Waarom reizen als gezin zo belangrijk is

De ervaring van reizen als gezin is een van de beste geschenken voor onze kinderen en zal onuitwisbare sporen in hun geheugen achterlaten.
Waarom reizen als gezin zo belangrijk is
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 28 januari, 2023

Reizen als gezin is heel belangrijk, want het is een van de meest verrijkende leerervaringen voor kinderen. Het is een goed idee om zo veel mogelijk reizen met onze kinderen te maken, of het nu gaat om gewoon vrije tijd of om een andere reden. Zo kunnen de kleintjes niet alleen nieuwe plaatsen leren kennen, maar zullen ze een ander perspectief hebben en beseffen waar ze vandaan komen en waar ze aangekomen zijn.

Kinderen zullen nieuwe dingen leren en die kunnen toepassen op hun omgeving. In dit artikel gaan we je daarom de redenen vertellen waarom reizen als gezin zo belangrijk is. Mis het niet!

Ontdek waarom reizen als gezin zo belangrijk is

Kinderen zijn net sponzen die allerlei informatie en beelden kunnen opnemen. Als die bovendien op een aantrekkelijke manier aan hen worden getoond, leren ze veel sneller dan wanneer ze dat via boeken doen. Ook levert reizen als gezin grote voordelen op voor de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Daardoor krijgen ze een nieuwe houding tegenover het leven en tegenover anderen.

Tegelijkertijd helpt reizen ons los te komen van routine en stress, nieuwe ervaringen op te doen, onze geest te openen en nieuwe plaatsen te leren kennen. Bovendien genieten kinderen van deze gezinsmomenten en het helpt hen kritisch en reflectief denken te ontwikkelen.

Laten we niet vergeten dat kinderen dol zijn op avonturen, leren door te observeren en nieuwe culturen leren kennen, dus dit alles zal helpen hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Ze zullen zelfs leren meer respect te hebben voor de omgeving en anderen. En als we hun mening vragen bij het plannen van de reis, zullen ze zich gemotiveerder en meer gewaardeerd voelen.

Reizen als gezin geeft mooie herinneringen
Reizen als gezin zal ertoe bijdragen dat er in jouw geheugen en in dat van je kinderen momenten en ervaringen worden achtergelaten die nooit vergeten zullen worden.

Redenen waarom reizen als gezin zo belangrijk is

Er zijn veel redenen waarom reizen als gezin, behalve prettig, ook een leerzame ervaring is voor onze kinderen. Laten we er een paar bekijken:

Het biedt het kind een kans om te leren

De nieuwe situaties die reizen ons biedt, zijn een ideale gelegenheid om onze kinderen nieuwe dingen te leren. Daarom kunnen we hun observatievaardigheden vergroten en gesprekken voeren die hun kritisch denken vergroten. Al dit leren zal hun hele leven hun metgezel zijn en hen helpen om meer observerende, kritische, nieuwsgierige en empathische volwassenen te worden.

Reizen als gezin bevordert respect en tolerantie

Wanneer een kind geconfronteerd wordt met nieuwe situaties die hen onbekend zijn, stellen deze hen in staat om hun geest open te stellen voor nieuwe mogelijkheden. Door deze reizen kunnen kinderen hun sociale vaardigheden ontwikkelen en verbeteren, evenals tolerantie en respect voor andere mensen met verschillende culturen.

Reizen leert kinderen dat materiële bezittingen hebben niet het belangrijkste is

Ervaringen zijn de beste geschenken die we onze kinderen kunnen geven. Een materieel voorwerp kan het kind een tijdje bijblijven, totdat het er genoeg van heeft of het stuk gaat. Een souvenir of een ervaring zal kinderen echter hun hele leven vergezellen. We hoeven niet naar verre oorden te reizen, het kan ook een plek dicht bij onze stad zijn, een natuurexcursie, of een picknick op het platteland.

Reizen met het gezin verbetert de manier waarop kinderen problemen oplossen

Het kan gebeuren dat er tijdens onze gezinsreis problemen ontstaan die we moeten oplossen. Als ze erbij betrokken zijn, zal dat hen gereedschap geven voor als ze in de rest van hun leven met andere problemen te maken krijgen. Daarnaast zal hen betrekken bij het nemen van beslissingen over welke plaatsen we gaan bezoeken of welke activiteiten we gaan doen, hen ook de instrumenten geven om de uitdagingen die ze in het leven zullen tegenkomen het hoofd te bieden.

A family arriving at a resort.
De nieuwe ervaringen die familiereizen met zich meebrengen, geven ons de gelegenheid om gesprekken met onze kinderen te beginnen om zich plaatsen en anekdotes te herinneren.

Je zult na verloop van tijd meer verhalen te vertellen en te onthouden hebben

Familiereizen (Engelse link) helpen ons om herinneringen te maken die we later samen kunnen oproepen. We kunnen de kinderen ook vragen een opstel te schrijven over de hoogtepunten van de reis. Dit zal hen onder andere helpen hun geheugen en schriftelijk begrip te verbeteren.

Versterkt de banden tussen alle gezinsleden

Reizen als gezin verbetert en versterkt de banden tussen alle gezinsleden. Met deze plezierige ervaringen en activiteiten genereer je herinneringen die geluk brengen en jullie banden hechter maken. Je kunt samen albums maken van elke reis die je maakt en anekdotes opschrijven. Deze activiteit zal ook jullie band versterken.

Waarom het zo belangrijk is om als gezin te reizen

Nu weet je waarom het zo belangrijk is om als gezin te reizen. Er zijn veel voordelen, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ervaringen zijn de beste geschenken voor onze kinderen en zullen onuitwisbare sporen achterlaten in hun harten en herinneringen. Het is niet nodig om ver weg te gaan. Je kunt ook naar een nabijgelegen stad of een andere plaats gaan waar je samen tijd zult doorbrengen.

Wat kinderen het meest nodig hebben is tijd doorbrengen met hun familie. Als dit bovendien dient als leerervaring, nog beter. De kracht van beelden bij het leren van kinderen is veel groter dan welk boek dan ook kan bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martínez, J. R., & Díaz, M. C. (2021). Caracterización etaria de los aficionados a los “viajes lúdicos de fin de semana en familia”. Quaderns d’animació i educació social, (33), 4.
  • Dopeso, L. G., & Yañez, J. M. (2002). Viaje en familia. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (269), 17-20.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.