8 probiotische voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen

Probiotisch voedsel voor zwangere vrouwen is belangrijk in het dieet, zowel om ziekten te behandelen als te voorkomen. Lees verder voor meer informatie.
8 probiotische voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen

Laatste update: 25 maart, 2024

Zwangerschap is een tijd van intense veranderingen, niet alleen in je lichaam maar ook van de manier waarop je eet. Daarom is het aan te raden om probiotische voedingsmiddelen te consumeren die helpen om dit natuurlijke proces tot een goed einde te brengen. Probiotica zijn micro-organismen die goed zijn voor de gezondheid en die worden gebruikt om bepaalde voedingsmiddelen te verrijken.

De wetenschap onthult ook dat ze bepaalde complicaties kunnen voorkomen, zoals zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging of vroeggeboorte. Afhankelijk van de ingrediënten kunnen echter niet alle probiotica worden geconsumeerd door zwangere vrouwen.

Wat zijn de veilige probiotische voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen?

Het eerste dat je moet weten is dat probiotica levende micro-organismen zijn waarmee sommige voedingsmiddelen en supplementen worden bereid. Ze leven van nature in onze darmen, van waaruit ze de darmdflora of microbiota versterken en de groei van ziekteverwekkende bacteriën voorkomen.

De meeste probiotica zijn bacteriën, maar er zijn ook enkele gisten. Het blad Canadian Family Physician (Engelse link) legt uit dat van de probiotica die het meest worden gebruikt om voedsel te maken, de probiotica Lactobacillus en Bifydobacterium worden genoemd. Saccharomyces gist wordt ook gebruikt als probioticum.

Wat zijn de voordelen van het consumeren van probiotica tijdens de zwangerschap?

De American Pregnancy Association (Engelse link) benadrukt dat probiotica de aanwezigheid van schadelijke bacteriën verminderen. Tegelijkertijd vergroten ze de darmmicrobiota die de gezondheid ten goede komt.

Yoghurt is een van de meest onderzochte probiotica. Dit blijkt uit een uitgebreide review van klinische onderzoeken die in 2020 werd gepubliceerd in het tijdschrift Cureus (Engelse link). Daarnaast bleek dit voedingsmiddel een effect te hebben op het voorkomen van insulineresistentie en een afname van zwangerschapsdiabetes, zoals onthuld in het European Journal of Clinical Nutrition (Engelse link).

Sommige onderzoeken geven aan (Engelse link) dat bij zwangere vrouwen deze darmflora tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt gewijzigd. Op deze manier wordt het immuunsysteem versterkt, de spijsvertering verbeterd en constipatie voorkomen.

Het verbetert ook de symptomen van misselijkheid en overgeven (Engelse link) en verhoogt de opname van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, wat pre-eclampsie en andere complicaties helpt voorkomen.

Ontdek deze probiotische voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen

Bij het versterken van de darmflora van de zwangere vrouw moet je denken aan het vernieuwen van het dieet met probiotica onder de strikte begeleiding van gezondheidsprofessionals. Laten we eens kijken welke voedingsmiddelen worden aanbevolen.

Probiotische voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen zoals rode zure kool
Rode zuurkool is een van de probiotische voedingsmiddelen die geschikt zijn voor zwangere vrouwen. In dit geval is het belangrijk om een commerciële versie te gebruiken, omdat een thuis bereide versie enkele niet-probiotische micro-organismen kan bevatten.

1. Yoghurt

Yoghurt was een van de eerste voedingsmiddelen die diende als transportmiddel voor levende micro-organismen met gezondheidsvoordelen. Je kunt echter het beste het etiket controleren om er zeker van te zijn dat het een probiotisch product is. In sommige gevallen wordt yoghurt gemaakt met bacteriën die niet het gewenste effect hebben. Hiervoor kun je het beste een professional op dit gebied raadplegen, zoals een voedingsdeskundige.

Zoals het tijdschrift Cureus in 2020 liet zien, biedt probiotische yoghurt uitgebreide voordelen voor zwangere vrouwen. Je kunt het puur eten of gecombineerd met fruit, volle granen of noten, als ontbijt of tussendoortje.

2. Zuurkool

Zuurkool kennen we allemaal. Het is niets anders dan fijngesneden kool die is gefermenteerd door bepaalde micro-organismen met probiotische werking. Een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift PloS One in 2018, isoleerde bacteriën zoals Lactobacillus en Leuconostoc in gefermenteerde kool.

