Basale temperatuur tijdens de zwangerschap

Kennis van je basale lichaamstemperatuur kan je helpen zwanger te worden als je dat wilt, te weten of je dat al bent, en als je dat al bent, te zorgen dat je zwangerschap goed verloopt.
Basale temperatuur tijdens de zwangerschap
Leticia María Fernández Gutiérrez

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog Leticia María Fernández Gutiérrez.

Laatste update: 22 december, 2022

Wist je dat je basale lichaamstemperatuur je kan helpen zwanger te worden? Het kan je zelfs aanwijzingen geven over de vraag of je al in verwachting bent van een baby. We vertellen je vandaag alles wat je moet weten over basale temperatuur bij zwangerschap.

De basale temperatuur is de temperatuur die je lichaam heeft als het in rust is. Het is, kort gezegd, de laagste temperatuur die je lichaam bereikt.

Als we proberen zwanger te worden, is een van de methoden daarvoor het berekenen van je basale temperatuur, want die schommelt gedurende de menstruatiecyclus. Hoewel het waar is dat dit, als conceptiemethode, niet 100% nauwkeurig is, kan het je toch helpen.

Je basale temperatuur gebruiken om zwanger te worden

Gedurende je menstruatiecyclus varieert je basale temperatuur. Dit kan je helpen de dagen te vinden waarop je het meest vruchtbaar bent. Het is belangrijk om de regelmaat van je menstruatiecycli te kennen. Om dit te doen, meet je je basale temperatuur gedurende ten minste drie maanden. Meet en noteer elke dag, voordat je uit bed stapt, je temperatuur.

Basale temperatuur tijdens de zwangerschap

De reden om de meting te doen zodra je wakker wordt is eenvoudig. We bereiken onze laagste temperatuur op het moment dat we wakker worden, dus is het de perfecte manier om je basale temperatuur te kennen. Bovendien is het aan te bevelen dat je minstens vijf uur achter elkaar gerust hebt. Zo weet je zeker dat je lichaam een toestand van ‘rust’ bereikt heeft.

De meting moet beginnen vanaf de eerste dag van de menstruatie. Je zult merken dat je temperatuur gedurende de hele cyclus tot het einde ervan ongeveer 0,556 ºC stijgt. De temperatuurstijging treedt op vlak na je ovulatie. Als je je temperatuur een aantal maanden hebt genoteerd, zul je een regelmaat in die temperatuurstijging ontdekken, die je zal helpen voorspellen wanneer die optreedt.

De eisprong treedt twee tot drie dagen vóór je temperatuurstijging op, en dit is het perfecte moment om te proberen zwanger te worden.

Basale temperatuur om te weten of je zwanger bent

De temperatuurstijging tijdens de cyclus duurt meestal 2 of 3 dagen na de eisprong tot de menstruatie weer begint, op welk moment de temperatuur weer daalt.

Als je bij het meten van je basale temperatuur nagaat dat deze temperatuurstijging langer dan 18-20 dagen aanhoudt, bij een meting van ongeveer 37 ºC, is het waarschijnlijk dat je al zwanger bent. Als dit je overkomt, aarzel dan niet een zwangerschapstest te doen of naar je dokter te gaan om er zeker van te zijn dat je een baby verwacht. Vanaf dan zal de basale temperatuur in de zwangerschap verschillende schommelingen vertonen.

“De symbiotische vereniging heeft haar biologisch patroon in de relatie tussen de zwangere moeder en de foetus. Ze zijn twee en toch slechts één”
-Erich Fromm-.

Je basale temperatuur tijdens de zwangerschap

Je basale lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap zal ook niet stabiel blijven. Vroeg in je zwangerschap en tot ongeveer week 10 zal je temperatuur hoger zijn dan normaal.

Vanaf daar daalt ze weer tot ze het niveau bereikt dat typisch is voor het begin van de cyclus, praktisch aan het einde van de zwangerschap. Dit komt door de toename van progesteron. Dit hormoon bereikt zeer hoge niveaus aan het begin van de zwangerschap en daalt vanaf week 11-12. Om deze stijging van de basale temperatuur tijdens de zwangerschap te verlichten terwijl je in het eerste trimester bent, kun je warmwaterbaden nemen of natte doeken op je voorhoofd of nek gebruiken.

Een zwanger stel houdt een dagboek bij

Verhoogde stress, vermoeidheid, of het ongemak van de zwangerschap kunnen het gevoel van hitte door de temperatuurstijging verergeren. Aarzel dus niet om naar prenatale yogasessies te gaan of pilates voor zwangere vrouwen te doen. Je gemoedsrust zal de sleutel zijn.

Waarschuwingssignalen

Hoewel een stijging van de basale temperatuur tijdens de zwangerschap normaal is, moet je niet ophouden er aandacht aan te besteden. Als je temperatuur tot 38 ºC stijgt, ga dan naar je dokter voor het geval deze stijging het gevolg kan zijn van een of andere infectie. Het kan nooit kwaad om tijdens de zwangerschap voorzichtig te zijn en onder medisch toezicht te blijven.

Een temperatuurstijging duidt op koorts en dat is een teken dat er iets mis is in je lichaam.

De basale temperatuur is, zonder twijfel, een aanwijzing die ons lichaam heeft om ons te waarschuwen voor wat er aan de hand is. Als je zwanger probeert te worden of denkt te worden, kun je je basale lichaamstemperatuur gebruiken om daar achter te komen. En als je al zwanger bent, bedenk dan dat je basale temperatuur nog een extra bondgenoot kan zijn om te weten dat alles goed gaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.