Jeuk als je zwanger bent: 10 huismiddeltjes

Jeuk als je zwanger bent is heel gewoon. En om het te verzachten zijn er enkele huismiddeltjes die je vandaag kunt toepassen. We vertellen je wat ze zijn.
Jeuk als je zwanger bent: 10 huismiddeltjes

Laatste update: 25 november, 2021

Jeuk als je zwanger bent is meestal heel vervelend en verandert de levenskwaliteit van aanstaande moeders. In de meeste gevallen kan jeuk toegeschreven worden aan de droge huid en de hormonale veranderingen die typisch zijn voor de zwangerschap.

Gelukkig zijn er enkele huismiddeltjes die dit gevoel kunnen verzachten en verlichting kunnen geven. Daarom vertellen we je er hieronder alles over. Lees dus verder!

Natuurlijke remedies om jeuk als je zwanger bent te verbeteren

Het derde trimester van de zwangerschap wordt gekenmerkt door het verschijnen van jeuk en andere kenmerkende dermatologische laesies. Hoewel het nodig is dit met je arts te bespreken om bepaalde mogelijk ernstige aandoeningen uit te sluiten, kun je enkele natuurlijke strategieën in praktijk brengen om jeuk te verlichten als je zwanger bent.

1. Koude kompressen

Het aanbrengen van koude kompressen op de plekken die het ergst jeuken is een goede strategie om ontstekingen van de huid te verlichten. Ook verbetert het gebruik van koud water direct op deze plekken het erytheem en het bijbehorende ongemak.

2. Calamineschudsel

Calamineschudsel heeft een ontspannende werking en helpt de volgende dermatologische aandoeningen te verzachten:

De werkzame bestanddelen van deze lotion zijn afkomstig van de combinatie van ijzeroxide en zinkoxide. Tot hun belangrijkste voordelen behoort het feit dat ze zonder recept in de apotheek te verkrijgen zijn.

3. Goudsbloemolie

Jeuk als je zwanger bent en het gebruik van goudsbloem om het te verhelpen

Enkele van de voordelen van goudsbloemolie berusten op haar ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Deze maken het dus een goede optie voor de behandeling van wonden of het stimuleren van het genezingsproces. Het dient zelfs om het uiterlijk en de kwaliteit van de huid te verbeteren.

Goudsbloem-extract is er in verschillende vormen: zalfjes, crèmes of oliën.

4. Rozenwater

Rozenwater kan op de huid aangebracht worden om irritatie, eczeem en psoriasis te verzachten. Bovendien wordt het gebruikt als een vochtinbrenger voor de droge, schilferige en ruwe huid of bij gevallen van milde jeuk.

De voordelen komen van de vluchtige oliën, de fenolische verbindingen en de aromaten.

5. Loszittende kleding

Volgens aanbevelingen (Engelse link) van de American Pregnancy Association is de keuze van kleding ook een van de factoren waarmee rekening gehouden moet worden om jeuk tijdens de zwangerschap te verlichten.

In die zin is het gebruik van losse kleding dus ideaal. Dat vermindert nameijk de kans op irritatie. Ook laat de keuze van kledingstukken van natuurlijke stoffen, zoals katoen, de stoffen gemakkelijker ademen dan bij synthetische vezels. Dit vertaalt zich in een vermindering van huidongemakken in het algemeen.

6. Aloëveragel tegen jeuk als je zwanger bent

Aloëveragel is ook een geweldig huismiddel dat helpt bij het verlichten van veel huidaandoeningen. Waaronder jeuk als je zwanger bent. Bovendien vormt het een beschermend laagje op het huidoppervlak dat mogelijke krassende verwondingen voorkomt.

Enkele eigenschappen die aan de aloëvera-plant worden toegeschreven zijn onder andere:

  • Ontstekingsremmend
  • Pijnstillend
  • Vochtinbrengend
  • Genezend
  • Antimicrobieel

Veel publicaties (Engelse link) onderschrijven het gebruik van aloëvera als huismiddeltje om bepaalde huiduitslag te verzachten. Daardoor is het een fundamenteel element voor huidverzorging in alle stadia.

7. Havermout en warme baden tegen jeuk als je zwanger bent

Een van de belangrijkste richtlijnen voor huidverzorging bij het baden is heet water te vermijden. Vasodilatatie kan de jeuk namelijk doen toenemen bij het uit het water komen. Ook het gebruik van neutrale zepen of syndet (zeep zonder zeep) handhaaft de optimale pH waarden van de huid en verbetert de droogheid van de huid.

Volgens een studie gepubliceerd (Engelse link) door het Journal of Drugs in Dermatology heeft haver belangrijke antipruritische, ontstekingsremmende, antioxidant, prebiotische en huidherstellende eigenschappen.

Daarom kan het nemen van een warm bad met havermout de jeuk aanzienlijk verlichten.

8. Wasmiddelen of parfums

Sommige wasmiddelen en wasverzachters kunnen ook uitbraken van jeuk uitlokken, door de chemicaliën of parfums waaruit ze bestaan. Daarom kun je je wasmachine het beste zo programmeren dat hij meerdere keren spoelt om te voorkomen dat er resten achterblijven die de huid kunnen irriteren.

Op dezelfde manier hebben ook lichaamsparfum of geurstoffen voor kleding de neiging jeuk op te wekken en het is een goed idee ze te vermijden.

9. Vochtinbrengende crème

Een vochtinbrengende crème helpt bij jeuk

Een gehydrateerde en onbeschadigde huid is een gezonde huid. Daarom is het gebruik van crèmes met verzachtende middelen die veel vitamine A, vitamine E, allantoïne, hyaluronzuur, of ureum bevatten, een goede optie om een droge huid en de jeuk die ze veroorzaakt te voorkomen.

10. Juiste hydratatie en voeding

Het lichaam goed gehydrateerd houden draagt bij tot het behoud van een gezonde en functionele huid. Daarom is het essentieel dat je tijdens de zwangerschap je vochtinname verhoogt, en ook een gevarieerde en evenwichtige voeding aanhoudt.

Bovendien helpt hydratatie zwellingen in de onderste ledematen voorkomen, die jeuk vaak verergeren.

Jeuk als je zwanger bent is een veel voorkomend symptoom

Jeuk tijdens de zwangerschap komt vrij veel voor, vooral in de buik, borsten, en benen.

Je moet dit probleem echter tijdens de controles met de arts bespreken om zo snel mogelijk eventuele zwangerschapsproblemen op te sporen die dit symptoom kunnen veroorzaken.

Hoewel jeuk niet in alle gevallen te vermijden is, kunnen sommige maatregelen genomen worden om het ongemak te verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.