Is afvallen tijdens de zwangerschap aan te raden of niet?
Zwangerschap is zo’n bijzondere levensfase waarin er nu regels en grenzen zijn voor de dingen die je vóór je zwangerschap gewoon kon doen. En om dat te bewijzen hebben deskundigen grenzen vastgesteld voor gewichtsbeheersing bij zwangere vrouwen. Dus als je er bij twijfel over denkt om af te vallen tijdens de zwangerschap omdat je een paar ‘extra kilo’s’ overhoudt, moet je even kijken wat er in dit artikel staat over afvallen tijdens de zwangerschap.
Afvallen terwijl je baby in de baarmoeder groeit is geen goed idee, omdat je voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van de baby transporteert. Dus als je gewicht verliest zonder duidelijke reden of als je het opzettelijk doet, raadpleeg dan eerst je gezondheidsprofessional.
In dit artikel leggen we uit of je wel of niet mag afvallen tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld als je overgewicht hebt, zwaarlijvig bent of geen eetlust. We bespreken ook de risico’s en wat je kunt doen.
Als je overgewicht hebt tijdens de zwangerschap, is afvallen dan aan te raden?
Als je overgewicht hebt, zwanger bent en wilt afvallen, is dit niet het juiste moment. Tijdens de zwangerschap vinden er zoveel veranderingen plaats in het lichaam dat er een natuurlijke gewichtstoename is.
Dit extra gewicht komt niet alleen door de groeiende baby, maar ook door de placenta en de vetreserves die zich ophopen om de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding te ondersteunen.
Daarom wordt het toegenomen gewicht een referentie om te weten dat alles goed gaat, of je nu een paar extra pondjes hebt of niet.
Wat betreft de gezondheidszorg voor vrouwen met overgewicht of obesitas tijdens de zwangerschap, raadt het Amerikaanse Institute of Medicine echter een lagere gewichtstoename aan dan voor vrouwen die hun zwangerschap beginnen met een gezond gewicht.
Bij een zwangerschap met overgewicht moet de gewichtstoename tussen de 7,5 en 12,5 kg liggen, terwijl die bij obesitas beperkt moet blijven tot tussen de 5,5 en 10 kg. Mensen met een gemiddeld gewicht zullen tussen de 12,5 en 17,5 kilo aankomen. Zoals je ziet, gaan al deze aanbevelingen over gewichtstoename en ontmoedigen ze gewichtsverlies.
Zwangerschap en de verzorging tijdens deze periode zijn ongetwijfeld prioriteiten voor gezondheidsinstanties. Maar overgewicht of obesitas vormt een risico. Het Institute of Medicine Committee (Engelse link) noemt bijvoorbeeld een aantal complicaties, zoals zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.
De Mayo Clinic (Engelse link) legt ook uit dat baby’s geboren kunnen worden met een gewicht en grootte die boven het gemiddelde liggen (foetale macrosomie), astma, aangeboren aandoeningen, cognitieve problemen, obesitas bij kinderen en ontwikkelingsachterstand.
Waarom is afvallen tijdens de zwangerschap geen goed idee?
De belangrijkste reden is het welzijn van de baby. Gevallen van overgewicht en obesitas kunnen door professionals worden behandeld zonder dat het nodig is om af te vallen, zolang vrouwen binnen de aanbevolen gewichtstoename blijven.
Er kunnen echter uitzonderingen zijn waarbij de arts het nodig acht en samen met een voedingsdeskundige de aanbevelingen bijstelt.
Als je tijdens de zwangerschap begint af te vallen zonder begeleiding, krijgt de baby mogelijk niet de energie en voedingsstoffen die nodig zijn om gezond te blijven.
Bovendien kun je een kleine baby krijgen of een baby die te vroeg wordt geboren, zoals wordt besproken in de studie die is gepubliceerd in het tijdschrift PloS One (Engelse link). Daarom is afvallen tijdens de zwangerschap niet aan te raden.
Het American College of Physicians and Gynecologists (Engelse link) legt ook uit dat beperkende diëten tijdens de zwangerschap om af te vallen of het niet hebben van een gezonde gewichtstoename het risico op foetale of pasgeboren dood kan verhogen.
Daarom is het bij overgewicht vanaf het begin van de zwangerschap belangrijk om het dieet aan te passen naar een normaal caloriedieet dat belangrijke voedingsstoffen voor de baby bevat.
Als het gewichtsverlies in dit stadium erg geaccentueerd is of als bepaalde medische aandoeningen, zoals onder andere hormonale onbalans, niet vastgestelde diabetes of een zeer actieve schildklier, aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaken, moet je onmiddellijk je arts raadplegen.
Zoals je ziet, toont het bewijs aan dat het geen goed idee is om af te vallen tijdens de zwangerschap. Maar hoe houd je die extra kilo’s onder controle die ook nog eens schadelijk zijn? Lees het antwoord hieronder.
Kan overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap onder controle worden gehouden?
In plaats van je te richten op afvallen tijdens de zwangerschap, moet je je richten op een evenwichtig dieet en een actievere levensstijl. Het is heel belangrijk om professioneel overleg te hebben met je arts en voedingsdeskundige en dat zij degenen zijn die een kleinere gewichtstoename tijdens de zwangerschap begeleiden en goedkeuren, als dat gerechtvaardigd is.
