Is angst bij vaders normaal tijdens de zwangerschap?

Wist je dat vaders zich ook ziek kunnen voelen tijdens de zwangerschap, en zich zorgen maken over de komst van de baby? Het is belangrijk dat jullie dit samen doen.
Is angst bij vaders normaal tijdens de zwangerschap?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 23 april, 2024

We hebben onze vrienden vaak horen zeggen dat tijdens de zwangerschap, hoewel de moeder degene is die de baby draagt, de vader degene is die zich ziek voelt. Hoewel dit misschien een grappige bijzaak lijkt, is angst bij vaders iets heel gebruikelijks.

Sommige vaders beweren zelfs dat zij degene zijn die bepaalde verlangens en trek krijgen, samen met een eindeloze lijst van andere symptomen die verband houden met zwangerschap, zoals maagzuur.

Is dit normaal?

Deze reactie is normaal. Angst bij vaders kan echter worden geassocieerd met gevoelens van verwaarlozing. Dit is een manier voor de vader om te laten zien dat hij ook een kind verwacht, en niet alleen de moeder die de baby in haar baarmoeder draagt.

En dit is absoluut waar. De vader verwacht ook een baby. Hoewel zijn lichaam misschien niet dezelfde veranderingen doormaakt als zijn partner, is zijn leven wel veranderd.

Deze zwangerschap was ook zijn beslissing; één die hij samen met zijn partner heeft gepland. Vóór de zwangerschap was er een periode van projecten en plannen, vragen en adviezen, allemaal in voorbereiding op het moment waarop het stel klaar is om een ​​kind ter wereld te brengen.

Het feit is dat tijdens deze periode van voorbereiding, toen het hebben van een baby nog steeds niet meer dan een plan was, beide ouders daarin actief konden deelnemen.

Maar als de baby is verwekt, is het de vrouw die de meeste aandacht krijgt. Niemand maakt zich veel zorgen om de vader. Maar hij verwacht ook een kind.

En twee zullen één worden
-Mark 10: 8, de Bijbel-

Bovenstaande beroemde citaat kan ons helpen begrijpen dat, wanneer een stel samen is, ze één zijn. Dit betekent dat de vreugde en de pijn van de ene partner ook door de andere wordt gevoeld.

Dit is een van de redenen voor angst bij vaders en verklaart waarom papa dezelfde symptomen kan voelen als hun zwangere partners.

Mogelijke oorzaken van angst bij vaders

Mogelijke oorzaken van angst bij vaders

  • Vaders kunnen soms hun baby’s als een rivaal gaan zien. Als dit iets is waar je mee worstelt, probeer er dan zoveel mogelijk voor je baby te zijn. Dit zal je helpen om zich met hem te verbinden en bewaakt je tegen deze ongewenste gevoelens.
  • Als je gevoelig bent voor verlatingsangst, dan kan de komst van een baby oude angsten doen ontwaken. Zelfs als jij en je partner al jaren samen zijn, samen tijd doorbrengen en alles delen, kan de verandering van een nieuwe baby, zelfs één die gepland en gewild is, tot momenten van crisis leiden.
  • Je kunt je zorgen maken over het vaderschap en je idee over hoe je de perfecte vader kunt zijn waar te maken. Maak je geen zorgen, je komt hier wel overheen terwijl je kind opgroeit.
  • Onbewust kan je jaloers zijn op wat het vrouwelijk lichaam van je partner kan doen. Als gevolg hiervan kan je je buitengesloten voelen.

Wat te doen

  • Praat met je partner en vertel haar wat je voelt.
  • Probeer te ontspannen. Laat de angst die kan ontstaan dichterbij de bevallingsdatum van je partner, je eetlust niet wegnemen, je niet misselijk maken of pijn doen.
  • Vraag je partner om samen iets te doen, als een stel. Je kan samen gaan wandelen, naar de bioscoop of plan een romantisch diner.
  • De beste manier om deze ongewenste gevoelens te boven te komen, is door deel te nemen. Begeleid je partner in alle nieuwe ervaringen waarmee ze wordt geconfronteerd. Ga met haar mee naar de kliniek, naar medische onderzoeken of als ze een echo heeft. Beiden hebben hetzelfde recht om je kind te zien groeien, naar hun hartslag te luisteren, hun bewegingen te zien en te controleren of het goed gaat met hem.
Wat te doen bij angst bij vaders

Zwangerschap is iets om samen te ervaren, als een stel. Beide ouders bereiden zich op verschillende manieren voor op de komst van hun kind. Zij draagt ​​de baby in haar baarmoeder en jij bent daar om haar te begeleiden en bij elke stap van de weg te ondersteunen en om samen je kind in je leven te verwelkomen.

Je moet samenwerken om de spullen te kopen die je baby nodig heeft en om zijn kamer in te richten. Ga samen naar zwangerschapscursussen. Je voelt immers allebei dezelfde angsten, dezelfde bezorgdheden en dezelfde opwinding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.