Kan ik een wortelkanaalbehandeling krijgen tijdens de zwangerschap?

Is het veilig om wortelkanaalbehandelingen uit te voeren tijdens de zwangerschap? We vertellen je alles wat je moet weten over deze behandeling tijdens de zwangerschap, die ondanks veelvoorkomende misvattingen veilig is voor zowel de moeder als de foetus.
Kan ik een wortelkanaalbehandeling krijgen tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 03 augustus, 2021

Wanneer een vrouw een baby verwacht, rijzen er veel vragen over de veiligheid van het gebruik van bepaalde producten of procedures. Dit omvat ook het eten van bepaalde voedingsmiddelen of het ondergaan van medische en tandheelkundige procedures in dit stadium. De vraag of het mogelijk is om een wortelkanaalbehandeling te krijgen tijdens de zwangerschap is heel gebruikelijk.

Deze specifieke procedure omvat namelijk het gebruik van anesthesie, röntgenfoto’s en medicatie. Hoe deze de zich ontwikkelende foetus beïnvloeden, is een van de grote angsten van aanstaande moeders. En soms lijkt het overslaan van de tandarts de beste oplossing.

De waarheid is dat het niet alleen vervelend en pijnlijk is om een aandoening in de mond te laten vorderen en onbehandeld te laten. Het kan ook gevaarlijk zijn. Hieronder vertellen we waar wortelkanalen uit bestaan en wat het doel ervan is. Ook bespreken we waar je op moet letten als je zwanger bent.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Endodontie, ook wel wortelkanaalbehandeling genoemd, is een tandheelkundige behandeling waarbij men het beschadigde pulpaweefsel in een tand reinigt en verwijdert. De tandarts vult de ruimte met een biocompatibel materiaal en sluit deze vervolgens af.

Een tandarts die aan de tanden van een vrouw werkt.

Wanneer de pulpa van een tand is aangetast, maakt deze behandeling het mogelijk om de zieke of dode tand in de mond te houden en te voorkomen dat deze wordt verwijderd. De meest voorkomende oorzaak van inwendige schade aan een tandelement zijn diepe holtes. Als men het probleem niet op tijd behandelt, kan het dieper gaan. Daarom tast het het pulpaweefsel aan, het zachte deel met zenuwuiteinden en bloedvaten.

Een andere reden waarom een tand een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, is als deze een breuk, trauma of zware klap heeft opgelopen. Daarom zijn er symptomen die wijzen op de noodzaak van deze behandeling. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Pijn in de tand. Dit kan constant, intermitterend, pulserend en met verschillende intensiteiten zijn, afhankelijk van het geval.
  • Gevoeligheid voor kou en warmte.
  • Verandering in de kleur van de tandkroon.
  • Ongemak bij het kauwen.
  • Het verschijnen van een tandheelkundige flegmone of fistel.
  • Zwelling in het gebied.

Zodra een van deze symptomen optreedt, kun je het beste een tandarts raadplegen om het probleem op te lossen. Vroeg handelen voorkomt verder ongemak, samen met meer ernstige complicaties.

Hoe worden wortelkanalen uitgevoerd?

Deze tandheelkundige behandeling kan in één of twee sessies plaatsvinden. Dit hang echter af van het klinische geval en de behoeften van de patiënt. In het algemeen zijn dit de stappen:

  1. Anesthesie: zodat de patiënt geen pijn voelt, past een professional een plaatselijke verdoving toe in het gebied.
  2. Toegang tot de pulpakamer: de professional isoleert de tand met een speciale rubberen band. Vervolgens gebruikt men een hulpmiddel om het zieke weefsel te verwijderen en een diep gat te maken om de pulp te bereiken.
  3. Reiniging: de tandarts verwijdert de tandzenuw en maakt alle ruimte die het inneemt schoon. Hij gebruikt handmatige en roterende instrumenten om de binnenwanden van de tand te schrapen. Bovendien injecteert hij desinfecterende vloeistoffen in de binnenkant van het stuk om vuil uit het organische weefsel te slepen en te verwijderen.
  4. Vullen van het kanaal: wanneer het gebied schoon is, vult de tandarts de ruimte met een biocompatibel materiaal. Meestal gebruiken ze hete guttapercha. Het wordt ingebracht totdat het het einde van de kanalen bereikt en is voltooid om het hele gebied van de pulpakamer te bezetten.
  5. Controle röntgenfoto: op dit punt maakt een professional een tandheelkundige röntgenfoto om ervoor te zorgen dat het materiaal de wortelpunt bereikt, maar niet overschrijdt.
  6. Reconstructie van de tand: tot slot vult de tandarts de tand met voorlopig of definitief materiaal. Hierdoor herstelt de vorm van de tand zodat deze weer zijn functie in de mond kan vervullen.

Is het veilig om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan tijdens de zwangerschap?

Het is niet alleen mogelijk en veilig om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren tijdens de zwangerschap, maar het is ook belangrijk om complicaties te helpen voorkomen. Het niet behandelen van een problematische tand kan namelijk leiden tot een infectie. Dit vormt een risico voor de moeder en de baby.

