De voordelen van het eten van avocado tijdens de zwangerschap

Avocado eten tijdens de zwangerschap kan gunstiger zijn dan je denkt. In feite bevat deze vrucht een grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen voor een goede gezondheid.
De voordelen van het eten van avocado tijdens de zwangerschap

Laatste update: 07 februari, 2022

Avocado is een voedingsmiddel dat niet alleen bijdraagt aan jouw dieet, maar ook voedingsstoffen bevat die je baby helpen groeien. Door het regelmatig te consumeren kun je een optimale en veel draaglijker zwangerschap hebben.

Inderdaad, de bijdragen die deze Zuid-Amerikaanse vrucht kan leveren zijn echt verbazingwekkend. De oude Azteken beschouwen het zelfs als een afrodisiacum.

Avocado voorziet zowel de moeder als de ongeboren baby van doses vitaminen, gezonde vetten, calcium, magnesium en zelfs foliumzuur.

Het draagt bij tot de ontwikkeling van je baby

In 2017 werd een studie (Engelse link) gepubliceerd die beweerde dat het eten van avocado tijdens de zwangerschap helpt bij de vorming van de foetus. Dat komt door het foliumzuurgehalte. Deze voedingsstof vermindert het risico op autisme bij de baby. Het verbetert ook de sluiting van de neurale buis.

Bovendien bevat deze vrucht een grote hoeveelheid omega 3-vetzuren. Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift. The Cochrane Database of Systematic Reviews, helpen deze lipiden de cardiovasculaire gezondheid van de moeder te verbeteren. Bovendien dragen ze bij tot de vermindering van het risico op neurologische problemen bij de baby.

Avocado’s bevatten ook vitamine A en E . Deze vitamines zijn onmisbaar voor de gezonde ontwikkeling van de zich ontwikkelende baby. In feite dragen ze bij tot de aanmaak van weefsels en tot de goede ontwikkeling van het gezichtszintuig.

Behalve de hierboven genoemde voedingsstoffen bevatten avocado’s ook:

 • Kalium.
 • Magnesium.
 • Koper.
 • Selenium.
 • Natrium.
 • Jodium.
 • Zink.

Al deze mineralen helpen de fysiologische processen van het lichaam goed uit te voeren. Dit heeft een direct effect op de gezondheid.

Avocado helpt het cardiovasculaire risico te verminderen

De voordelen van het eten van avocado tijdens de zwangerschap

Avocado is dus een geweldige beschermer. De consumptie ervan helpt het cholesterolgehalte en de bloeddruk onder controle te houden , die in het algemeen tijdens de zwangerschap de neiging heeft te stijgen.

Daarom beveelt men aan dat zwangere vrouwen het in hun dieet opnemen. In feite suggereren deze gezondheidsvoordelen dat avocado in het dieet van de meeste mensen opgenomen zou moeten worden.

Het is echter een vrucht met een hoge calorische waarde, dus je moet er niet te veel van eten. Anders loop je het risico de calorische balans van je dieet te verliezen en aan te komen.

Helpt zwangerschapsverschijnselen bestrijden

Avocado is uiterst nuttig om bepaalde symptomen van de zwangerschap te verminderen. Inderdaad, sommige ongemakken die je tijdens deze prachtige maar vaak moeilijke periode ervaart, kunnen met behulp van avocado onder controle gehouden worden.

 • Misselijkheid. Als je veel last hebt van misselijkheid, is er goed nieuws. Want het consumeren van avocado helpt je om dit onaangename en zich herhalende gevoel van het zwangerschapsproces te verminderen.
 • Krampen en kolieken. Hetzelfde geldt voor zwangerschapskrampen. Je benen zullen minder te lijden hebben en je zult krampen kunnen voorkomen. Dat komt door de grote hoeveelheid kalium die dit voedsel aan je lichaam geeft.

Hoe moet je avocado eten?

Je kunt avocado op verschillende manieren consumeren

Avocado’s kunnen nogal zwaar zijn om te verteren als ze gepaard gaan met koolhydraten of erg vette gerechten. Daarom kun je ze het beste eten met lichte voedingsmiddelen:

 • Snacks of salades. Avocadohapjes maken is een prima idee om te snacken of om trek te stillen. Een andere mogelijkheid is om salades te maken met avocado als hoofdbestanddeel.
 • Smoothies. Sommige vrouwen houden niet van deze rijke en voedzame vrucht. Voor hen is het raadzaam om smoothies te maken met avocado’s en ze te mengen met andere citrusvruchten of zoete vruchten. Het hangt allemaal af van de individuele smaak.

Neem avocado op in je gewone dieet

Avocado is een voedingsmiddel dat veel voor je kan doen. Allereerst beschermt zijn gehalte aan omega 3-vetzuren je cardiovasculaire gezondheid. Anderzijds bevat het doses foliumzuur die bijdragen tot de juiste ontwikkeling van de foetus.

Het is dus een vrucht die in elk dieet wordt aanbevolen. Maar als je zwanger bent, is het een goed idee om het regelmatig te eten. Zoals we al eerder zeiden, kun je het zowel in salades als in smoothies verwerken. Je kunt het zelfs pureren en op volkoren toast doen. In feite helpen avocado’s ook om constipatieproblemen te verminderen, dankzij hun hoge vezelgehalte. Wellicht ook interessant voor jou

Vitamine C tijdens de zwangerschap: hoeveel heb je nodig?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Vitamine C tijdens de zwangerschap: hoeveel heb je nodig?

Vitamine C tijdens de zwangerschap is een van de 13 essentiële voedingsstoffen, omdat het bescherming biedt tegen geboorteafwijkingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wang M., Li K., Zhao D., Li L., The association between maternal use of folic acid supplements during pregnancy and risk of autism spectrum disorders in children: a meta analysis. Mol Autism, 2017.
 • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.