Moeder worden na een hysterectomie

Moeder worden na een hysterectomie
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 28 juni, 2018

In dit artikel zullen we ingaan op het onderwerp van het moeder worden na een hysterectomie.

Bepaalde aandoeningen van de vrouwelijke voortplantingsorganen vallen de baarmoeder aan. Dit is het orgaan waar de zwangerschap plaatsvindt. Als de baarmoeder verwijderd wordt, is de kans kleiner dat je een kind kunt krijgen. Maar de vraag is of het totaal niet meer mogelijk is?

Het is de op-één-na belangrijkste oorzaak bij vrouwen voor een operatie (de hoofdoorzaak is een keizersnede). Desondanks weten vele vrouwen niet wat een hysterectomie is.

Voordat we verder ingaan op het hoofdonderwerp, geven we een algemeen overzicht van deze operatie. 

Bovendien bespreken we mogelijke oorzaken. Daarna gaan we in op de gevolgen voor de gezondheid van een vrouw en de verschillende soorten die er bestaan.

Ten slotte richten we ons op de hoofdvraag: moeder worden na een hysterectomie, is dat mogelijk?

Wat is een hysterectomie?

Een hysterectomie is een operatie waarbij de baarmoeder gedeeltelijk of totaal wordt verwijderd. Aangezien dit de plek is waar de foetus groeit en ontwikkelt, vragen vele vrouwen zich af of moeder worden na een hysterectomie mogelijk is.

Is moeder worden na een hysterectomie mogelijk?

Na deze operatie zal een vrouw geen menstruatie meer hebben.  Ze zal dan mogelijkerwijs de menopauze ingaan. Dit gebeurt wanneer ook beide eileiders en de eierstokken worden verwijderd.

Echter doorgaans wordt er slechts een eierstok verwijderd, indien nodig.

Soorten hysterectomie

Er bestaan 3 soorten hysterectomie:

  • totale: naast de volledige baarmoeder wordt ook de baarmoederhals verwijderd. Het is niet altijd noodzakelijk om de eileiders en de eierstokken te verwijderen.
  • gedeeltelijke: bij deze operatie wordt slechts het bovenste deel van het orgaan verwijderd, zonder de baarmoederhals.
  • radicale: de volledige baarmoeder en de baarmoederhals worden verwijderd. Daarnaast wordt het omringende steunweefsel aan beide zijden van de baarmoederhals verwijderd. Verder wordt ook het bovenste deel van de vagina verwijderd. Deze operatie wordt gedaan om bepaalde soorten kanker uit te roeien.

Wanneer is een hysterectomie nodig?

Een hysterectomie is een vorm van behandeling voor verscheidene aandoeningen van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Sommige hiervan zijn onder andere:

  • Vleesboom: een goedaardig gezwel dat gevormd wordt door spierweefsel dat zich in of rond de baarmoeder bevindt.
  • Endometrioseindien dit niet kan behandeld worden door medicatie of een operatie, wordt de baarmoeder verwijdert.
  • Baarmoederverzakking: dit komt voor wanneer de baarmoeder in de vagina zakt.
  • Kanker in de baarmoeder, baarmoederhals of eierstokken.
  • Vaginale bloeding die niet reageert op een primaire behandeling.
  • Adenomyose: dit gebeurt indien het baarmoederspierweefsel in de wand van de baarmoeder groeit. Daardoor wordt de wand dikker. Dit  veroorzaakt bovendien ernstige pijn en overvloedig bloeden.

Niettemin is deze operatie het een laatste redmiddel. Dat stelt het Departement van Vrouwelijke Gezondheid, onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Een hysterectomie is een grote operatie. Daarom wordt dit slechts uitgevoerd indien de andere behandelingen niet het verwachte resultaat op heeft geleverd. 

Volgens ditzelfde organisatie ondergaan jaarlijks een half miljoen vrouwen in de V.S. deze operatie.

Een hysterectomie is een operatie die de gedeeltelijke of totale verwijdering van de baarmoeder inhoudt.

Moeder worden na een hysterectomie: is het mogelijk?

De baarmoeder is een fundamenteel orgaan in het zwangerschapsproces. De foetus leeft namelijk negen maanden lang in dit orgaan. Tijdens deze periode ontwikkelt een kleine embryo zich tot een volgroeide baby.

Dit betekent dat moeder worden na een hysterectomie niet mogelijk is. Tegenwoordig zijn er echter geavanceerde technieken die nieuwe deuren openen. Daardoor wordt dit toch mogelijk. 

Zolang je eierstokken niet verwijderd zijn, kunnen je eicellen worden gebruikt voor in-vitro fertilisatie (IVF).

Hoe kun je moeder na een hysterectomie?

Logischerwijs zal de baby worden gedragen in een andere baarmoeder. Dit wordt draagmoederschap genoemd. Het is net als het ‘huren’ van de baarmoeder van een andere vrouw.

Dit proces zorgt echter voor grote geschillen op sociaal, juridisch, ethisch en religieus vlak.

Om er voor te zorgen dat dit proces slaagt, moeten de volgende stappen uitgevoerd worden:

  • het verwijderen van een aantal van de eicellen van de vrouw die een hysterectomie heeft ondergaan.
  • embryo’s produceren via IVF.
  • de embryo’s transplanteren naar de baarmoeder van de draagmoeder. 
  • zwangerschap, bevalling en de baby afstaan aan de moeder.

Ongetwijfeld vergt deze procedure een enorme solidariteit van de zwangere vrouw. 

Het is een gebaar van buitengewone liefde. Iemand die niet op de normale manier een familie kan vormen, kan dit zo toch verwezenlijken. Dit allemaal dankzij deze technieken van voortplanting.

Maar het is mogelijk dat de wetten in een bepaald land dit niet toestaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sotero, G., Yovarone, R., Laborde, A., Sosa, C., Domínguez, Á., & Martínez, J. (2002). La histerectomía vaginal en útero no prolapsado: una vieja’nueva’opción. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia48(2), 85-92.
  • Aguilar Ponce, S., Safora Enríquez, O., & Rodríguez Izquierdo, A. (2012). La histerectomía obstétrica como un problema vigente. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología38(1), 107-116.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.