Doe thuis een zwangerschapstest aan de hand van vaginale afscheiding

Heb je al gehoord van de zwangerschapstest die je thuis kunt doen aan de hand van je vaginale afscheiding? Vaginale afscheiding is namelijk een van de meest suggestieve manieren om zwangerschap op te sporen.
Doe thuis een zwangerschapstest aan de hand van vaginale afscheiding
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Wil je weten waar de zwangerschapstest gebaseerd op je vaginale uitscheiding uit bestaat? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Zwangerschap verandert het leven van een vrouw. Je kunt het al voelen voor je zeker weet dat je zwanger bent. Het vermoeden is in veel gevallen vroeg en het is niet mogelijk om in woorden uit te leggen wat de oorzaak is.

Dit heeft wetenschappers van alle tijden ertoe gebracht te zoeken naar een manier om zwangerschap vroeg te diagnosticeren. Dit vanwege de voordelen die het met zich meebrengt voor de gezondheid van de toekomstige moeder en haar baby.

In de oudheid (Spaanse link) gebruikten artsen rudimentaire zwangerschapstests, gemaakt van natuurlijke elementen. Hoewel de grondslagen waarop deze gebaseerd waren ons mystiek kunnen voorkomen, is de werkelijkheid dat ze niets anders waren dan de waarneming van de fysiologische veranderingen van de zwangere vrouw.

Tegenwoordig hebben we eenvoudige en betrouwbare tests. Deze kunnen we thuis uitvoeren vanaf de dag nadat je merkt dat je menstruatie niet gekomen is. Maar daarnaast zijn er enkele zwangerschapstests die je thuis kunt uitvoeren voor je naar de apotheek gaat. Bijvoorbeeld de zwangerschapstest aan de hand van je vaginale afscheiding.

De vaginale afscheiding van de zwangere vrouw

Deze natuurlijke vloeistof wordt door de vagina en de baarmoederhals geproduceerd om de inwendige geslachtsorganen te beschermen tegen agressies van buitenaf. Het heeft onder meer de volgende functies:

 1. Voorkomen dat ziektekiemen vanuit de vagina in de baarmoeder terechtkomen.
 2. Smeren van de vaginale wanden om ze te beschermen tegen trauma tijdens de geslachtsgemeenschap.
 3. Het binnenkomen en de voeding van sperma tijdens de voortplanting  (Engelse link) vergemakkelijken.
 4. Het in stand houden van een geschikt milieu voor de ontwikkeling van een normale bacteriële flora, die deel uitmaakt van het afweersysteem.

Net als de rest van de genitale structuren variëren de eigenschappen ervan tijdens de menstruatiecyclus om steeds een specifieke functie te vervullen. Zo worden haar kenmerken gewijzigd naar gelang van de hormonen die in dat stadium overheersen.

Bijvoorbeeld, na een menstruatiebloeding bevordert de werking van oestrogenen een toename van de productie van waterige vaginale afscheidingen. Als daarentegen de eisprong heeft plaatsgevonden, zorgt het effect van progesteron ervoor dat de consistentie ervan toeneemt en deze stroperiger wordt.

Als de bevruchting plaatsvindt, blijven zowel oestrogenen als progesteron op hoge en toenemende niveaus. Dit heeft ook veranderingen in de vaginale afscheiding tot gevolg om de baarmoeder tegen het binnendringen van ziektekiemen te beschermen.

Een foetus in de baarmoeder

Wat is de zwangerschapstest gebaseerd op je vaginale afscheiding?

Zoals we al gezegd hebben veranderen de kenmerken van de vaginale afscheiding na de bevruchting. Dit vormt een van de typische genitale veranderingen van de zwangerschap. De veranderingen zijn echter subtiel en daarom is het geen 100% betrouwbare test, zoals het testen van het hormoon humaan choriongonadotrofine in bloed of urine (Engelse link) dat wel is.

We spreken van een thuistest omdat de verandering in de vloeiing een zeer verdacht klinisch teken. Het kan al ontdekt worden vanaf een paar dagen voor de menstruatie uitblijft. Maar het is geenszins voldoende om er de diagnose zwangerschap mee te bevestigen of een normaal verloop van de zwangerschap vast te stellen.

Na deze verduidelijking gaan we verder met het vertellen van de kenmerken van vaginale afscheiding in deze levensfase. Let dus  op!

