Mastitis en probiotica: een effectief bondgenootschap

De acute pijn die de moeder met mastitis voelt bij het geven van borstvoeding, kan haar tot wanhoop brengen. Als de arts medicijnen voorschrijft, wil ze voorkomen dat het haar kind treft.
Mastitis en probiotica: een effectief bondgenootschap

Laatste update: 19 april, 2019

Statistieken tonen aan dat mastitis 10% van de vrouwen die borstvoeding geven treft. In feite heeft dit geen effect op de gezondheid van de baby – het zorgt alleen voor ongemak en angst bij de moeder. Er is echter een oplossing! Ontdek het zeer effectieve bondgenootschap tussen mastitis en probiotica.

Wanneer een moeder denkt dat ze mastitis heeft, weet ze dat ze medicijnen nodig heeft en, heel begrijpelijk, maakt ze zich zorgen over het effect ervan op haar baby. Dit zal tot zorgen en angst leiden.

Mensen hebben vaak gedacht dat de enige oplossing is om te stoppen met het geven van borstvoeding en flesjes te gaan geven. Niets is echter vergelijkbaar met moedermelk. Stoppen met borstvoeding is totaal onnodig. In het geval van mastitis is het zelfs een foute beslissing.

Oorzaken en behandeling van mastitis

Mastitis is een infectie, meestal bacterieel, die optreedt tijdens de lactatieperiode. De micro-organismen dringen het borstweefsel binnen, meestal door een klein wondje aan de borst, wat veroorzaakt kan zijn door de zuigende werking van het kind.

De gebruikelijke symptomen verschijnen:

 • de borst raakt ontstoken
 • de huid wordt rood 
 • intense pijn, vergelijkbaar met naaldenprikken in het getroffen gebied.

Het zorgt ervoor dat de moeder zich een beetje depressief en lusteloos voelt.

Zoals met de meeste infecties, kan de vrouw medicatie nodig hebben om het te genezen. Dit is waar de relatie tussen mastitis en probiotica zeer effectief blijkt. Tot pas geleden was antibiotica de enige echte optie voor de behandeling van mastitis.

Er zijn echter infecties die hier tegen resistent zijn. Tegenwoordig komt het gebruik van probiotica steeds vaker voor, en de resultaten zorgen voor een echte verbetering in de behandeling van mastitis.

Vrouw met ontsteking in haar borst

Hoe werken mastitis en probiotica samen?

In de relatie tussen mastitis en probiotica zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Het idee over het behandelen van mastitis is aan het veranderen. In plaats van te proberen om de micro-organismen die de infectie veroorzaken te elimineren, is het de bedoeling om andere micro-organismen, die zwak zijn of verloren zijn gegaan, te versterken.
 • Wat zijn probiotica? Het zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in de juiste dosering worden gegeven, de gezondheid van het lichaam verbeteren. Dit zijn meestal lactobacillen en bifidobacteriën.
 • Hoe werken probiotica bij mastitis? Moedermelk is niet steriel. In de borst is er een groot aantal micro-organismen die helpen bij het creëren van de darmflora van de baby. Deze micro-organismen zijn gebalanceerd, maar als het balans verloren is, kun je mastitis krijgen.
 • Door middel van probiotica proberen artsen de balans te herstellen. Om dit te doen, zal de moeder de levende micro-organismen ontvangen die ze nodig heeft.
 • Waarom geen antibiotica? Antibiotica zijn op zichzelf niet echt slecht en schaden het kind niet. Er zijn echter soorten die mastitis kunnen veroorzaken en die resistent zijn tegen antibiotica. Daarom zijn antibiotica in sommige gevallen niet effectief. Onder bepaalde omstandigheden zullen artsen zowel antibiotica als een probiotica voorschrijven.
 • Hoe weet je of de aandoening probiotica vereist? Door de moedermelk te analyseren, kan de specialist zien welke stammen de infectie veroorzaken en welke moeten worden versterkt. Met behulp van deze informatie schrijft hij voor elk individueel geval de juiste probiotica voor.

Stoppen met borstvoeding is niet nodig; in feite is dat een foute beslissing in het geval van mastitis.

Preventie met behulp van probiotica

In aanvulling op wat we eerder hebben vermeld, kunnen er andere vragen opkomen met betrekking tot mastitis, zoals:

 • Kunnen we mastitis voorkomen door probiotica te nemen? In de juiste dosering en het juiste formaat kunnen probiotica milde mastitis voorkomen. Ze voorkomen de kolonisatie van stafylokokken en streptokokken, de bacteriën die het vaakst de infectie veroorzaken.
Baby drinkt aan de borst
 • Hoe moet ik probiotica nemen? Over het algemeen worden ze oraal toegediend. In de apotheek worden ze gekocht in tabletvorm of in zakjes. Het is altijd goed om je dokter te vragen of het verstandig is om probiotica te nemen.
 • Welke andere effecten hebben probiotica tijdens het geven van borstvoeding? Naast het voorkomen of genezen van mastitis, helpen probiotica andere borstziekten en infecties veroorzaakt door de melk te behandelen.
 • Hebben ze invloed op de kwaliteit van de melk? Het is waar dat het gebruik van probiotica de samenstelling van de melk enigszins verandert, maar het heeft helemaal geen invloed op de gezondheid van de vrouw of de baby.

Kortom, er zijn verschillende problemen die veroorzaakt worden door kolonies van micro-organismen in de borst van de vrouw. Mastitis is de meest voorkomende, en zoals we hebben uitgelegd, vormen mastitis en probiotica samen een goed team.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lee TS., Song EJ., Nam YD., Lee SY., Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. J Microbiol, 2018. 56 (11): 773-782.
 • Rainard P., Foucras G., A critical appraisal of probiotis for mastitis control. Front Vet Sci, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.