Mogen kinderen Kombucha thee drinken?

Mogen kinderen Kombucha thee drinken? Dit is een controversieel onderwerp, omdat het een dosis alcohol bevat. Laten we er meer over te weten komen in het artikel van vandaag.
Mogen kinderen Kombucha thee drinken?

Laatste update: 18 december, 2023

Kombucha thee is een drank die populair is geworden vanwege zijn unieke smaak en mogelijke voordelen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde groene thee of zwarte thee, die beide beroemd zijn om hun gezondheidseigenschappen. Daarnaast is het een potentiële drank om frisdrank te vervangen. Maar is het veilig voor kinderen om kombucha thee te drinken? Om die vraag te beantwoorden, moeten we de bereiding ervan en wat het bevat evalueren.

In dit artikel onderzoeken we of kinderen Kombucha thee kunnen drinken, hoe het wordt bereid, welke voordelen het biedt, welke voedingsstoffen het bijdraagt en of er contra-indicaties zijn. En natuurlijk kijken we naar de ingrediënten die het bevat. Blijf lezen en binnenkort weet je of je Kombucha thee met je kind kunt delen!

Wat is Kombucha thee?

Om er zeker van te zijn of je Kombucha thee wel of niet aan een kind kunt geven, laten we eens kijken wat Kombucha is en hoe het wordt bereid. De Tijdschrift voor Voedingswetenschappen (Engelse link) publiceerde in 2022 een artikel waarin de ingrediënten en de bereidingswijze werden uitgelegd.

Kombucha thee is een gefermenteerde drank met een fruitige, zure en licht sprankelende smaak. Na 10 dagen fermentatie kan het de smaak van wijnazijn aannemen.

Het wordt gemaakt van zwarte, groene, rode of gele thee (Camellia sinensis) die fermentatie ondergaat door suikers en micro-organismen (bacteriën en gisten) toe te voegen. Het proces duurt 7 tot 14 dagen.

De fermenten staan bekend als SCOBY of ‘theeschimmel’. Dit is niets meer dan een heilzaam mengsel van melkzuurbacteriën (LAB) en gisten die azijnzuur, melkzuur en alcohol produceren. Eenmaal gefermenteerd wordt het gepasteuriseerd en gekoeld bewaard voor de verkoop.

Kombucha thee kan ook worden bereid met kruiden, vruchtensappen, soja, melk en andere ingrediënten. De aantrekkingskracht van dit drankje zit hem in de smaak, het bruisen en de mogelijke heilzame eigenschappen. Maar is het geschikt voor alle leeftijden? Het bevat alcohol, dus is het toegestaan voor kinderen? Laten we deze vraag hieronder analyseren.

Mogen kinderen Kombucha drinken?

Om dit te beantwoorden, moeten we de voor- en nadelen analyseren die dit drankje voor kinderen kan hebben, en ook rekening houden met de voorschriften.

Biedt het voedingsstoffen?

De voedingsstoffen in Kombucha thee zijn afkomstig van de grondstof en de synthese die wordt uitgevoerd door de fermenterende micro-organismen zelf. In het tijdschrift Antioxidants (Engelse link) staat dat Kombucha thee een aantal mineralen bevat zoals ijzer, fluoride, mangaan en kalium. Vitamine C en B-complex vitaminen worden ook gevonden, maar de concentraties zijn niet hoog.

Met andere woorden, Kombucha thee wordt niet beschouwd als een belangrijke bron van voedingsstoffen voor kinderen. Fruit en groenten kunnen ze in grotere hoeveelheden en meer variatie leveren.

Hoeveel alcohol wordt er geproduceerd?

Tijdens het fermentatieproces van Kombucha zet de SCOBY gist de toegevoegde suiker om in alcohol, die toeneemt met elke dag dat de fermentatie voortduurt. Wanneer de drank gepasteuriseerd wordt, wordt de SCOBY geïnactiveerd en stopt de alcoholproductie.

Maar hoeveel kan er geproduceerd worden? De waarden variëren afhankelijk van de regio en de substraten en ingrediënten die deel uitmaken van de drank. Daarom is Kombucha thee gestandaardiseerd in verschillende delen van de wereld.

Wat de standaarden zeggen over alcohol in Kombucha

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of AOAC International (Engelse link) verduidelijkt dat er grenzen zijn aan het alcoholgehalte van Kombucha. In de Verenigde Staten moeten alcoholwaarden tussen de 0,5 en 1,1 volumeprocent liggen om als ‘alcoholvrij’ te worden geclassificeerd.

In Brazilië wordt deze drank in de regelgeving verdeeld (Portugese link) in ‘alcoholvrije’ Kombucha (tot 0,5 procent) en ‘alcoholische’ Kombucha (0,6 en 0,8 procent). En volgens de Canadese regelgeving mag de limiet niet hoger zijn dan 1 procent.

Zoals je kunt zien zijn de uiteindelijke alcoholwaarden niet alarmerend, maar pas op! Vergeet niet dat we het hier hebben over gepasteuriseerde Kombucha thee.

Als het thuis of door ongereguleerde ambachtelijke verwerkers wordt bereid, bestaat het risico op een hogere alcoholproductie. Een artikel gepubliceerd in het Tijdschrift of Food Protection (Engelse link) onthult dat sommige van deze Kombucha theesoorten meer dan 3,6 procent alcohol kunnen bevatten.

Hoe zit het met toegevoegde suiker?