Bovendien veroorzaken zowel ontsteking als infectie van een tand pijn. Dit kan stress bij de baby en weeën tijdens de zwangerschap veroorzaken. Dit is nog een reden waarom behandeling noodzakelijk en nuttig is.

Tijdens periodieke tandartsbezoeken zal de professional de gezondheidstoestand van de mond van de vrouw en de noodzaak van een behandeling evalueren. Als een wortelkanaalbehandeling nodig is en niet urgent, wordt deze op het meest geschikte moment ingepland.

Als de vrouw symptomen vertoont zoals pijn, zwelling van het gezicht of fistels, moet ze onmiddellijk naar de tandarts gaan voor een wortelkanaalbehandeling. Zoals reeds vermeld, leiden deze symptomen namelijk tot andere, meer ernstige complicaties.

Het is altijd een goed idee om je tandarts te herinneren aan je zwangerschapsstatus en hoe ver je al bent. Hoewel het veilig is om deze behandelingen uit te voeren, moeten niet-dringende behandelingen van tevoren worden gepland. Bij voorkeur moeten ze tijdens het tweede trimester worden uitgevoerd.

In dit stadium hebben de belangrijkste organen van de baby zich al ontwikkeld. Ook verdwijnen de ongemakkelijke symptomen van het eerste trimester, zoals braken en misselijkheid meestal. Tegelijkertijd verdient het ook de voorkeur om vóór het laatste trimester een wortelkanaalbehandeling te hebben. Dit komt omdat de omvang van de buik en lang in dezelfde houding zitten vermoeiend en ongemakkelijk kan zijn.

Enkele veelvoorkomende twijfels over het hebben van een wortelkanaalbehandeling tijdens de zwangerschap

Wanneer een tandarts een toekomstige moeder vertelt dat ze een wortelkanaalbehandeling moet hebben tijdens de zwangerschap, is het normaal dat er angsten en twijfels ontstaan. Als de professional op de hoogte is van de zwangerschap en dit alternatief voorstelt, is dat omdat ze erkennen dat het een veilige optie is.

Vertrouwen op de tandarts is essentieel om de mond in deze fase gezond te houden. Hier zullen we echter enkele van de meest voorkomende angsten van zwangere vrouwen die een wortelkanaalbehandeling nodig hebben verduidelijken:

Een zwangere vrouw op een tandartsafspraak.
  • Lokale anesthesie: tandheelkundige anesthesie zal hoogstwaarschijnlijk nodig zijn voor de procedure. De gebruikte doses zijn minimaal en vormen geen risico voor de moeder of de foetus. Bovendien gebruikt men het om de procedure zonder ongemak uit te voeren. Zoals we al hebben vermeld, kan pijn complicaties tijdens de zwangerschap veroorzaken.
  • Röntgenfoto’s: voor deze therapie zijn tandheelkundige röntgenfoto’s nodig. Ze stellen de tandarts in staat een nauwkeurige diagnose te stellen, de lengte van de kanalen waaraan wordt gewerkt te meten en de omvang van de behandeling te verifiëren. De gebruikte stralingsdoses zijn minimaal en vormen geen risico voor de foetus. In ieder geval beschermt de professional die een wortelkanaalbehandeling uitvoert tijdens de zwangerschap de aanstaande moeder met led-schorten die de buik en nek bedekken om blootstelling te minimaliseren.
  • Medicatie: in sommige gevallen is het voorschrijven van antibiotica en pijnstillers noodzakelijk om de behandeling te voltooien. Het is belangrijk om de tandarts te herinneren aan de zwangerschapsstatus, evenals aan het gebruik van andere medicijnen. De professionals zullen medicijnen voorschrijven die je veilig kunt innemen. Zwangere vrouwen mogen nooit aan zelfmedicatie doen.

Het belang van tandheelkundige controles tijdens de zwangerschap

Een wortelkanaalbehandeling is een veilige procedure die kan worden uitgevoerd wanneer de moeder een baby verwacht. Het is echter nog steeds een ongemakkelijke tijd die bezorgdheid en zelfs angst veroorzaakt.

Daarom is het zo belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Een wortelkanaalbehandeling kan vaak worden vermeden als de aandoening vroeg wordt behandeld.

Een bezoek aan de tandarts bij het plannen van een zwangerschap is ideaal. Alle noodzakelijke procedures kunnen veilig worden uitgevoerd en de zwangerschap kan vervolgens beginnen met een gezonde mond.

Zwangere vrouwen dienen één keer per trimester naar de tandarts te gaan. De professional zal de mond onderzoeken, helpen om ervoor te zorgen, noodzakelijke behandelingen aanbevelen en bepalen wanneer het handig is om deze uit te voeren.

Tandartsen zijn dus een bondgenoot die zwangere vrouwen moeten vertrouwen. Mondzorg is essentieel voor gemoedsrust tijdens de zwangerschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.