De gids van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) stelt een aantal stappen vast om het gewicht onder controle te houden bij zwangere vrouwen met overgewicht en obesitas. Je kunt ze volgen om te voorkomen dat je meer aankomt dan aanbevolen.
Om het gewicht eraf te houden tijdens de zwangerschap en de juiste gewichtstoename te behouden, heb je dus naast professioneel advies een geïndividualiseerd, gevarieerd en evenwichtig voedingsplan nodig.
Dit omvat vers fruit en groenten, volle granen, gezonde vetten zoals olijfolie, zaden en noten, magere eiwitten en magere zuivel. Het is cruciaal dat je sterk bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en vaste vetten uitsluit.
Voeg bij dit alles een professioneel goedgekeurd lichaamsbewegingplan. Je kunt wandelen, prenatale oefeningen doen, zwemmen of yoga, pilates en andere toegestane activiteiten beoefenen.
Zal ik na de bevalling kunnen afvallen?
Na de komst van de baby komt de borstvoedingsfase en je wordt verondersteld jezelf tijdens de zwangerschap zo te hebben voorbereid dat je voldoende reserves hebt om gezond borstvoeding te kunnen geven.
Je zult op natuurlijke wijze lichaamsgewicht verliezen, want volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (Engelse link) verbruikt borstvoeding tussen de 450 en 500 extra calorieën. Dit zorgt voor een geleidelijk en progressief gewichtsverlies.
Het is belangrijk om 6 tot 8 weken te wachten op herstel na de bevalling en dan kun je, met de hulp van de voedingsdeskundige, je eetplan aanpassen naar een uitgebalanceerd gezond dieet waarmee je het resterende overtollige gewicht kunt verliezen .
Is afvallen tijdens de zwangerschap aan te raden of niet?
Tenzij de behandelend arts anders oordeelt (vanwege uitzonderlijke gevallen), is er geen reden om af te vallen tijdens de zwangerschap. Je baby moet verzekerd zijn van de voedingsstoffen en energie die nodig zijn om optimaal te groeien en zich te ontwikkelen.
Zonder te hoeven afvallen, zorgt voldoende gewichtstoename voor een gezonde zwangerschap. Je moet dus een gezond, gevarieerd en evenwichtig dieet en een bewegingsroutine aanhouden voor een goede afloop.
Het is belangrijk om op te merken dat als je in dit stadium erg veel afvalt of als je door medische aandoeningen zoals hormonale onbalans, niet vastgestelde diabetes of een zeer actieve schildklier aanzienlijk afvalt, je onmiddellijk je arts moet raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American College of Obstetricians and Gynecologists. (2013). Weight Gain During Pregnancy. Consultado el 16 de junio de 2023. https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2013/01/weight-gain-during-pregnancy
- Centro para el Control y Prevención de Enfermedades. (s.f.). Tracking Your Weight. For Women Who Begin Pregnancy with Obesity. Consultado el 16 de junio de 2023. Disponible en: https://www.cdc.gov/reproductivehealth/pdfs/maternal-infant-health/pregnancy-weight-gain/tracker/single/obese_weight_tracker_508tagged.pdf
- Comité del Instituto de Medicina (EE. UU.) y el Consejo Nacional de Investigación (EE. UU.) para reexaminar las pautas de peso durante el embarazo del IOM; Rasmussen KM, Yaktine AL, editores. Aumento de peso durante el embarazo: revisión de las pautas. Washington (DC): Prensa de las Academias Nacionales (EE. UU.); 2009. 5, Consecuencias del aumento de peso gestacional para la madre. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK32818/
- Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Al amamantar, ¿cuántas calorías deben consumir las mamás y los bebés? Actualizado: 31 de enero de 2017. Disponible en: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/breastfeeding/conditioninfo/calories
- Instituto de Medicina de los Estados Unidos. (2018, 2 de agosto). ¿El sobrepeso y la obesidad afectan el embarazo? Consultado el 16 de junio de 2023. https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/obesity/informacion/preguntas-embarazo#:~:text=Las%20mujeres%20que%20tienen%20sobrepeso,probabilidad%20de%20parto%20por%20ces%C3%A1rea.&text=La%20diabetes%20gestacional%20es%20la%20diabetes%20que%20comienza%20durante%20el%20embarazo.
- Institute of Medicine & National Research Counci. (2009). Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK32818/#:~:text=Among%20the%20well%2Dstudied%20prenatal,complications%20in%20labor%20and%20delivery.
- Kapadia, M. Z., Park, C. K., Beyene, J., Giglia, L., Maxwell, C., & McDonald, S. D. (2015). Weight Loss Instead of Weight Gain within the Guidelines in Obese Women during Pregnancy: A Systematic Review and Meta-Analyses of Maternal and Infant Outcomes. PloS one, 10(7), 1-22. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0132650
- National Institute of Child Health and Human Development. (2017, January 31). When breastfeeding, how many calories should moms and babies consume? Consultado el 16 de junio de 2023. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/breastfeeding/conditioninfo/calories
- Mayo Clinic. (2023, March 18). Embarazo y obesidad: infórmate sobre los riesgos. Consultado el 16 de junio del 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-obesity/art-20044409