Vaginaal uitscheuren tijdens de bevalling

Vaginaal uitscheuren komt veel voor tijdens de bevalling. In het artikel van vandaag vertellen we je waar je op moet letten.
Vaginaal uitscheuren tijdens de bevalling

Laatste update: 15 april, 2019

Bijna alle vrouwen ervaren zowel tijdens als na de bevalling pijn. Sommige vrouwen ervaren tijdens de bevalling ook wat ‘vaginaal uitscheuren’ wordt genoemd.

Het is waar dat de vagina zich tijdens de bevalling uitstrekt. De druk van een baby die door het bekken gaat kan er echter voor zorgen dat de huid en onderliggende spieren gespannen raken. Dit kan ervoor zorgen dat de vagina uitscheurt, een probleem dat vervolgens gerepareerd moet worden.

Vaginaal uitscheuren komt vrij vaak voor tijdens de bevalling. Vrouwen die het meeste risico lopen, zijn de vrouwen die voor het eerst moeder worden en degenen die grote baby’s krijgen.

Tot slot lopen ook moeders die gedurende langere tijd aan het bevallen zijn een hoger risico op vaginaal uitscheuren.

Afhankelijk van de ernst van de scheur kunnen vrouwen mogelijk hechtingen of speciale crèmes nodig hebben. Hieronder beschrijven we de soorten vaginale scheuren die er zijn en manieren om deze te voorkomen.

Soorten vaginale scheuren die tijdens de bevalling optreden

Er zijn verschillende soorten vaginale scheuren:

  • Eerstegraads scheur: een kleine scheur in het perineum die alleen de huid aantast. Heeft meestal geen hechtingen nodig.
  • Tweedegraads scheur: extra verwonding van het perineum die zowel de huid als de bekkenbodemspieren aantast. Vereist enkele hechtingen.
  • Derdegraads scheur: beïnvloedt de bekkenbodemspieren nog erger en strekt zich uit tot aan de anale sluitspier.
  • Vierdegraads scheur: doet zich voor wanneer de scheur zich volledig uitstrekt van de vagina tot het rectum en het gehele perineum verwondt. Vereist hechten in een operatiekamer.

Hoe vermijd je vaginaal uitscheuren tijdens de bevalling?

Vrouw met weeën

Hoewel er geen garantie is, kunnen bepaalde maatregelen dit soort letsel helpen te voorkomen. Hieronder zullen we je vertellen hoe je je kansen op vaginaal uitscheuren kunt verminderen. Let op!

1. Bereid je lichaam voor

Tijdens de negen maanden voorafgaand aan de bevalling, moeten vrouwen hun lichaam voorbereiden op de bevalling. Het is bijvoorbeeld belangrijk om tijdens de zwangerschap een soort training in je dagelijkse routine op te nemen.

Naast andere voordelen verbetert lichaamsbeweging de bloedsomloop, wat op zijn beurt de elasticiteit van de huid verbetert. Het verhoogt ook de bloedstroom naar het perineum en de vagina.

Tegelijkertijd raden we aan om voor goede voeding en hydratatie te zorgen om voor je huid en spieren te zorgen. Neem voedingsmiddelen op die rijk zijn aan omega-3, vetarme eiwitten en een breed scala aan groenten om je gezonde voeding aan te vullen.

Zorg tot slot voor voldoende vitamine E, vitamine C en zink, zodat je lichaam zich kan rekken en herstellen na de bevalling.

2. Perineale massage om vaginaal uitscheuren tijdens de bevalling te voorkomen

Het voorbereiden van het perineum tijdens de zwangerschap vermindert voor nieuwe moeders het risico op vaginaal uitscheuren. Massages kunnen vrouwen namelijk helpen om vertrouwd te raken met hun eigen lichaam en vertrouwen te krijgen in hun vermogen om te bevallen.

Als je je echter niet prettig voelt bij het idee van een perineale massage, onthoud dan dat dit geen noodzakelijke vereiste is.

3. De geboortepositie is erg belangrijk

De positie die je bij het persen kiest heeft zonder twijfel een grote invloed op de kans op uitscheuren. Je kunt bijvoorbeeld op je zij liggen met je benen naar boven gericht of druk uitoefenen op het stuitbeen en het perineum. Dit verkleint namelijk de bekkenbodem en vergroot je kansen om niet uit te scheuren.

Tijdens de negen maanden voorafgaand aan de bevalling, moeten vrouwen hun lichaam voorbereiden op de bevalling.

Als het gaat om het kiezen van een geboortepositie, volg dan je instincten. De positie waarbij je je het meest op je gemak voelt, is de juiste positie voor jou. Daarom moet je vrij bewegen totdat je een positie vindt die je helpt om je weeën te doorstaan.

In elk geval is op handen en knieën zitten de positie die de minste hoeveelheid stress op je perineum legt.

4. Bekkenbodemoefeningen om de kans op vaginaal uitscheuren tijdens de bevalling te verminderen

Kalender met uitgerekende datum

Bekkenbodemoefeningen dienen om de bekkenspieren te versterken. Het idee is dat de spieren na de geboorte weer hun normale vorm aannemen en ook je kansen op incontinentie vermindert.

Het is ook belangrijk om te leren om je bekkenspieren te ontspannen, omdat dit de ruimte voor je baby om te dalen maximaliseert. Met slechts enkele minuten per dag kun je enorme vorderingen maken.

5. Vermijd inknippen

Een episiotomie is een chirurgische snee in de huid en spieren om de vaginale opening te vergroten. Ironisch genoeg beschermt het inknippen het perineum niet tijdens de bevalling. In feite verhogen ze dus je kansen om een verwonding te krijgen.

Wat er gebeurt, is dat zodra de snee gemaakt is, het hoofd van de baby ervoor kan zorgen dat de spier nog meer scheurt.

Vergeet ten slotte niet dat vaginaal uitscheuren tijdens de bevalling helaas bij een groot aantal vrouwen voorkomt.

Het beste wat je kunt doen om te herstellen en de pijn te verminderen, is om activiteiten te vermijden die moeite kosten. Neem ook warmwaterbaden om de pijn te verzachten en breng ijskompressen aan om de zwelling te verlichten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.