Nog een kind krijgen: hoe weet ik of ik er klaar voor ben ?

Voordat je besluit om nog een kind te krijgen moet je goed nadenken en zeker weten dat je er klaar voor bent. Zorg in ieder geval dat je een goede routine hebt met je eerste kind, zodat je ontspannen aan een tweede kunt denken.
Nog een kind krijgen: hoe weet ik of ik er klaar voor ben ?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 02 december, 2018

Voordat een koppel ouders van een kind wordt zeggen ze vaak dat ze meer dan één kind willen. De situatie kan echter om veel redenen veranderen nadat ze hun eerste kind krijgen. Nog een kind krijgen is een belangrijke keuze.

Een ouder zijn is niet makkelijk en het leven verandert drastisch wanneer dit gebeurt. Daarna begint een moeder twijfels te hebben of ze wel klaar is voor nog een kind.

Nog een kind krijgen is een groot geschenk voor de eerstgeborene. Daarnaast zullen je ervaringen met het eerste kind je erg veel helpen bij het tweede.

Het is in elk geval een belangrijke beslissing in het leven van ouders en kinderen. Maar hoe weet je dat je klaar bent om nog een kind te krijgen? Er zijn manieren om achter het antwoord te komen.

Wanneer ben je klaar om nog een kind te krijgen?

Een van de dingen waar je over na moet denken voordat je een tweede kind krijgt is de fysieke gezondheid van de moeder. Het is belangrijk dat er wat tijd verstreken is sinds de geboorte van het eerste kind.

Het kan een goed teken zijn als er een paar maanden voorbij zijn en de seksuele activiteit zonder problemen terug is. Voor het fysieke gedeelte betekent het dat het weefsel in het bekkengebied hun elasticiteit terug hebben.

Nog iets waar je rekening mee moet houden is dat de vrouw weer terug op gewicht is en haar fysieke stabiliteit hetzelfde is als voor de vorige zwangerschap en borstvoedingsperiode. Dit is belangrijk omdat bij een nieuwe zwangerschap weer nieuwe lichaamsveranderingen horen.

Er moet ook gedacht worden aan de leeftijd van de moeder. Na een bepaalde leeftijd is de keuze wat moeilijker. Tegenwoordig kunnen vrouwen tussen 40 en 45 jaar echter normale zwangerschappen en bevallingen hebben.

Nog een kind krijgen maar hoe weet ik of ik er klaar voor ben

Emotionele en economische stabiliteit

Een kind krijgen is een belangrijke verandering in het leven van een vrouw. Het is een gebeurtenis die haar gevoelens diep raakt. Een vrouw die al een kind heeft gekregen moet volwassener en emotioneel stabieler zijn.

De komst van een tweede baby betekent echter dat je op dit gebied extra je best moet doen. Het is belangrijk voor een toekomstige moeder om psychologisch voorbereid te zijn op de nieuwe verantwoordelijkheid. Ze moet denken aan de tijd die ze moet toewijden aan het kind naast haar verplichtingen met werk, huistaken en haar eerste kind.

Om er achter te komen of een vrouw klaar is om nog een kind te krijgen is het ook belangrijk om te kijken naar de economische stabiliteit van het koppel. Een kind vraagt om aanzienlijke uitgaven en om een nieuw kind te verwelkomen moet je zeker weten dat je dit aan kan.

De ruimte waar het gezin in woont moet ook groot genoeg zijn voor een nieuw gezinslid. Pasgeborenen slapen met hun ouders omdat ze niet alleen durven zijn, maar later zullen ze hun eigen ruimte nodig hebben. Het hele huis zal binnenkort binnengevallen worden door kleintjes.

Het is niet nodig om in een paleis te wonen om een nieuw kind te verwelkomen. Maar een veilige en comfortabele plek waar alle gezinsleden zich beschermd voelen is noodzakelijk.

Een aspect waar je rekening mee moet houden is dat de vrouw weer terug op gewicht is en haar fysieke stabiliteit hetzelfde is als voor de vorige zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Een routine vaststellen om voor het eerste kind te zorgen

Een moeder die zich overweldigd voelt met de verantwoordelijkheid en nodige zorg voor het eerste kind is zeker niet klaar voor een tweede kind. Het is erg belangrijk dat je voldoende routine hebt om gelukkig en kalm van deze periode te kunnen genieten.

De komst van een kind zorgt voor radicale veranderingen in het leven van een vrouw. Veel van de tijd die ze voor zichzelf had verdwijnt. Er is nu een persoon die haar altijd nodig heeft.

Hierbij komen ook nog werk en huishoudelijke taken kijken. De situatie kan een nachtmerrie worden en invloed hebben op haar stabiliteit en die van het koppel.

Nog een kind krijgen als je een goede routine hebt en er rustig van kunt genieten

Wanneer een vrouw klaar is om nog een kind te krijgen krijgt het koppel te maken met een onvergetelijke periode. Om chaos te vermijden is het belangrijk dat je alles juist organiseert en hulp hebt.

Het is belangrijk dat beide ouders voor het kind zorgen, vooral als ze er aan denken om nog een kind te nemen.

Een van de goede momenten is wanneer het eerste kind de hele nacht door slaapt. Dit zorgt voor minder vermoeidheid en een omgeving die bevorderlijk is voor het nadenken over een tweede kind.

Wil het met heel je hart en heb genoeg energie

Er is geen formule om te weten wanneer de beste tijd is voor een tweede kind. Hoewel sommige elementen belangrijk zijn om over na te denken, is het belangrijkste dat je het zonder twijfel vanuit je hart wilt en je mentale batterijen opgeladen zijn om dit nieuwe avontuur aan te gaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.