Schimmelinfecties tijdens de zwangerschap: 9 huismiddeltjes

Schimmelinfecties tijdens de zwangerschap kunnen veel voorkomen en zonder ernstige symptomen verlopen, maar het is altijd beter ze te behandelen.
Schimmelinfecties tijdens de zwangerschap: 9 huismiddeltjes

Laatste update: 30 november, 2021

Vaginale schimmelinfecties worden veroorzaakt door de overgroei van een schimmel die die holte bewoont, Candida albicans genaamd. Het ontstaan van deze aandoening is wisselend en kan ontstekingen, jeuk, irritatie en zelfs het uitscheiden van pijnlijke afscheiding veroorzaken. Hieronder vertellen we je daarom hoe je het ongemak van schimmelinfecties tijdens de zwangerschap kunt verbeteren.

Natuurlijke recepten om schimmelinfecties tijdens de zwangerschap te bestrijden

Altijd in combinatie met de juiste farmacologische behandeling kunnen complementaire therapieën enige verlichting geven en helpen de vaginale pH-waarde in evenwicht te brengen. Zo ontstaat een gezond milieu in deze omgeving, wat uiterst belangrijk is voor het behoud van de gezondheid van de baby.

Let dus op de volgende huismiddeltjes!

1. Vitamine E

Volgens een studie (Engelse link) die in 2020 in het tijdschrift Microorganisms verscheen , draagt vitamine E bij tot vermindering van de ontsteking die door Candida albicans wordt veroorzaakt.

Bovendien is het een voedingsstof die in het lichaam als antioxidant werkt en die van nature in verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan spinazie, noten, vis en avocado.

Sources of vitamin E, like nuts, seeds, and legumes.

2. Theeboomolie

Theeboomolie (of tea tree) is een van de meest prominente etherische oliën. Het heeft namelijk antimicrobiële eigenschappen die werkzaam zijn tegen verschillende soorten ziektekiemen. Bovendien bevordert het genezingsprocessen.

Volgens een wetenschappelijke proef (Engelse link) bereikt het gebruik van tea tree olie op bijvoorbeeld schimmelnagels een totale of gedeeltelijke oplossing van de klinische verschijnselen.

3. Probiotica

Probiotica kunnen ook werkzaam zijn tegen de schimmel Candida albicans. Daarom kan yoghurt beschouwd worden als een van de probiotica bij uitstek, omdat het bacteriën bevat zoals Lactobacillus acidophilus.

Deze bacteriën zijn essentieel voor het scheppen van een gezond milieu in de vagina. Volgens recent onderzoek (Engelse link) verhoogt de inname van dit voedsel het microbioom van de darm en vermindert het de hoeveelheid van de schimmel in het lichaam.

4. Veranderingen in je dieet om schimmelinfecties tijdens de zwangerschap te beperken

Niet alleen zijn huismiddeltjes belangrijk om een schimmelinfectie tijdens de zwangerschap te behandelen, maar ook om bepaalde veranderingen in het dieet door te voeren. Die helpen namelijk de gezondheid te verbeteren en het ontstaan van infecties te beperken.

Daarom is het belangrijk de consumptie van de volgende producten te verminderen:

  • Enkelvoudige suikers en suikerrijke voedingsmiddelen
  • Melk
  • Gistvoedsel (rijst, pasta, deeg, en meel)

De consumptie van peulvruchten, vis, vlees en eieren daarentegen is in dit opzicht zeer gunstig, dus consumeer daar meer van.

5. Katoenen kleding

De keuze van ondergoed is belangrijk als het gaat om het handhaven van een goede huidhygiëne. Kledingstukken van natuurlijke weefsels, zoals katoen, linnen of zijde, hebben namelijk de neiging de intieme zone minder te irriteren.

Synthetische weefsels daarentegen maken de streek kwetsbaarder voor bepaalde plaatselijke infecties.

We raden ook aan je ondergoed dagelijks te verschonen, om geen ongunstig milieu te bevorderen. Verhoogde warmte en transpiratie in het genitale gebied kunnen de pH-waarde van het vaginale slijmvlies (Engelse link) veranderen en zo de gebruikelijke flora dereguleren.

