Calcium, ijzer en zink tijdens de zwangerschap

Om te zorgen voor de juiste groei van je baby is het belangrijk bepaalde voedingsstoffen in je dieet op te nemen tijdens de zwangerschap.
Calcium, ijzer en zink tijdens de zwangerschap
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 25 november, 2018

Tijdens de zwangerschap speelt voeding een belangrijke rol. Calcium, ijzer en zink behoren tot de belangrijkste voedingsstoffen die onze voeding bevatten. Een evenwichtige voeding heeft vele voordelen voor zwangere vrouwen. Het moedigt bovendien de baby aan om perfect gezond op te groeien.

Calcium, ijzer en zink zijn essentieel tijdens de zwangerschap omdat ze de juiste ontwikkeling van de foetus beïnvloeden. Een gynaecoloog zal daarom vaak aanraden om een dieet te volgen vanaf het eerste trimester.

Zij zal doorgaans ook voedingssupplementen voorschrijven aangezien een hogere inname nodig is vanaf het begin van de zwangerschap.

De voordelen van calcium, ijzer en zink tijdens de zwangerschap

De voordelen van calcium en ijzer en zink tijdens de zwangerschap

Al deze voedingsstoffen dragen op een specifieke manier bij aan de voeding van moeder en kind tijdens de zwangerschap. Hun voedingsbijdrage is zo belangrijk dat het wordt aangeraden om ze individueel in te nemen.

De belangrijkste voordelen van calcium, ijzer en zink hebben te maken met de ontwikkeling van de foetus. Voor de moeder echter zijn ze een manier om de gezondheid te bevorderen en de betrokken organen te beschermen.

Laten we bekijken hoe deze voedingsstoffen betrokken zijn bij de gezondheid en ontwikkeling van een zwangerschap.

Calcium

Calcium is noodzakelijk tijdens de zwangerschap aangezien het bijdraagt aan de botvorming van de baby. Er zou dagelijks 1000 milligram calcium ingenomen moeten worden tijdens de zwangerschap. Om het calciumgehalte te verhogen wordt aanbevolen om daarnaast dagelijks twee glazen melk te drinken.

Hoewel melk en andere zuivelproducten de grootste bron van calcium zijn, komt het ook voor in ander voedsel zoals:

  • amandelen, hazelnoten en walnoten
  • broccoli
  • peterselie
  • zeewier
  • kool
  • rauw fruit en groenten

IJzer

IJzer is erg belangrijk omdat het noodzakelijk is om hemoglobine aan te maken. IJzer is verantwoordelijk voor de circulatie van zuurstof in alle lichaamscellen van de zwangere vrouw en baby.

Het wordt aanbevolen om 27 tot 30 milligram ijzer per dag in te nemen tijdens de zwangerschap. IJzer wordt daarom aan het begin van het tweede trimester voorgeschreven.

Voedsel dat wordt aanbevolen om het ijzergehalte te verhogen is:

  • mager vlees
  • vis
  • eieren
  • granen
  • vruchten zoals aardbeien, meloen, ananas, papaja, guave, mango, vijgen en pruimen

Zink

In de meeste gevallen wordt zink teruggevonden in de spieren, in het bijzonder in rode en witte bloedcellen. Dit mineraal zou tijdens de zwangerschap in de hoeveelheid van ongeveer 9 milligram dagelijks moeten worden ingenomen.

Zink speelt een belangrijke rol aangezien het een speciaal component is van de enzymen die hersenactiviteit verbeteren. Deze voedingsstof is ook betrokken bij de synthese van eiwitten. Het moet tijdens de zwangerschap ingenomen worden want het maakt deel uit van het groeihormoon.

Hier is een lijst met voedsel dat zink bevat:

  • rood vlees (tijdens zwangerschap wel altijd goed doorbakken)
  • vis
  • groenten en peulvruchten zoals bieten, sla, kool, wortelen en spinazie
  • fruit zoals perziken en sinaasappels
  • melk
  • bonen

Calcium, ijzer en zink moeten worden vergezeld door foliumzuur

Foliumzuur is een in water oplosbare vitamine die deel uitmaakt van het vitamine B-complex. Het is belangrijk voor de vorming van de hersenen en de wervelkolom van de foetus.

Dit voedingssupplement wordt aanbevolen omdat het de kans verkleint dat de baby geboren wordt met problemen aan de wervelkolom. Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap dient de dosis verdubbeld te worden.

Iedere maaltijd moet evenwichtig en gevarieerd zijn. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden met de combinatie van 5 kleuren: rood, purper, wit, oranje en groen bij elke maaltijd. Iedere kleur betekent toegevoegde voedingswaarden.

Calcium en ijzer en zink moeten worden vergezeld door foliumzuur

Voedsel dat foliumzuur bevat:

  • sinaasappels
  • pompoen
  • broccoli
  • eigeel
  • waterkers
  • snijbiet
  • fruit zoals aardbeien, frambozen, sinaasappels, mango, meloen en kiwi

Indien een zwangere vrouw al deze vitaminen en mineralen wil innemen, wil dit niet noodzakelijk zeggen dat ze een overdreven dieet moet volgen. Een gemiddeld dieet wordt toch aanbevolen opdat de baby kan worden geboren met een juist gewicht.

Denk in de eerste plaats aan de baby, aangezien er complicaties kunnen zijn tijdens en na de zwangerschap.

Het is echter wel belangrijk om te veel vetten te vermijden, zowel voor de moeder als voor de baby, met het doel overgewicht en hoog cholesterol te voorkomen.

Zoals hierboven vermeld biedt de aanwezigheid van groenten, granen en fruit tijdens de zwangerschap vele voordelen voor de ontwikkeling van de foetus. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martínez García, Rosa María. Jiménez Ortega,  Ana Isabel. Navia Lombán, Beatriz. Suplementos en gestación: últimas recomendaciones. Nutrición Hospitalaria, vol.33, supl. 4, Madrid, 2016. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016001000002
  • Aranceta, J; Haya, J. Calcio y vitamina D en el embarazo y la lactancia. [En línea].
  • Díaz, J. Calcio y embarazo. Rev Med Hered. 2013; 24:237-241. [En línea].
  • Datos sobre el hierro. 2014. National Institute of Health (NIH). https://doi.org/10.1111/j.1755-0998.2009.02622.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.