8 dingen die zwangere vrouwen niet mogen doen

8 dingen die zwangere vrouwen niet mogen doen

Laatste update: 14 augustus, 2018

Er zijn verschillende dingen die zwangere vrouwen niet mogen doen, waar we soms niet bij stilstaan. Zwangere vrouwen moeten extra goed voor zichzelf zorgen en bepaalde activiteiten vermijden, die hun baby of henzelf kunnen schaden.

Als je zwanger bent, zou je basisregel moeten zijn om goed voor jezelf te zorgen. En natuurlijk van de 9 maanden zwangerschap genieten. Het is belangrijk om te weten wat schadelijk kan zijn voor je baby. En je moet letten op de dingen die je niet mag doen in deze fase.

Behalve de fysieke en mentale veranderingen waar vrouwen tijdens de zwangerschap mee te maken krijgen, moeten ze dus ook bepaalde gewoonten aanpassen. Hier zullen we er een paar noemen.

Zwangere bereidt eten

Dingen die zwangere vrouwen niet mogen doen

 • Vermijd rauw voedsel, omdat deze een gemakkelijk doelwit kunnen zijn voor bacteriën. Deze bacteriën kunnen infecties veroorzaken. Dus dokters bevelen aan om geen rauw voedsel zoals onder andere ongepasteuriseerde kaas, vruchtensappen, eieren, vis of vlees te eten.
 • Drink geen alcohol. Ook al is dit een van de eerste regels die onze dokters aanbevelen tijdens de zwangerschap, is het toch belangrijk om het te herhalen. Specialisten adviseren om helemaal geen alcohol te drinken, niet eens een klein beetje. Onderzoek wijst uit dat het een giftige stof is dat de ontwikkeling van de hersenen van de baby schaadt.
 • Verminder cafnegebruik. Overmatig cafnegebruik tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor de baby. Onthoud dat cafne in allerlei soorten dranken gevonden kan worden.
 • Maak geen kattenbakken schoon. Door dit wel te doen, loop je het gevaar om een bekende infectie met de naam toxoplasmose op te lopen. Dit kan problemen zoals vroeggeboorte, groeiachterstand, en oog- of hersenbeschadigingen veroorzaken.
 • Vermijd kunstmatige zoetstoffen. Onderzoeken geven aan dat er geen risico is bij het consumeren van kunstmatige zoetstof. Het is echter beter om natuurlijke zoetstoffen te gebruiken zoals honing.
 • Beoefen geen sporten met een hoge impact. Tijdens een zwangerschap is het niet verboden om te sporten, maar er zijn er een aantal die je niet zo moeten doen. Hoge impact sporten worden niet aanbevolen vanwege de gezondheid van de baby, maar lage impact sporten zoals yoga of wandelen kunnen zonder problemen uitgevoerd worden.
 • Wees voorzichtig met sauna’s en hot tubs. Je moet activiteiten met hoge temperaturen zoals warme baden, hete dekens en te lang zonnebaden te vermijden.
 • Kauw niet op kauwgom. Deze gewoonte kan je gebit beschadigen, omdat je tanden extra gevoelig zijn tijdens een zwangerschap.

Het is belangrijk voor zwangere vrouwen om hun handen goed te wassen als ze met rauw voedsel in aanraking komen.

Dingen die je tijdens de zwangerschap wel zou moeten doen

Buiten de dingen die zwangere vrouwen niet mogen doen, zijn er ook dingen die juist aanbevolen worden in deze periode.

Misschien weet je er al een aantal, maar voor de zekerheid zijn hier een paar nuttige gebruiken die je kunnen helpen
 • Doe perineale oefeningen. Het is het beste om de bekende kegeloefeningen te doen, omdat deze helpen je perineale spieren aan te sterken.
Dingen die je tijdens de zwangerschap wel zou moeten doen: sporten
 • Draag een goede bh. Gewichtstoename van de borsten kan rugpijn veroorzaken en een goede bh kan dit helpen te minimaliseren.
 • Geniet van de zwangerschap. Het is een unieke periode en ook al kun je last hebben van een aantal behoorlijk oncomfortabele symptomen, is het toch een heel speciaal iets.
 • Eet gezond. Het is belangrijk om te leren welke dingen je tijdens de zwangerschap kunt eten, want veel dingen kunnen de baby schaden.
 • Praat met je dokter. Zij is de beste begeleider. Stel haar alle vragen en bespreek alle zorgen die je hebt.

Nieuw-Zeelandse specialisten ontdekten in 2010 dat sporten tijdens de zwangerschap kinderen met een gezond gewicht de wereld in helpt.

Het is essentieel om ge ï nformeerd te zijn over dingen die zwangere vrouwen niet mogen doen, en ook over de dingen die goed zijn voor de moeder in deze periode.

Doordat we niet goed op de hoogte zijn, kunnen we dingen doen die schadelijk zijn voor onze baby of onze gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mata, F; Chulvi, I; Roig, J; Heredia, J; Isidro, F; Benítez, J; del Castillo G. Prescripción del ejercicio físico durante el embarazo. Rev Andaluza Med del Deport. 2010; 3 (2):68-79.
 • Umpierrez, Eleuterio. (2014). Consumo de alcohol, cocaína y cafeína en el embarazo: efectos sobre el embarazo y el niño.
 • Valenzuela, A. El café y sus efectos en la salud cardiovascular ey en la salud materna. Rev Chil Nutr 2010; 37 (4): 514-523. [En línea].
 • Recomendaciones de la OMS sobre atención prenatal para una experiencia positiva del embarazo. Resumen de orientación. Organización Mundial de la Salud.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.