Leer meer over de voordelen van chiazaad tijdens de zwangerschap

Chiazaad tijdens de zwangerschap zal als een zegen uit de hemel zijn. De hoeveelheid voedingsstoffen en bestanddelen die elk zaadje bevat, maakt het tot een superfood.
Leer meer over de voordelen van chiazaad tijdens de zwangerschap

Laatste update: 08 april, 2022

Als je aan het begin van je zwangerschap staat, zal chiazaad als een zegen uit de hemel zijn. De hoeveelheid voedingsstoffen en bestanddelen die elk zaadje bevat, maakt het tot een superfood .

Chiazaad is een van die voedingsmiddelen die altijd al bij ons was, maar voor velen is het iets totaal nieuws. Neem dit graan dus zo snel mogelijk in het dieet van je gezin op. Blijf lezen om alles te ontdekken over de voordelen van chiazaad tijdens de zwangerschap.

We hebben het niet alleen over een goed dieet. Het is bewezen dat chiazaad aan te bevelen is voor zwangere vrouwen , vooral tijdens de eerste maanden.

Wat zijn chiazaden?

Hoewel dit voedingsmiddel tegenwoordig in veel landen voorkomt en er veel over gepraat wordt, kan het voor een groot aantal mensen ook onbekend zijn.

Chiazaden zijn afkomstig van de Salvia hispanica, inheems in Guatemala en Mexico, waar dit zaad al 3.500 jaar wordt verbouwd als voedingsmiddel.

Het is een heel klein product, ongeveer 1 millimeter in doorsnee. De zaden zijn meestal zwart van kleur, hoewel er ook enkele witte soorten voorkomen.

Ze worden op voedingsgebied zeer gewaardeerd dankzij een dichte voedingssamenstelling (Engelse link). Opvallend is de aanwezigheid van vezels, meervoudig onverzadigde vetzuren, en eiwitten. Ze bevatten ook opmerkelijke hoeveelheden ijzer, calcium, fosfor en zink. Je ziet hieronder hoe ze dankzij deze voedingsstoffen voordelen kunnen bieden tijdens de zwangerschap.

Voordelen van chiazaad tijdens de zwangerschap

1. Ontwikkeling van de foetale hersenen

Chiazaad levert je een deel van de omega 3-vetzuren die bijdraagt tot de opbouw van de hersenen van de baby. Er zijn talrijke wetenschappelijke studies die de hersenvorderingen van je kleintje in wording in verband brengen met de hoeveelheid Omega 3 die in het lichaam van de moeder aanwezig is.

De hersenen worden gevormd met omega 3-vetzuren, een bestanddeel dat de groei van hersenmoleculen bevordert terwijl je zwanger bent. Dat betekent weer een lager risico dat de kleine aan een neurologisch probleem lijdt, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Het gaat niet alleen om de fysieke samenstelling van de hersenen van je kind, maar ook om zijn visuele vermogens, intellectuele processen, en de mogelijke afname van de incidentie (Engelse link) van sommige ziekten, zoals autisme.

Bedenk dat de meeste studies over omega-3 en foetale ontwikkeling uitgevoerd zijn met bronnen van EPA en DHA. Deze twee soorten vetzuren komen voor in vette vis, maar niet in chiazaad, dat in plaats daarvan een precursor bevat die het lichaam kan omzetten in EPA en DHA.

Daarom is het beter niet te stoppen met het eten van vette vis en chiazaad te gebruiken als supplement voor de nodige hoeveelheden omega-3.

Chiazaad tijdens de zwangerschap voorkomt constipatie

Dankzij de aanwezigheid van vezels zijn chiazaden een ideaal voedingsmiddel om de darmtransit te reguleren en constipatie en het ontstaan van aambeien te helpen voorkomen.

Beide problemen komen meestal voor tijdens de zwangerschap. Hoewel ze geen ernstige gevolgen hebben, kunnen ze toch vervelend worden en een belangrijk gevoel van onbehagen opwekken.

Chiazaad als voedingssupplement

Het beste is in de zwangerschapsperiode goed doorvoed te zijn, en tegelijk alle lichaamsindicatoren op een gezond peil te houden. Het goede van dit zaad is ook dat het veel voedingsstoffen bevat, maar weinig ongezonde vetten .

In feite is het meest verbazingwekkende dat je er extra calorieën en eiwitten mee binnenkrijgt, die tijdens de zwangerschap noodzakelijk zijn. Maar tegelijk zullen de eigenschappen ervan de cholesterolwaarden en de glucosepieken (Engelse link) na de maaltijd reguleren.

