10 ideeën voor kinderen voor binnen en buiten in de zomer

De zomer valt samen met vakantie, en het is tijd om voor iedereen plannen op maat te maken. Hier zijn enkele zomerideeën voor binnen en buiten!
10 ideeën voor kinderen voor binnen en buiten in de zomer
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 21 juli, 2023

Regenachtige dagen of zeer hoge temperaturen kunnen buitenplezier in de weg staan. Warme, zonnige dagen moedigen je aan om een picknick te organiseren en van het buitenleven te genieten. De zomer valt tussen deze twee situaties in, en bovendien, omdat deze periode samenvalt met de vakantietijd, worden er meer plannen gemaakt. Laten we dus eens kijken naar enkele ideeën voor binnen en buiten in de zomer, voor je kinderen. Mis ze niet!

Enkele nuttige ideeën voor binnen en buiten in de zomer, zodat je kinderen van het seizoen kunnen genieten

Meer of minder uitgebreid of gestructureerd, de plannen voor het zomerseizoen zijn gevarieerd, en je kunt ze alleen of met gezelschap uitvoeren. Besteed aandacht aan de volgende regels, want we brengen je enkele inspirerende ideeën.

Ideeën voor binnen in de zomer

 1. Gezamenlijke spelletjes. Je kunt bijvoorbeeld een middag bordspellen, kaartspellen of puzzels voorstellen. Elk lid van het gezin kan zijn ideeën inbrengen en het thema voor een dag in eigen handen nemen om de hele week plezier te garanderen.
 2. Culinaire uitdagingen. Je kunt als gezin koken en koks en helpers spelen, of een talentenjacht opzetten met jurering en stemming. Je kunt ook een themamaaltijd voorstellen voor het familiediner: film, oosters, zoet en hartig, of een idee dat vooral tieners aanspreekt.
 3. Schattenjacht. Dit is een van de meest klassieke spellen, en ook het meest geliefd en geaccepteerd door alle leeftijden. Door middel van aanwijzingen proberen teams te raden waar de schat verborgen ligt.
 4. Karaoke. Wie fan is van zingen kan in de huiskamer zijn moment van roem vinden en een geweldige tijd beleven.
 5. Tekeningen en knutselen. Blanco papier, gekleurd papier, scharen, potloden, en alles wat je maar kunt bedenken. Een groot oppervlak kan de perfecte plek worden om als gezin een kunstwerk te maken.
Schatzoeken is een leuke activiteit in de zomer
Als je nieuwsgierige kinderen hebt, nodig ze dan uit om op schattenjacht te gaan. Je kunt het binnen of buiten doen, met de gekste aanwijzingen. Je zult zien hoe enthousiast ze worden en hoeveel plezier jullie samen zullen hebben.

Zomerse buitenactiviteiten voor kinderen

 1. Waterspelen. Naast verlichting van de hitte biedt water altijd een optimale omgeving voor groepsspelen. Maak je geen zorgen als je niet de mogelijkheid hebt om een zwembad te hebben, je kunt profiteren van regenachtige dagen of de tuinslang gebruiken. Enkele van de beste ideeën zijn glijspelletjes met zeep en water of waterballon gevechten.
 2. Wandelingen. Te voet, skateboardend, fietsend of skeelerend. Je kunt een gezamenlijk idee bedenken, of anders kan iedereen in zijn eigen tempo en via het medium van zijn keuze gaan. Aan deze uitstapjes kun je mindfulness (‘aandacht in het hier en nu’) toevoegen, door middel van vragen die je helpen om alle details van het pad vast te leggen: wat zie je, wat ruik je, wat hoor je? Het is een manier om iets te belichten waar je eerder geen aandacht aan had besteed.
 3. Picknick of kamperen. Zet de tent en een mand met heerlijk eten klaar en zoek een plek om je los te koppelen van je routine. Je kunt zelfs van de gelegenheid gebruik maken om nieuwe plaatsen te bezoeken. Als je een beek of rivier in de buurt hebt, des te beter!
 4. Stadsplannen. Tijdens de vakantie activeren verschillende organisaties en instellingen roosters met gevarieerde voorstellen voor alle leeftijden. Veel daarvan zijn gratis of tegen lage kosten. Ze omvatten meestal theatervoorstellingen, waterparken, openluchtfilms en live bands. Controleer de mogelijkheden in je stad en kies degene die je kinderen leuk vinden.
 5. Hindernisbaan. Dit spel is ook een van de ‘klassiekers’ en past zich heel goed aan verschillende leeftijden aan. Het kan zelfs binnen gespeeld worden als het geen mooi weer is. Er moeten uitdagingen te overwinnen zijn (kruipen of springen op één voet, bijvoorbeeld) zodat de tocht naar de finish vermakelijk is en niet alleen een kwestie is van rennen.

Vergeet deze tips niet voor binnen en buiten in de zomer!

Welk plan je ook kiest, vergeet niet dat gehydrateerd blijven essentieel is. Vooral op dagen met hogere temperaturen. In die gevallen kan lichte, koele, lichtgekleurde kleding ook verlichting brengen.

Het belangrijkste is dat iedereen zich goed voelt en mee wil doen. Houd daarom rekening met hun meningen en leeftijden en zoek plannen die passen bij hun deelnemers.

Children walking on a fallen tree while hiking in the woods.
In de zomer is het belangrijk om de zwaardere activiteiten af te wisselen met de minder zware, zodat je ervan kunt genieten en niet uitgeput raakt aan het eind van de dag.

Met deze ideeën voor de zomer kun je van elke dag mooie herinneringen maken

Vakanties zijn die ‘heilige tijd’ waarin we ons kunnen verbinden met onze geliefden en loskomen van de gebruikelijke routine. Het is een andere manier van tijd doorbrengen, in een ander tempo bewegen, aan andere dingen denken, ruimte maken voor onze interesses, enz.

Vrije tijd en recreatie werken altijd goed om ons ‘zuurstof te geven’ en ons in staat te stellen onze energie voor de rest van het jaar weer op te laden. Het is ook vermeldenswaard dat spel een voertuig is voor ontwikkeling (Spaanse link), versterkt leren, en de verschillende vaardigheden van onze kinderen.

Zoals je misschien hebt gemerkt in de lijst met suggesties, is het niet altijd een kwestie van thuis weggaan of een verre reis organiseren. Er zijn heel eenvoudige zomerideeën voor binnen en buiten waar kinderen veel plezier aan kunnen beleven.

Het gebeurt echter vaak dat door een gebrek aan planning de dagen voorbijgaan en we in een oogwenk weer terug zijn bij onze verplichtingen. Neem dus de tijd om te onderzoeken wat je kunt doen (Engelse link) en ga aan de slag met de plannen! Het is tijd om te genieten van de zomer met je gezin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gómez, A. M. G. (2009). La importancia del juego y desarrollo en educación infantil. Cuadernos de Educación y desarrollo, (10).
 • Anderson-McNamee, J., & Bailey, S. (2017). La importancia del juego en el desarrollo de la primera infancia. Recuperado de: https://maguared. gov. co/wp-content/uploads/2017/06/La-importancia-del-juego. pdf.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.