Verhoogt consistentie en viscositeit

Na de bevruchting beginnen de slijmklieren die in de wanden van de vagina en de baarmoederhals aanwezig zijn een stroperige en kleverige afscheiding af te scheiden om het binnendringen van ziekteverwekkende kiemen te verhinderen. In feite heeft deze afscheiding de neiging zich in de baarmoederhals samen te persen, zodat de bekende slijmprop ontstaat.

De hoeveelheid neemt toe

Sommige vrouwen merken een toename van het genitale vocht vanaf enkele dagen voor hun vermoedelijke menstruatiedatum. Deze situatie wekt argwaan. In het algemeen is in de dagen vóór de menstruatie de afscheiding namelijk schaars. Er is dan een duidelijke neiging tot vaginale droogheid.

De toegenomen stroom reageert, net als veel andere lichaamsafscheidingen, op de toename van het bloedvolume van de moeder, die op alle systemen inwerkt.

Een toename van leukocyten en een verandering in de bacteriële flora worden onder de microscoop waargenomen.

Progesteron is een van de belangrijkste hormonen in dit stadium en is verantwoordelijk voor verscheidene van de veranderingen in de vaginale afscheiding.

Tot de meest opvallende veranderingen behoren de toename van afweercellen (leukocyten genoemd) en een stabilisatie van de bacteriën die de gebruikelijke flora of genitale microbiota (Engelse link) vormen. Wat het laatste betreft verdwijnen Lactobacillus spp. en andere soorten.

Bovendien worden ook de chemische kenmerken gewijzigd en overheersen zuurdere afscheidingen (pH 3,5 tot 6) ten koste van een toename van de melkzuurproductie. Dit helpt de flora te reguleren en infecties te voorkomen.

een zwangerschapstest aan de hand van vaginale afscheiding

Een zwangerschapstest aan de hand van je vaginale afscheiding

Het verschijnen van vaginale afscheiding kan dienen als een thuiszwangerschapstest vanaf enkele dagen voor de afwezigheid van de regel.

Om samen te vatten sommen we de veranderingen op die je kunt waarnemen bij de zwangerschapstest aan de hand van je vaginale afscheiding:

 • Toename van de hoeveelheid gebruikelijke vaginale afscheiding vanaf het premenstruele stadium.
 • Meer stroperige en kleverige afscheiding die de neiging heeft je ondergoed te bevlekken.
 • Normale kleur en geur (meestal wittig en geurloos).
 • Het veroorzaakt geen pijn, jeuk of een branderig gevoel.

Als je afscheiding met deze kenmerken vertoont en de mogelijkheid bestaat dat je zwanger bent, maak dan een afspraak met je gynaecoloog en neem je twijfels zo snel mogelijk weg! Wellicht ook interessant voor jou

Het verschil tussen menstruatie en een innestelingsbloeding
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het verschil tussen menstruatie en een innestelingsbloeding

Als je probeert zwanger te worden, kun je last hebben van licht bloedverlies. Ontdek het verschil tussen menstruatie en innestelingsbloeding. • Velásquez Nelson . Pruebas para diagnóstico de embarazo. Rev Obstet Ginecol Venez  [Internet]. 2009  Sep [citado  2021  Nov  16] ;  69( 3 ): 186-192. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0048-77322009000300007&lng=es.
 • Marangoni A, Laghi L, Zagonari S, Patuelli G, Zhu C, Foschi C, Morselli S, Pedna MF, Sambri V. New Insights into Vaginal Environment During Pregnancy. Front Mol Biosci. 2021 May 17;8:656844. doi: 10.3389/fmolb.2021.656844. PMID: 34079816; PMCID: PMC8165225. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8165225/#!po=31.6667
 • García-Penche Santillán I, Boguñá Ponsa JM, Laílla Vicens JM. Modificaciones fisiológicas de la mujer durante el embarazo. Capítulo 5. En: Gonzalez Merlo Obstetricia. 7° edición. Elsevier España. Año 2018. p 79-90.
 • Bigelow JL, Dunson DB, Stanford JB, Ecochard R, Gnoth C, Colombo B. Mucus observations in the fertile window: a better predictor of conception than timing of intercourse. Hum Reprod. 2004 Apr;19(4):889-92. doi: 10.1093/humrep/deh173. Epub 2004 Feb 27. PMID: 14990542. Disponible en: https://academic.oup.com/humrep/article/19/4/889/2913645
 • Martinez L. Prueba de GCH cualitativa en sangre. MedlinePlus [Internet] 2020. [citado 2021 Nov 16] Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003509.htm

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.