Het is een voedingssupplement dat het cholesterolgehalte laag helpt te houden

IJzer en calcium

Deze twee mineralen zijn in ruime mate aanwezig in chiazaden en worden tijdens de zwangerschap als essentieel beschouwd.

Leer meer over de voordelen van chiazaad tijdens de zwangerschap

Enerzijds bevatten ze ijzer dat de volumes bloed die tijdens de zwangerschap door het lichaam circuleren zal helpen vergroten. Ze helpen ook het risico op ijzertekort en bloedarmoede, een veel voorkomende aandoening bij veel zwangere vrouwen, te verminderen.

Tegelijk is de consumptie van calcium van vitaal belang voor de vorming van botten en weefsels van het kind. Maar het heeft ook invloed op de gezondheid van de moeder.

Contra-indicaties van chiazaad tijdens de zwangerschap

Een zwangere vrouw houdt haar buik vast

Behalve de ontelbare voordelen voor het lichaam zijn er ook bepaalde contra-indicaties voor de consumptie van dit voedingsmiddel .

Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor pinda’s of boomnoten, is het waarschijnlijk dat chiazaad ook zo’n reactie veroorzaakt. Ook als je deze zaden nog nooit geprobeerd hebt, kun je ze beter niet tijdens de zwangerschap introduceren, of dat met grote voorzichtigheid doen.

Mensen die medicijnen tegen de bloeddruk nemen kunnen het gebruik ervan ook beter vermijden, want het kan een gebrek aan controle van je bloeddruk veroorzaken dat niet positief kan zijn. Ook als andere medicijnen of supplementen worden ingenomen, is het beter ze te scheiden van de inname van chiazaden. Het kan de opname ervan namelijk verstoren.

Bovendien moet men bedenken dat ondanks de voordelen, meer niet synoniem is met beter. Twee eetlepels chiazaden zijn voldoende om van al zijn eigenschappen te kunnen profiteren. Bij overdaad kunnen de zaden diarree en winderigheid veroorzaken, en andere, even belangrijke voedingsmiddelen verdringen.

Tips voor de introductie van chiazaad tijdens de zwangerschap

Chiazaden zitten in veel producten (brood, toast, yoghurt, repen, enz.) maar je kunt ze het beste op natuurlijke wijze consumeren. Een portie van een of twee theelepels per dag is voldoende.

Om ze goed te verteren en van al hun voedingsstoffen te profiteren, is het raadzaam ze in poedervorm te kopen of ze thuis te malen. Het is ook belangrijk ze ongeveer 15 minuten te laten weken of ze te mengen met wat natte voeding (soepen, smoothies, yoghurts).

Enkele van de beste manieren waarop ze verwerkt kunnen worden zijn als volgt:

 • Gemengd met yoghurt.
 • In fruit- of groentesmoothies samen met melk of groentedranken.
 • Doordrenkt met melk of een groentedrank neemt het de vorm aan van een pudding of gelei.
 • Gestrooid over peulvruchtenschotels, soepen, salades, pasta, enz.
 • Samen met havermout of ontbijtgranen.

Consumeer chiazaad tijdens de zwangerschap

In elk geval is het ideaal voor zwangere vrouwen om dit soort natuurlijke producten in matige hoeveelheden te consumeren. De aanbeveling is om altijd je arts te raadplegen voor je dit product als voedingssupplement beschouwt. Neem het in je dieet op om van al zijn eigenschappen te profiteren. • Agostoni C, Nobile M, Ciappolino V, Delvecchio G, Tesei A, Turolo S, Crippa A, Mazzocchi A, Altamura CA, Brambilla P. The Role of Omega-3 Fatty Acids in Developmental Psychopathology: A Systematic Review on Early Psychosis, Autism, and ADHD. Int J Mol Sci. 2017 Dec 4;18(12):2608.
 • Food Data Central. Seeds, Chia seeds, dry. Abril 2019. U. S Department of Agriculture.
 • Hacker A. N, Fung E. B, King J. C. Role of calcium during pregnancy: maternal and fetal needs. Nutrition Reviews. Julio 2012. 70 (7): 397-409.
 • Harvard T. H. Chan. Chia seeds. Harvard School of Public Health.
 • Martins BP, Bandarra NM, Figueiredo-Braga M. The role of marine omega-3 in human neurodevelopment, including Autism Spectrum Disorders and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder – a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(9):1431-1446.
 • Servicio Nacional de Salud del Reino Unido. Weight gain in pregnancy. Octubre 2018.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.