wanneer het moment van de bevalling daadwerkelijk daar is, zal dit veelvuldiger worden gecontroleerd.

Hoe controleert een arts het verstrijken van de baarmoederhals?

Hoe controleert een arts het verstrijken van de baarmoederhals

Wanneer vrouwen voor de eerste keer moeder worden, ontstaat de ontsluiting pas nadat de baarmoederhals is verdwenen. Bij vrouwen die al eerder moeder zijn geworden, gebeurt het tegenovergestelde.

Wanneer een vrouw echter al eens bevallen is, zal de ontsluiting namelijk tegelijkertijd plaatsvinden met het verdwijnen van de baarmoederhals.

Om uit te vinden of een vrouw al aan het bevallen is, voeren specialisten een vaginale palpatie uit om het percentage van verstrijking van de baarmoederhals te kunnen beoordelen. Een baarmoederhals die aan het verstrijken is, is een teken dat sterke weeën hebben plaatsgevonden.

Normaal gesproken bestaat de baarmoederhals uit een 3 centimeter dikke spier die de vagina met de baarmoeder verbindt. Hij  verkort en wordt één met de baarmoeder, waardoor de typische peervorm hiervan verdwijnt.

De fasen van verdwijning en ontsluiting 

De fasen van het verstrijken van de baarmoederhals

Bij vrouwen die voor de eerste keer moeder worden, duurt het vaak langer voordat het kind geboren is. Dit komt omdat de ontsluiting pas begint wanneer de baarmoederhals is verstreken. Dit kan een zeer langzaam proces zijn. Het kan soms wel dagen duren. 

Hoewel alle vrouwen verschillend zijn, is de natuurlijke manier waarop deze fasen plaatsvinden verwijding, verstrijking en uitstoting, ofwel bevalling. Zoals we al zeiden kan de ontsluiting tegelijk plaatsvinden met het verdwijnen van de baarmoederhals.

Het doel van de ontsluiting is om te gaan van 0 naar 10 centimeter.

De 3 stappen bij een tweede bevalling

Verstrijking

Verdwijning of verstrijking van de baarmoederhals begint tot 72 uur voor de bevalling. Soms begint dit echter maar 48 uur voor de bevalling. Dit is bij iedere vrouw weer anders.

In deze fase is de baarmoederhals uitgedund tot ongeveer 1 centimeter. Met andere woorden, deze is ongeveer 2,5 centimeter korter geworden.

Ontsluiting

Wanneer de baarmoederhals is verdwenen, begint de ontsluitingDe kleine opening die over is gebleven, zal zich verwijden. Zo wordt de doorgang voor de baby mogelijk gemaakt. Dit proces wordt ontsluiting genoemd.

Bij elke vrouw kan de tijd die dit vraagt variëren. Bij vrouwen die al eens eerder zijn bevallen, zal de ontsluiting ongeveer 1,2 centimeter per uur zijn. Het duurt bij de eerste baby altijd langer. Wanneer het de eerste keer is, zal dit namelijk maar met 1 centimeter per uur gebeuren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alfosea Marhuenda E, Corbalán Biyang S., Arteaga Moreno A, Pertegal Ruiz M, et al. Ecografía intraparto. Sociedad Ginecológica Murciana.
  • Parrado G. Trabajo de parto: Fisiología y Alteraciones disfuncionales. Hospital Ramón González Coro. 2013.
  • Zilianti Mario, Avilán Rovira J. M. Monitoreo del borrado del cuello uterino con sonografía transperineal. Posible significancia pronóstica. Rev Obstet Ginecol Venez. 2010 ;  70( 1 ): 4-10.
  • Aragón-Hernández JP, Ávila-Vergara MA, Beltrán-Montoya J, Calderón-Cisneros E, et al . Protocolo clínico para inducción del trabajo de parto: propuesta de consenso. Ginecol. obstet. Méx. 2017;  85( 5 ): 314-324.
  • Andina E. Trabajo de parto y parto normal. Guias de practicas y procedimientos . Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá. 2002;21(2):63-74.
  • Rodríguez O, Lopez M, Galiana B. TÉCNICA DE ASISTENCIA AL PARTO. Hospital Clínico Universitario Virgen de la Victoria de Málaga.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.