Kun je zwanger worden als je achondroplasie hebt?

Deze aandoening roept veel vragen op, dus we leggen uit of het mogelijk is om zwanger te worden als je achondroplasie hebt. Blijf lezen.
Kun je zwanger worden als je achondroplasie hebt?

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Misschien vraag je je af wat achondroplasie is. Hoogstwaarschijnlijk weet je al wat het is, maar herken je de echte naam niet van deze genetische aandoening. Een aandoening die één op de 25.000 baby’s over de hele wereld kan treffen. Of misschien ben je naar dit artikel gekomen omdat je achondroplasie hebt, en vraag je je af of je zwanger kunt worden. In de volgende paragrafen bespreken we deze kwestie.

Achondroplasie, ook wel dwerggroei genoemd, kan mannen en vrouwen van alle etniciteiten treffen. De gemiddelde lengte die deze personen op volwassen leeftijd bereiken, bedraagt niet meer dan ongeveer 127 centimeter.

Het leven van iemand met deze kenmerken kan normaal zijn. Maar in het stadium van de conceptie kunnen zich enkele complicaties voordoen.  Gespecialiseerde artsen moeten die behandelen.

Wat betreft de mogelijkheid dat een achondroplastische vrouw een kind kan verwekken, is dit volkomen mogelijk. Echter, zolang er geen andere medische aandoening is die het leven van de toekomstige moeder in gevaar brengt.

Als je achondroplasie hebt, kun je het beste met je vertrouwde arts praten voor je probeert zwanger te worden om genetische counseling te krijgen.

De erfelijke factor

Kun je zwanger worden als je achondroplasie hebt?

Om te begrijpen hoe groot de kans is dat je een kind krijgt met dezelfde aandoening als de moeder, is het belangrijk uit te leggen dat achondroplasie een DNA-mutatie is die door twee fundamentele factoren wordt veroorzaakt. Namelijk, de erfelijke belasting en de hoge leeftijd van een vader die geen enkele vorm van achondroplasie heeft.

Als de ouders volkomen gezond zijn en een achondroplastisch kind krijgen, hebben we het over een spontane mutatie. De oorzaken hiervan zijn nog niet precies vastgesteld. Maar wetenschappelijk onderzoek suggereert dat deze mutaties zonder duidelijke oorzaak voorkomen in het sperma van mannen ouder dan 40 jaar.

Een vrouw met achondroplasie kan een kind verwekken. Maar haar zwangerschap heeft waarschijnlijk een hoog risico. Als alleen de moeder achondroplasie heeft, heeft de baby 50% kans om de fenotypische onregelmatigheid te erven.

Maar als beide ouders achondroplasie hebben en het homozygote kind van beiden de genetische aandoening krijgt, zijn de overlevingskansen heel klein.

Zwangerschap met hoog risico

Een zwangere vrouw

De risicofactor tijdens de zwangerschap van een vrouw met achondroplasie is erg hoog. Het is dus van cruciaal belang dat je alle medische aanbevelingen strikt opvolgt. Denk na over hoe je in deze tijd voor jezelf en je baby kunt zorgen.

Omdat we het over een delicate zwangerschap hebben, is het vanaf de 12e week van de zwangerschap belangrijk het DNA van de foetus te analyseren om elke onregelmatigheid op te sporen.

Om dit te doen wordt een vruchtwaterpunctie gedaan. Men kan vrije cellen met het DNA van de baby bestuderen, die meestal in het plasma van de moeder aanwezig zijn.

Vanwege de bijzondere omstandigheden waarin een zwangerschap bij een vrouw met achondroplasie kan verlopen, is het belangrijk dat ze begeleid wordt door een groep specialisten, waaronder een geneticus. De evaluatie van een medisch geneticus moet de ontwikkeling van de zwangerschap begeleiden.

Achondroplasie en de zorg tijdens de zwangerschap

Zwaarlijvigheid treft een aanzienlijk percentage vrouwen met achondroplasie. Idealiter heb je dus een gewicht dat overeenkomt met je korte gestalte. Als je eenmaal zwanger bent, moet je onder controle houden hoeveel gewicht je aankomt. Anders zou het schadelijk kunnen zijn voor jou en je foetus.

In dit verband raden deskundigen aan cardiovasculaire oefeningen te doen, zoals elke dag 30 minuten wandelen. Natuurlijk moet elke lichamelijke activiteit door je arts goedgekeurd worden.

Probeer na het lopen te gaan liggen en je voeten en benen met kussens te verhogen. Dit helpt namelijk de bloedsomloop te activeren en vervelende krampen te voorkomen.

Rugpijn is de gemene noemer bij zwangere vrouwen, achondroplastisch of niet. Met dit in gedachten is minstens tweemaal per week zwemmen aan te bevelen om het gebied van rug en wervelkolom te versterken.

Als je achondroplasie hebt, moet je heel goed onderzoeken met welke zorg en voorzorgsmaatregelen je rekening moet houden voor je zwanger wordt.

Dit is niet onmogelijk, maar de respectieve medische zorg en de voorzichtigheid waarmee je samen met je partner handelt, zullen doorslaggevend zijn om een nieuw leven ter wereld te brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.