Kan ik warme baden nemen tijdens de zwangerschap?

Warme baden tijdens de zwangerschap zijn vaak ontspannend en troostend. Maar weet je waar je rekening mee moet houden om ze ook gezond te maken?
Kan ik warme baden nemen tijdens de zwangerschap?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 29 januari, 2023

De meeste vrouwen nemen warme baden tijdens de zwangerschap. Deze gewoonte kan echter gepaard gaan met bepaalde risico’s. Variabelen zoals de frequentie en de duur van warme baden en douches kunnen belangrijke determinanten zijn.

In het algemeen is het mogelijk om warme baden te nemen tijdens de zwangerschap. Sterker nog, ze hebben een aantal voordelen. Je moet alleen bepaalde preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat deze ontspannende praktijk schadelijk is voor je baby.

Warme baden tijdens de zwangerschap

Warme baden tijdens de zwangerschap zijn niet 100% veilig. De grootste zorg bij deze praktijken is het risico dat de lichaamstemperatuur stijgt. Tegelijkertijd raadt men het gebruik van speciale badoliën af (behalve havermoutbaden of Epsomzout).

Wat is de ideale temperatuur voor warme baden tijdens de zwangerschap?

De inwendige lichaamstemperatuur van een gezonde zwangere vrouw ligt rond de 37,0 °C. Je moet het water warm houden, niet heet, en een ideale temperatuur ligt tussen 36,5 en 37,7 °C.

Daarom worden baden met hele hoge temperaturen tijdens de zwangerschap afgeraden vanwege het verhoogde risico op infecties in verband met stilstaand water. Er zijn badthermometers voor baby’s waarmee je de watertemperatuur kunt meten.

Als je geen thermometer bij de hand hebt, kun je je voet gebruiken om te ontdekken of de watertemperatuur te hoog is. Het idee is om je voet in de badkuip te zetten en als je hem geleidelijk moet inbrengen, dan weet je dat de temperatuur te hoog is. Als het daarentegen aangenaam aanvoelt, is de temperatuur perfect.

Kan ik warme baden nemen tijdens de zwangerschap

Kijk uit voor uitglijden

Het is belangrijk om voorzichtig en oplettend te zijn voor uitglijden of vallen bij het in en uit bad gaan, vooral als de trimesters gevorderd zijn, wanneer vrouwen door de zwangerschap instabieler kunnen zijn.

Siliconen antislipmatten bieden veiligheid en stabiliteit bij het baden. In feite kunnen ze zowel binnen als buiten het bad worden gebruikt.

Tijd in het water

Niet alleen de temperatuur van het badwater is belangrijk, maar ook de duur van het bad. Het weken in heet water kan de lichaamstemperatuur verhogen en de bloedtoevoer naar de baby verminderen en stress veroorzaken. Daarom is het nemen van warme baden tijdens de zwangerschap niet gecontra-indiceerd als alle voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen.

Als je huid na het baden te droog is, gebruik dan lotions of crèmes om het vocht vast te houden. Het is ook belangrijk om er niet te lang in te blijven; maximaal 15 minuten.

Zijn jacuzzi’s en sauna’s veilig tijdens de zwangerschap?

Langer dan 10 minuten (Engelse link) in een jacuzzi of sauna kan de lichaamstemperatuur aanzienlijk verhogen. Hoewel meer bewijs nodig is, suggereren sommige studies (Engelse link) dat baby’s geboren uit vrouwen die koorts hebben gehad meer kans hebben op afwijkingen aan ruggenmerg, hersenen en aandacht.

Badzouten hebben de neiging om de pH van de vagina te veranderen en een onbalans in de pH-waarde te veroorzaken, waardoor de gunstige bacteriën in het gebied afnemen. In dit verband zou het de kans op vaginale infecties kunnen vergroten.

De verhoging van de temperatuur kan het risico op het ontstaan van miskramen vergroten. In feite is het risico volgens bepaalde studies (Engelse link) 2 keer hoger bij het gebruik van jacuzzi’s.

Jacuzzi’s of whirlpools hebben een hoger risico (Engelse link) op ziektekiemen dan badkuipen vanwege het stilstaande water dat voortdurend gerecycled wordt om een hogere temperatuur te handhaven. Bovendien wordt voortdurend en langdurig gebruik van bubbelbaden tijdens de vroege zwangerschap in verband gebracht met bepaalde aangeboren misvormingen zoals gastroschisis en anencefalie.

