Welke kaas mag je eten tijdens de zwangerschap?

Hoewel kaas veel voedingsstoffen bevat, zijn er bepaalde soorten die je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap.
Welke kaas mag je eten tijdens de zwangerschap?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 20 oktober, 2022

Zuivelproducten worden meestal aanbevolen, omdat het voedingsmiddelen zijn die rijk zijn aan voedingsstoffen. Maar omdat de voedingsbehoeften tijdens de zwangerschap variëren, is het soms beter om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Dus, welke kaas mag je eten tijdens de zwangerschap?

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je in deze periode voedsel moet vermijden dat microbiologische risico’s kan veroorzaken. Het kan namelijk leiden tot verschillende spijsverteringsproblemen. Daarom zul je je dieet moeten aanpassen om bij te dragen aan een gezonde ontwikkeling van de foetus.

Welke kaas mag je eten tijdens de zwangerschap?

Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden is dat alle kazen gepasteuriseerd moeten zijn. Daardoor vermijd je listeria, een bacterie die in rauwe melk voorkomt en voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Welke kaas mag je eten tijdens de zwangerschap

Volgens deze gedachte kun je gepasteuriseerde schapenkaas, geitenkaas en koeienkaas eten. Vanuit microbiologisch oogpunt zijn deze producten namelijk absoluut veilig.

Dit zijn enkele voorbeelden van veilige kazen, die geen kwaad kunnen voor de moeder of de foetus:

  • Cheddar
  • Edammer kaas
  • Emmental
  • Feta
  • Goudse kaas
  • Mascarpone
  • Provolone
  • Cottage cheese
  • Roomkaas
  • Verse kaas

Vermijd het eten van zachte kaas tijdens de zwangerschap

Ook al zijn de soorten kaas die we eerder hebben genoemd veilig om te eten tijdens de zwangerschap, je moet het eten van zachte, verse en blauwe kaas vermijden. Dat komt omdat deze soorten kaas niet de juiste warmtebehandeling ondergaan die nodig is om bacteriegroei te voorkomen.

Ook al veroorzaken ze misschien geen voedselvergiftiging, tijdens de zwangerschap moet je allerlei mogelijke risico’s vermijden.

Probeer mozzarella (indien bereid zonder gepasteuriseerde melk), Burgos kaas, camembert, roquefort, gorgonzola of Cabrales kaas (intens blauwe kaas uit Spanje) te vermijden.

Is het goed om kaas te eten tijdens de zwangerschap?

In feite is het goed voor je om zuivelproducten en kaas te eten tijdens de zwangerschap. Dit soort producten bevat namelijk calcium, een mineraal dat de botontwikkeling en gezondheid verbetert.

Bovendien bevatten ze hoogwaardige eiwitten, waaronder essentiële aminozuren en goede verteerbaarheidswaarden. Volgens het tijdschrift Food & Functions (Engelse link) zijn deze voedingsstoffen essentieel om een goede gezondheid en een gezonde vetvrije lichaamsmassa te garanderen.

Volgens een studie van Advances in Nutrition leidt het consumeren van zuivelproducten tijdens de zwangerschap tot een groter geboortegewicht van de baby.

Het belang van andere zuivelproducten tijdens de zwangerschap

Naast kaas moeten zwangere vrouwen ook gefermenteerde zuivelproducten in hun dieet opnemen. Deze producten bevatten probiotische bacteriën die selectief het spijsverteringskanaal koloniseren, wat gunstig is voor het lichaam.

Daardoor vermindert het de kans om te lijden aan spijsverterings- of stofwisselingsstoornissen. Voorbeelden van deze stoornissen zijn diarree en constipatie, die veel voorkomen tijdens de zwangerschap. In feite maken deze problemen dat vrouwen het moeilijk hebben in deze periode, en het beïnvloedt hun levensstijl dus op een negatieve manier.

Een plankje met verschillende kaassoorten

Zoals we in dit artikel hebben geprobeerd uit te leggen, is het veilig om kaas te eten tijdens de zwangerschap. Vergeet echter niet dat alle melkproducten gepasteuriseerd moeten worden. Zo verminder je de microbiologische risico’s die leiden tot voedselvergiftiging, die de foetus kan aantasten.

Als je je zorgen maakt over een bepaald soort kaas, kun je die het beste vermijden. Probeer tijdens de zwangerschap alle mogelijke voedingsrisico’s te vermijden.

Het lezen van de etiketten op de zuivelproducten zal een goed idee zijn om te zien of de daarin gebruikte melk gepasteuriseerd is. Als je hierover meer vragen hebt, vraag dan je arts of voedingsdeskundige om advies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Achón M, Úbeda N, García-González Á, Partearroyo T, Varela-Moreiras G. Effects of Milk and Dairy Product Consumption on Pregnancy and Lactation Outcomes: A Systematic Review. Adv Nutr. 2019 May 1;10(suppl_2):S74-S87. doi: 10.1093/advances/nmz009. PMID: 31089739; PMCID: PMC6518133.
  • Consejería de Sanidad y Servicios Sociales del Gobierno de Cantabria. La seguridad alimentaria durante el embarazo.
  • Mayo Clinic. Infección por listeria. Febrero 2022.
  • National Health Service Wales. Pregnancy Guide: foods to avoid. Setiembre 2022.
  • Pregnancy Birth and Baby. Foods to avoid when pregnant. Australian Government Department of Health. Agosto 2020.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
  • Wu G. Dietary protein intake and human health. Food Funct. 2016 Mar;7(3):1251-65. doi: 10.1039/c5fo01530h. PMID: 26797090.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.