We weten dat gezondheidsorganisaties waarschuwen voor de overmatige consumptie van suikerhoudende dranken bij kinderen vanwege de productie van gaatjes, overgewicht, obesitas en andere gezondheidsaandoeningen. Maar is Kombucha thee een suikerhoudende drank?

De suiker die aan de drank wordt toegevoegd, variërend van 1 tot 20%, wordt door de SCOBY cultuur omgezet in zuren en alcohol. Daarom zou er aan het einde van het proces weinig van dit ingrediënt over moeten zijn. Een kombucha thee zonder toegevoegde suiker bevat 3,5 procent of minder.

Om een balans te krijgen in de zure smaak van de thee, worden sommige na de fermentatie gezoet met sappen, suiker of zelfs kunstmatige zoetstoffen. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Beverages (Engelse link) in 2020.

Volgens het onderzoek kan de hoeveelheid toegevoegde suiker variëren van 0,2 tot 6 gram per 100 milliliter thee, en variëren de calorieën tussen 3,6 en 29%. Ter vergelijking, het suikergehalte van een populaire frisdrank is bijna 11% en het aantal calorieën 39%.

Het regelmatig drinken van Kombucha thee wordt dus significant in termen van suiker- en calorie-inname.

Biedt het voordelen?

Een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) in 2020 wijst erop dat Kombucha thee een bron van antioxidanten is, door de aanwezigheid van actieve verbindingen zoals polyfenolen, catechinen en flavonoïden die erkende gezondheidsvoordelen hebben.

Tegelijkertijd bleek uit een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Epidemiology, (Engelse link) waarin proeven op proefdieren werden uitgevoerd, dat Kombucha antibacteriële en antidiabetische eigenschappen heeft, het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt, het immuunsysteem versterkt en de lever ontgift.

Kombucha thee kan ook een probiotisch effect hebben en zo de gezondheid van de darmen ondersteunen. Het kan worden verrijkt met de probiotica Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus en andere. Er moet echter worden opgemerkt dat dit soort thee niet wordt gepasteuriseerd vanwege het risico op vernietiging van de ‘levende’ micro-organismen.

Het moet worden verduidelijkt dat de meeste voordelen van kombucha zijn vastgesteld in laboratoriumproeven met dieren of empirisch. Daarom ontbreken klinische onderzoeken bij mensen, waaronder de effecten van de drank bij kinderen.

Contra-indicaties en bijwerkingen

De algemene consumptie van kombucha heeft over het algemeen geen bijwerkingen. Onder andere de chemische samenstelling van de thee, de opslagomstandigheden en de microbiologische factor kunnen echter bijdragen aan een aantal contra-indicaties.

In deze context is een artikel gepubliceerd in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safe(Engelse link) dat sommige mensen duizeligheid, misselijkheid, overgeven, allergieën, hoofdpijn of nekpijn krijgen na het drinken van Kombucha thee zonder de juiste fermentatie of als er sprake is geweest van verontreiniging tijdens het bereidingsproces.

Dit komt doordat het kan leiden tot de vorming van giftige verbindingen, zoals azijnzuur en ethanol. Bovendien wordt Kombucha thee niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, baby’s en kinderen onder de vier jaar. Alcoholwaarden onder de 3 procent hebben namelijk nadelige effecten.

Mensen die lijden aan bepaalde reeds bestaande ziekten, zoals diabetes, astma en allergieën, moeten met hun arts overleggen voordat ze deze thee drinken.

Dus, kunnen kinderen Kombucha thee drinken?

Zoals je hebt gezien, is er een grote verscheidenheid aan Kombucha thee op de markt, met of zonder toegevoegde suiker, met of zonder probiotica, gepasteuriseerd of niet, met verschillende fruit- of kruidensmaken zoals gember, munt, citroen, bosbes, aardbei, mango, enzovoort. Hierdoor hebben we een scala aan producten waaruit we kunnen kiezen.

Op basis van de mogelijke voordelen, bioactieve stoffen en voedingsstoffen die Kombucha heeft ten opzichte van andere dranken, is het dus mogelijk voor kinderen om deze thee te drinken, zij het met voorafgaand professioneel overleg en enkele voorwaarden:

  1. Kies gepasteuriseerde Kombucha thee. Kies nooit voor zelfgemaakte of ongereguleerde ambachtelijke opties. Dit garandeert het stoppen van het fermentatieproces na het bottelen en dus de productie van alcohol.
  2. Lees het etiket van het product zorgvuldig. Zoek naar informatie over het suiker-, calorie- en alcoholgehalte. Zorg ervoor dat het geen ingrediënten bevat die allergieën kunnen veroorzaken bij het kind.
  3. Kies dranken met weinig of geen suiker en met een gereguleerd alcoholpercentage.
  4. In het geval van Kombucha theeën met probiotische eigenschappen, onthoud dan dat ze niet gepasteuriseerd zijn. Overleg dus met je gezondheidsprofessional of ze geschikt zijn. Er zijn ook andere alcoholvrije probiotische producten die je in je dieet kunt opnemen.
  5. Houd in gedachten dat de gemiddelde portie voor een volwassene ongeveer 340 ml is. Kinderen kun je twee of drie keer per week een klein glas van 170 ml toestaan.

Onthoud ook dat natuurlijke voedingsmiddelen zoals vers fruit en verse groenten de beste optie zijn om drankjes te maken met vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere bioactieve stoffen die goed zijn voor de gezondheid van het kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.