Je kunt het het beste ongeveer 2 of 3 keer per week gebruiken als garnering. Het moet in de koelkast niet langer dan 2 weken worden bewaard.

3. Tempeh

De International Probiotics Association (IPA – Engelse link) definieert tempeh als een traditioneel Aziatisch voedingsmiddel dat wordt verkregen uit gefermenteerde sojabonen. Het is een hoofdbestanddeel van veganistische en vegetarische diëten. Sojabonen worden gekookt voordat ze gedurende enkele dagen worden gefermenteerd met de schimmel Rhizopus oligoporus. Het kan ook andere melkzuurbacteriën (LAB) bevatten.

Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat tempeh de darmmicrobiota verbetert ten gunste van de groei van nuttige bacteriën zoals Lactobacillus en Bifydobacterium. Daarnaast kunnen ze volgens het IPA bioactieve stoffen produceren die de gezondheid van hart, immuunsysteem en stofwisseling ondersteunen.

Het heeft een nootachtige of bijna neutrale smaak die op veel manieren kan worden genoten. Bijvoorbeeld in een salade, als onderdeel van een broodje, in pasta, of in elk gerecht waar je in de culinaire wereld van kunt genieten.

4. Kefir op waterbasis

Traditionele kefir is een zuivelproduct dat wordt gefermenteerd door korrels probiotische bacteriën en gist. De lactose in de melk wordt omgezet in zuur, koolzuurgas en alcohol. Dit is een van de redenen waarom zwangere vrouwen het niet in hun dieet moeten opnemen.

Gelukkig is er een kefir op waterbasis die geen alcohol bevat. Leuconostoc bacteriën en Saccharomyces gist zetten suiker, gedroogd fruit of agavehoning om in koolzuurgas. Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Future Foods in 2022 promoot waterkefir als een spraakmakende commerciële probiotische drank.

5. Natto

Natto is een gefermenteerd sojaproduct zoals tempeh dat niet weg te denken is uit de Japanse keuken en gemengd wordt met rijst als ontbijt. Het is ook een belangrijke bron van eiwitten en vitamine K, zoals staat in een artikel gepubliceerd in het Journal of Clinical Densitometry (Engelse link).

Dit voedsel heeft een sterke smaak, een kenmerkende geur en een visco-elastische consistentie waar sommigen niet van houden. Gekookte eieren, uitjes, koriander en andere groenten kunnen echter worden gebruikt om het op smaak te brengen.

Cottage cheese is een van de gerijpte kazen met probiotische werking.
Cottage cheese is een van de gerijpte kazen met probiotische werking. In het geval van andere zuivelproducten is het belangrijk om etiketten te lezen om ze te identificeren als potentiële probiotica.

6. Gerijpte kazen

Niet alle gerijpte kazen zijn probiotisch. De meest voorkomende met deze eigenschap zijn Gouda, cheddar, cottage cheese en mozzarella. Zoals in een review wordt beweerd, zijn deze kazen een bron van goede kwaliteit eiwitten, calcium, vitamine A, vitamine B12 en selenium.

7. Kombucha

Kombucha is een gefermenteerde thee die lijkt op zwarte thee. Het bevat probiotische bacteriën en gist. Een review (Engelse link) in het tijdschrift Comprehensive Reviews belicht het vanwege zijn positieve effect op het verminderen van het risico op sommige ziekten. Er zijn echter meer studies nodig om deze resultaten te bevestigen.

8. Acidophilus melk

Net als yoghurt is acidophilus melk een gefermenteerd melkproduct met probiotische eigenschappen. Deze drank heeft een zoetere en mildere smaak dan yoghurt en wordt gemaakt met Lactobacillus acidophylus.

Deze bacterie wordt door deskundigen van de Mayo Clinic (Engelse link) erkend als heilzaam bij de behandeling van diarree, longinfecties, atopische dermatitis en bacteriële vaginose.

Nu weet je welke probiotische voedingsmiddelen je moet kiezen tijdens de zwangerschap

Voor een gezondere zwangerschap zijn probiotische voedingsmiddelen de eerste keuze in het dieet. Deze dienen niet alleen om bepaalde ziekten te behandelen, maar ook om ze te helpen voorkomen. Er zijn veel probiotica op de markt, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor zwangere vrouwen. Vooral omdat je moet oppassen met zoutinname en alcoholische dranken moet vermijden. Gelukkig zijn er altijd veilige alternatieven.

Probiotische voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen zijn onder andere yoghurt, kwark, gerijpte Goudse kaas en acidophilus melk. Daarnaast kunnen degenen die van Aziatisch eten houden of een veganistisch dieet volgen tempeh, natto en zuurkool nemen. Als niet-zuivel probiotische dranken worden kombucha thee en kefir op waterbasis aanbevolen.

