Hoe gezonde gewoonten bij adolescenten te bevorderen

Het is cruciaal dat tieners goede gezonde gewoonten hebben, zowel voor hun heden als voor hun toekomst. Wees een goed voorbeeld!
Hoe gezonde gewoonten bij adolescenten te bevorderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 26 juli, 2023

De adolescentie is een zeer belangrijke tijd waarin kinderen zich in een proces van voortdurende verandering bevinden. In deze fase smeden ze hun persoonlijkheid en identiteit met sprongen, maar ze volgen niet altijd de beste voorbeelden. Daarom is het essentieel om jongeren goede gewoonten bij te brengen, want die gaan een leven lang mee. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je gezonde gewoonten bij adolescenten kunt stimuleren.

Als je ze geen gezonde gewoonten aanleert, zal het moeilijk voor ze zijn om een goede levenskwaliteit te hebben als ze volwassen zijn. Daarom is het essentieel om aan drie belangrijke aspecten te werken: voeding, rust en lichaamsbeweging.

Als met deze aspecten geen rekening wordt gehouden, kunnen een zittende levensstijl of slechte gewoonten hun fysieke en emotionele gezondheid op middellange en lange termijn in gevaar brengen. In feite zouden ze op de lange termijn ziekten kunnen uitlokken die verband houden met slechte gewoonten.

Goede voeding

Voor goede voeding is het essentieel om aandacht te besteden aan voedsel. De adolescentie is een tijd van grote lichamelijke veranderingen en voeding is van fundamenteel belang. Hiervoor is het belangrijk een voedingsdeskundige te bezoeken. Hier volgen enkele tips om adolescenten in dit opzicht gezonde gewoonten bij te brengen:

 • Eet elke dag een goed ontbijt. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Granen, melk, muesli of toast zijn essentieel om de nodige koolhydraten te leveren, evenals vetzuren, eiwitten, mineralen en vitaminen.
 • Ochtend snack. Hiermee wordt de snack tussen het ontbijt en de middagmaaltijd bedoeld. Op school moeten jongeren hun tussendoortje of stuk fruit meenemen en nooit te weinig water drinken. Houd in gedachten dat ze suikerhoudende dranken zoals industriële sappen of milkshakes moeten vermijden.
 • Evenwichtige maaltijden. Het is belangrijk pubers te leren goed en evenwichtig te eten.
 • Zuivel en een middagsnack. Daarnaast moeten ze altijd een tussendoortje hebben om niet te hongerig bij het avondeten aan te komen.
 • Eten met het gezin. Eten met het gezin en zonder schermen is essentieel, niet alleen om emotioneel met elkaar in contact te komen, maar ook om ons bewust te zijn van wat we eten.
A teenage girl sleeping peacefully in bed.
Het is belangrijk om de schema’s van onder andere maaltijden, school, huiswerk, sport en rust te respecteren. Daardoor zal het ook gemakkelijker zijn om ‘s nachts in slaap te vallen.

Juiste slaap en rust

Slaap en rust zijn essentieel voor iedereen en natuurlijk ook voor pubers. In dit verband is het aanleren van een goede slaaphygiëne noodzakelijk voor zowel hun heden als hun toekomst. Houd daartoe rekening met het volgende:

 • Nachtelijke routines: je moet elke nacht routines volgen, zodat het lichaam weet dat het tijd is om te slapen en daar geen moeilijkheden mee heeft. Natuurlijk is het schema overdag belangrijk, zodat ook het nachtschema wordt gevolgd.
 • Activiteiten met energie in de ochtend: activiteiten die meer fysieke of mentale energie vergen moeten ‘s morgens plaatsvinden. Als de avond nadert, moet het tempo omlaag om de geest voor te bereiden op rust.
 • Slaap goed: om goed te slapen is het belangrijk om in het donker te slapen, overdag geen dutjes van meer dan 30 minuten te doen, en nooit na 17.00 uur. Eet bovendien geen lunch na 15.00 uur of eet minimaal twee uur voor het naar bed gaan. Natuurlijk moet je ook het gebruik van allerlei schermen vermijden en kiezen voor ontspannende activiteiten, zoals lezen of praten, voordat je naar bed gaat.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging zou voor iedereen een must moeten zijn, omdat het grote gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. In dit verband wordt het volgende aanbevolen:

 • Voer minstens een uur lichaamsbeweging per dag uit.
 • Beperk periodes van inactiviteit tot een minimum.
 • Beperk de tijd voor beeldschermen.
 • Sport indien mogelijk als gezin.
 • Kies een oefening die de adolescent leuk en interessant vindt.
Teen girls playing basketball.
Lichamelijke oefeningen en sport helpen om zowel lichaam als geest in vorm te houden, dus ze zijn erg belangrijk voor tieners.

Het aanleren van gezonde gewoonten bij adolescenten draagt bij aan een betere kwaliteit van leven

Met alles wat we je in dit artikel hebben verteld, zullen je tieners, als je het in de praktijk brengt, hun gewoonten aanzienlijk verbeteren. En dat is iets waar ze zowel op de korte als op de lange termijn wat aan hebben.

Natuurlijk is het ook essentieel dat ouders nauwe gesprekken voeren over het belang van het leiden van een gezonde levensstijl. Hoewel deze gesprekken belangrijk zijn, is het voorbeeld dat volwassenen dagelijks met hun levensstijl aan hun kinderen geven dat ook.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • López Méndez, E., Costa Cabanillas, M. (2008) Educación para la salud: Guía práctica para promover estilos de vida saludables. Editorial: Pirámide.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.