Educatieve activiteiten voor het milieu

Het gezin is de belangrijkste factor in de ontwikkeling van een kind. Kinderen moeten daarom thuis bewust worden gemaakt over het belang van de zorg voor natuur en milieu. In dit artikel zullen we een aantal educatieve activiteiten voor het hele gezin noemen om kinderen meer over het milieu te leren. 
Educatieve activiteiten voor het milieu

Laatste update: 28 april, 2021

Helaas vervuilen we langzamerhand onze planeet. Om te voorkomen dat dit escaleert, is het belangrijk om elke nieuwe generatie bewust te maken van de milieuproblemen. Zo kunnen kinderen al op jonge leeftijd leren hoe zij op verantwoorde wijze met hun omgeving om kunnen gaan. Daarom zullen we in dit artikel enkele educatieve activiteiten voor het milieu aanbevelen die je met het hele gezin kunt doen.

Met deze activiteiten streven we ernaar dat de jongste leden van het gezin kennis opdoen over het milieu. De hoop is dat dit ze tijdens hun ontwikkeling bij zal blijven en dat ze het op hun beurt weer aan anderen zullen leren.

“Leren hoe je voor het milieu moet zorgen is leren om het leven te waarderen.”
– Anoniem –

Educatieve activiteiten voor het milieu

De educatieve activiteiten voor het milieu die we zullen voorstellen omvatten het dagelijks uitvoeren van eenvoudige handelingen. Hierbij hoort bijvoorbeeld het recyclen van materialen, het besparen van energie en waterverbruik, etc. Door dit te doen, kan je de extreme achteruitgang en schade die mensen aan de planeet toebrengen helpen verminderen. Deze schade heeft onder andere invloed op de gezondheid van dieren, planten en mensen.

“De enige manier om de kwaliteit van het milieu te verbeteren, is door iedereen erbij te betrekken.
– Richard Rogers –

Het hergebruiken van materialen, goed voor het milieu

Deze activiteit bestaat uit het hergebruiken van materialen die je in huis hebt. Dit zijn materialen die je normaal weg zou gooien. Deze kunnen echter een tweede leven krijgen en omgezet worden in bijvoorbeeld ecologisch speelgoed.

Voor deze activiteit heb je alleen wat fantasie en creativiteit nodig. Je kunt materialen zoals toiletpapier, voedselcontainers, dozen en blikjes gebruiken en deze omtoveren tot mooie decoraties voor de slaapkamer, poppen, auto’s, ruimteschepen of poppenhuizen. Gebruik je fantasie en creëer alles wat je maar kunt bedenken!

Door dit te doen zullen kinderen meer waardering krijgen voor handwerk. Daarnaast leren ze hoe belangrijk het is om gebruik te maken van materialen die je niet meer nodig hebt.

Bewustwording van milieuverontreiniging

Bij deze activiteit moet je op het internet naar afbeeldingen zoeken. Deze foto’s moeten afbeelden hoe het afval dat wij elke dag produceren impact heeft op het milieu, en uiteindelijk de natuur vervuilt.

Na het observeren van deze afbeeldingen, moeten alle gezinsleden hun mening erover geven. Start vervolgens een debat. Dit kan namelijk voor iedereen erg informatief zijn.

Door deze activiteit zullen kinderen zich bewust worden van het belang van het verminderen van milieuvervuiling. Het zorgt er ook voor dat kinderen meer te weten komen over dit onderwerp en het op een levendige manier in hun gedachten blijft.

Jongetje zorgt voor planten

Bewustwording van het elektriciteitsverbruik

Bij deze activiteit moeten kinderen samen met hun ouders een elektriciteitsrekening bekijken. Dit is een zeer interessante activiteit voor alle gezinsleden. Jullie zullen namelijk allemaal ontdekken wat jullie elektriciteitsverbruik is en hoe het wordt gemeten (verlichting, verwarming, huishoudelijke apparaten, enz.)

Op deze manier kan je bepaalde gewoontes, die te maken hebben met elektriciteitsverbruik, veranderen. Hoewel je op dit gebied ook geld kunt besparen, is het belangrijker dat je het doet voor het welzijn van de planeet.

Klimaatverandering

Tot slot, om kinderen over het milieu te leren, is het erg belangrijk om over klimaatverandering te praten. Dit onderwerp kan worden behandeld door middel van de volgende activiteit.

Zoek naar voor-en-na-afbeeldingen van plaatsen die getroffen zijn door klimaatverandering. Geef, nadat je deze foto’s een tijdje hebt bekeken, commentaar op de verschillen tussen de twee foto’s.

Alle gezinsleden moeten bij de foto’s zelf een verhaal bedenken. Jullie moeten op een originele manier beschrijven welke vreselijke gebeurtenis dit verschil heeft kunnen veroorzaken. Als gevolg zullen kinderen het belang van respect voor de natuur en zorg voor het milieu een stuk beter begrijpen. Wellicht ook interessant voor jou

Mijn kind wil vegetariër worden: is het veilig?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Mijn kind wil vegetariër worden: is het veilig?

Als je kind heeft besloten dat hij of zij vegetariër wil worden en je wilt weten of het veilig is, dan raden wij je aan om dit artikel verder te le...  • Morales, M. N., Bugdud, A. T., & Aguilar, N. Á. (2012). Evolución e importancia de la Educación Medioambiental: su implicación en la educación superior. Educación y futuro: revista de investigación aplicada y experiencias educativas, (26), 155-174. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3923982.pdf