6. Spoelingen met lauw water

Het gebruik van vaginale parfums kan het gezonde en fysiologische evenwicht van de plaatselijke microbiota verstoren. Daarom is het belangrijk ze te vermijden, net als vaginale deodorants, poeders, en hygiënische sprays. Al deze producten bevatten vaak agressieve chemicaliën en geurstoffen.

Genitale spoelingen met alleen warm water en zonder zeep zijn de beste optie. Het is belangrijk te onthouden dat het wassen van de intieme zone altijd van voor naar achter moet gebeuren om besmetting te voorkomen.

Na het uitvoeren van deze hygiëne is het belangrijk de plek goed af te drogen, zonder wrijving en met een schone katoenen handdoek. Probeer tot slot je handen goed schoon te maken om infecties op andere plaatsen te voorkomen.

7. Vitamine C om te beschermen tegen schimmelinfecties tijdens de zwangerschap

De regelmatige inname van vitamine C is een grote stimulans voor het immuunsysteem. Dit draagt dus ook bij tot het behoud van de gezondheid van de huid. Bovendien heeft het antimicrobiële bestanddelen die de groei van Candida Albicans beperken.

Zure vitamine C mag echter niet direct op gevoelig vaginaal weefsel aangebracht worden.

8. Het gebruik van specifieke producten

Het gebruik van intieme verzorgingszepen die een pH-waarde hebben binnen fysiologische grenzen beveelt men aan. Dat wil zeggen, met een zuurgraad die lijkt op die van het slijmvlies van de vagina (tussen 3,5 en 5,5). Deze hygiënische maatregelen helpen om het evenwicht van de bacteriële flora niet te verstoren.

9. Kies loszittende kleding

A pregnant woman wearing a teal dress posing to show off her belly.

Te strakke kleding heeft de neiging vocht en warmte in het gebied vast te houden, wat het ontstaan van infecties bevordert.

Het gebruik van strak zittende kleding is niet aan te bevelen, en een panty evenmin, omdat die de luchtstroom en ventilatie in het genitale gebied vermindert. Het is zelfs aan te raden ‘s nachts geen ondergoed te dragen.

Schimmelinfecties tijdens de zwangerschap en medisch consult

Kortom, het gebruik van huismiddeltjes tegen schimmelinfecties tijdens de zwangerschap moet met voorzichtigheid worden beoefend. Hoewel het als een milde ziekte wordt beschouwd, moet je het aanvullen met de juiste farmacologische behandeling die door je arts wordt aangegeven. Wellicht ook interessant voor jou

De 10 vreemdste symptomen van zwangerschap
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De 10 vreemdste symptomen van zwangerschap

Vandaag vertellen we je over 10 van de vreemdste symptomen van zwangerschap? Ontdek waarom ze optreden, wanneer ze verdwijnen, en meer.  • Barros S, Ribeiro APD, Offenbacher S, Loewy ZG. Anti-Inflammatory Effects of Vitamin E in Response to Candida albicansMicroorganisms. 2020;8(6):804. Published 2020 May 26. doi:10.3390/microorganisms8060804
  • Buck DS, Nidorf DM, Addino JG. Comparison of two topical preparations for the treatment of onychomycosis: Melaleuca alternifolia (tea tree) oil and clotrimazole. J Fam Pract. 1994 Jun;38(6):601-5. PMID: 8195735.
  • Aguin TJ, Sobel JD. Vulvovaginal candidiasis in pregnancy. Curr Infect Dis Rep. 2015 Jun;17(6):462. doi: 10.1007/s11908-015-0462-0. PMID: 25916994.
  • Godha K, Tucker KM, Biehl C, Archer DF, Mirkin S. Human vaginal pH and microbiota: an update. Gynecol Endocrinol. 2018 Jun;34(6):451-455. doi: 10.1080/09513590.2017.1407753. Epub 2017 Dec 22. PMID: 29271266.