De voordelen van warme baden tijdens de zwangerschap

Er zijn verschillende gunstige effecten van warme baden tijdens de zwangerschap. De zwangere vrouw moet echter wel bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om later complicaties of ziektebeelden te voorkomen.

1. Verminderde stress

Sommige vrouwen kunnen warme baden tijdens de zwangerschap gebruiken als een methode voor ontspanning en pijnverlichting. De temperatuur van het water moet in deze tijd ook in de gaten worden gehouden.

Tekenen van oververhitting zijn onder meer zweten, een heet gevoel en rood worden van de huid. Ernstiger verschijnselen zijn misselijkheid, duizeligheid, flauwvallen en vallen.

Een zwangere vrouw ontspant in bad met kaarsjes


2. Verlichting van rugpijn

Ontspanning en verlichting van rugpijn zijn de redenen die vrouwen aanvoeren om tijdens de zwangerschap van warme baden te genieten. Alleen al de druk van het water of het drijfvermogen ontspant de gewrichten en vermindert eventuele pijn die de vrouw in deze gebieden ervaart.

Warmte kan echter uitdroging in het lichaam veroorzaken; zorg daarom dat je voor en na het baden voldoende drinkt.

3. Het lichaam voorbereiden op de bevalling

Er zijn geen extra producten nodig om het lichaam te ontspannen en rust te vinden. Gewoon een kaars aansteken of naar muziek luisteren kan een klimaat scheppen dat het lichaam voorbereidt op de dag van de bevalling.

Zoals eerder vermeld wordt badzout afgeraden vanwege de verhoogde kans op infectie. Bovendien kunnen de ingrediënten ervan irritatie of jeuk veroorzaken.

4. Hulp tijdens de bevalling

Een recente studie (Engelse link) toonde aan dat baden met warm water heilzaam zijn tijdens de bevalling en niet alleen tijdens de zwangerschap. Deze praktijk helpt om de angst te verminderen, de weeën te verhogen en de aanpassing van het lichaam van de moeder aan het proces te verbeteren.

De studie toonde ook aan dat het nemen van warme baden de cervicale verwijding verhoogt en de duur van de bevalling verkort. Vrouwen moeten echter altijd begeleid worden tijdens deze baden om vallen te voorkomen.

Warme baden en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het weken in een warm bad een goede manier lijken om pijn te verlichten. Er zijn echter bepaalde voorzorgsmaatregelen waarmee je rekening moet houden.

De tijdsduur, de watertemperatuur, de watervervanging en het trimester van de zwangerschap zijn variabelen waarmee je rekening moet houden als je van warme baden geniet. Als je andere twijfels hebt over deze praktijk tijdens de zwangerschap, kun je het beste je gynaecoloog raadplegen, die je van alle nodige informatie kan voorzien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Duong HT, Shahrukh Hashmi S, Ramadhani T, Canfield MA, Scheuerle A, Kim Waller D; National Birth Defects Prevention Study. Maternal use of hot tub and major structural birth defects. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2011 Sep;91(9):836-41. doi: 10.1002/bdra.20831. Epub 2011 Jun 6. PMID: 21648056.
  • Waldenström U. Warm tub bath and sauna in early pregnancy: risk of malformation uncertain. Acta Obstet Gynecol Scand. 1994 Jul;73(6):449-51. doi: 10.3109/00016349409013428. PMID: 8042454. https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.3109/00016349409013428
  • Duong HT, Shahrukh Hashmi S, Ramadhani T, Canfield MA, Scheuerle A, Kim Waller D; National Birth Defects Prevention Study. Maternal use of hot tub and major structural birth defects. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2011 Sep;91(9):836-41. doi: 10.1002/bdra.20831. Epub 2011 Jun 6. PMID: 21648056. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21648056/
  • Ravanelli, N., Casasola, W., English, T., Edwards, K. M., & Jay, O. (2019). Heat stress and fetal risk. Environmental limits for exercise and passive heat stress during pregnancy: a systematic review with best evidence synthesis. British journal of sports medicine53(13), 799-805. https://bjsm.bmj.com/content/53/13/799
  • Gustavson K, Ask H, Ystrom E, Stoltenberg C et al. Maternal fever during pregnancy and offspring attention deficit hyperactivity disorder. Sci Rep. 2019 Jul 2;9(1):9519. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31266998/.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.