Vergeet niet om te overleggen met je verloskundige en een voedingsdeskundige, vooral als je andere nieuwe probiotische voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn wilt introduceren. Eet smakelijk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Pregnancy Association. Probiotics during pregnancy. Consultado: 11 de abril de 2023. Disponible en: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/probiotics-during-pregnancy/
  • Asemi, Z., Jazayeri, S., Najafi, M., Samimi, M., Mofid, V., Shidfar, F., Shakeri, H., & Esmaillzadeh, A. (2012). Effect of daily consumption of probiotic yogurt on oxidative stress in pregnant women: a randomized controlled clinical trial. Annals of nutrition & metabolism60(1), 62–68. https://doi.org/10.1159/000335468
  • Asemi, Z., Samimi, M., Tabassi, Z., Naghibi Rad, M., Rahimi Foroushani, A., Khorammian, H., & Esmaillzadeh, A. (2013). Effect of daily consumption of probiotic yoghurt on insulin resistance in pregnant women: a randomized controlled trial. European journal of clinical nutrition67(1), 71–74. https://doi.org/10.1038/ejcn.2012.189
  • Bonjour, J. P., Kraenzlin, M., Levasseur, R., Warren, M., & Whiting, S. (2013). Dairy in adulthood: from foods to nutrient interactions on bone and skeletal muscle health. Journal of the American College of Nutrition32(4), 251–263. https://doi.org/10.1080/07315724.2013.816604
  • Elias, J., Bozzo, P., & Einarson, A. (2011). Are probiotics safe for use during pregnancy and lactation?. Canadian family physician Medecin de famille canadien57(3), 299–301.
  • Gomez Arango, Luisa & Barrett, Helen & Callaway, Leonie & Nitert, Marloes. (2015). Probiotics and Pregnancy. Current diabetes reports. 15. 567. 10.1007/s11892-014-0567-0.
  • González, M. (2022). Microbiota en la embarazada. Rev Obstet Ginecol Venez. 2022; 82 (4): 397-400. https://doi.org/10.51288/00820403.
  • Hamidi, M. S., Gajic-Veljanoski, O., & Cheung, A. M. (2013). Vitamin K and bone health. Journal of clinical densitometry : the official journal of the International Society for Clinical Densitometry16(4), 409–413. https://doi.org/10.1016/j.jocd.2013.08.017
  • He, A., Chin, J., & Lomiguen, C. M. (2020). Benefits of Probiotic Yogurt Consumption on Maternal Health and Pregnancy Outcomes: A Systematic Review. Cureus12(7), e9408. https://doi.org/10.7759/cureus.9408
  • International Probiotics Association. IPA. (2020). Tempeh tempts with benefits. Disponible en: https://internationalprobiotics.org/tempeh-tempts-with-benefits/
  • Jayabalan, Rasu & Malbaša, Radomir & Lončar, Eva & Vitas, Jasmina & M., Sathishkumar. (2014). A Review on Kombucha Tea—Microbiology, Composition, Fermentation, Beneficial Effects, Toxicity, and Tea Fungus. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 13. 10.1111/1541-4337.12073.
  • Kuligowski, M., Jasińska-Kuligowska, I., & Nowak, J. (2013). Evaluation of bean and soy tempeh influence on intestinal bacteria and estimation of antibacterial properties of bean tempeh. Polish journal of microbiology62(2), 189–194.
  • Mayo Clinic. Acidófilos. (2020). Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-acidophilus/art-20361967
  • Moretti, Ana & Moure, María & Florencia, Quiñoy & Fiorella, Esposito & Simonelli, Nicolás & Medrano, Micaela & León-Peláez, Ángela. (2022). Water kefir, a fermented beverage containing probiotic microorganisms: From ancient and artisanal manufacture to industrialized and regulated commercialization. Future Foods. 5. 100123. 10.1016/j.fufo.2022.100123.
  • Touret, T., Oliveira, M., & Semedo-Lemsaddek, T. (2018). Putative probiotic lactic acid bacteria isolated from sauerkraut fermentations. PloS one13(9), e0203501. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203501
  • UCDAVISHEALTH. Probiotics improve nausea and vomiting in pregnancy, according to new study. December 2, 2021. Disponible en: https://health.ucdavis.edu/news/headlines/probiotics-improve-nausea-and-vomiting-in-pregnancy-according-to-new-study/2021/12

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.