Hoe het cholesterolgehalte tijdens de zwangerschap te verlagen?

Cholesterol tijdens de zwangerschap is een belangrijke waarde om te meten. Daarom is het belangrijk om evenwichtig en gezond te eten.
Hoe het cholesterolgehalte tijdens de zwangerschap te verlagen?

Laatste update: 29 juni, 2023

Tijdens de zwangerschap vinden er stofwisselingsveranderingen plaats waardoor er meer glucose voor de baby wordt geproduceerd, meer aminozuren om weefsels te vormen en voldoende lipiden voor de cellen. Als het cholesterolgehalte tijdens de zwangerschap echter aanzienlijk toeneemt, ontstaan er complicaties.

Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen met de voeding en voedingsmiddelen te kiezen die het cholesterolgehalte tijdens de zwangerschap helpen verlagen.

De variaties die inherent zijn aan zwangerschap kunnen het cholesterolgehalte met wel 50% verhogen. Deze exorbitante stijging kan slagaders verstoppen en hartaandoeningen veroorzaken.

In dit artikel lees je welke voedingsmiddelen je moet eten om van een hoog cholesterolgehalte af te komen en te voorkomen dat de wereldwijde statistieken van cardiovasculaire complicaties stijgen.

Waarom stijgt het cholesterolgehalte tijdens de zwangerschap?

Cholesterol is een bestanddeel van vetten die betrokken zijn bij de embryonale en foetale ontwikkeling. Het wordt gebruikt om steroïden en andere bestanddelen te vormen die deel uitmaken van celmembranen.

Het is normaal dat het totale cholesterolgehalte (TC) tijdens de zwangerschap tussen de 30 en 50% stijgt en na de bevalling weer terugkeert naar de beginwaarden. Als het echter boven de 300 milligram stijgt, is er sprake van een hoog risico.

Een groep experts legt uit (Spaanse link) dat de hoogste lipidenwaarden optreden na het eerste trimester, dat samenvalt met de maximale groei van de foetus. Volgens hen helpt de hormonale belasting van de zwangerschap, zoals progesteron, oestrogenen, placentalactogeen en insulineresistentie, om deze te verhogen.

Wat gebeurt er als een hoog cholesterolgehalte aanhoudt tijdens de zwangerschap?

De stijging van het cholesterolgehalte in het bloed tijdens de zwangerschap komt door de productie van meer lipiden door het lichaam en door de voeding. Om in het bloed te circuleren moet het een speciaal transport gebruiken dat bekend staat als lipoproteïnen, LDL, HDL of VLDL.

Wanneer LDL-cholesterol te hoog is, verstopt het de wanden van de slagaders. Daardoor belemmert dit de doorgang van het bloed door de bloedvaten, wat hart- en vaatziekten veroorzaakt.

Andere complicaties hebben te maken met vroegtijdige bevalling, zwangerschapsvergiftiging, eclampsie, zwangerschapsdiabetes, hartproblemen, hartaanval en stofwisselingsstoornissen bij de pasgeborene. Geconfronteerd met deze gezondheidsproblemen is het noodzakelijk om dieetmaatregelen te nemen door voedingsmiddelen te kiezen die het cholesterol tijdens de zwangerschap helpen verlagen.

Het cholesterolgehalte tijdens de zwangerschap verlagen met vezels
Vezelrijke voeding helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en hart- en vaatziekten te voorkomen. Haver, gerst en maïs behoren tot deze groep voedingsmiddelen.

Ontdek welke voedingsmiddelen helpen bij het verlagen van cholesterol tijdens de zwangerschap

Hier zijn de voedingsmiddelen die je moet eten om cholesterol tijdens de zwangerschap te verlagen of een stijging ervan te voorkomen.

1. Vezelrijke voedingsmiddelen

Oplosbare voedingsvezels, zoals bètaglucanen, slijmstoffen, gommen, inuline, resistent zetmeel en pectine, verhogen de viscositeit van de darmen en vangen galzuren op die zich vormen uit cholesterol. Ze worden vervolgens met de ontlasting uitgescheiden.

Een review uit 2016 (Spaanse link) stelt dat de consumptie van 3 gram bèta-glucaan het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt en hart- en vaatziekten voorkomt. Haver, gerst, maïs, peulvruchten, citrusvruchten, guave, mango en paprika zijn bronnen van oplosbare vezels.

Daarnaast helpen onoplosbare vezels, die voorkomen in tarwezemelen, volle granen, peulvruchten en bladgroenten, ook constipatie te voorkomen, wat vaak voorkomt tijdens de zwangerschap.

Olijfolie om het cholesterolgehalte tijdens de zwangerschap te verlagen

Het effect van olijfolie als beschermer tegen hart- en vaatziekten is al heel lang bekend. Het effect wordt verklaard door de aanwezigheid van oliezuur, een omega-9 dat in staat is om het cholesterolgehalte te verlagen, zoals wordt uitgelegd in het tijdschrift Klinisch onderzoek naar aderverkalking (Spaanse link). Het mediterrane dieet bevat het vanwege de duidelijke gezondheidsvoordelen, om nog maar te zwijgen van de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

3. Consumeer knoflook

Een onderzoek uit 2006 (Engelse link) bevestigde het cardiovasculaire beschermende effect van knoflook door het LDL-cholesterol te verlagen en de vorming van plaques die slagaders blokkeren te voorkomen. Een ander onderzoek (Spaanse link) toonde aan dat in diermodellen de consumptie van twee keer per dag 5 gram rauwe knoflook gedurende 42 dagen in staat was om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

4. Vette vis

Vis is goed om te eten tijdens de zwangerschap
Makreel en andere vette vis zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Deze moet je bakken of grillen, maar niet frituren.

Vette vis zoals onder andere zalm, makreel, sardines, haring en permit is rijk aan vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Revista Med (Spaanse link) legt uit dat dit meervoudig onverzadigde vetten van de omega-3-reeks zijn, die de risicofactoren voor hart- en vaatziekten verminderen.

Het is een goed idee om deze vissen 3 tot 4 keer per week te eten als het nodig is om het cholesterolgehalte te verlagen, of 1 tot 2 keer per week als preventieve maatregel. Hiervoor moeten ze worden gegrild, gebakken of op een andere manier worden bereid zonder te frituren. Een andere manier om dit type vet te consumeren is via supplementen, 2 capsules bij de maaltijd. Overleg hiervoor met je behandelend arts.

5. Noten en zonnebloempitten, chia, sesam en lijnzaad

Oliezaden, zoals chia-, sesam- of zonnebloempitten en noten, bevatten alfa-linoleenzuur (ALA), een essentieel vet van de omega-3-reeks, dat een voorloper is van meervoudig onverzadigd DHA en EPA. Deze kun je consumeren met water, gecombineerd met yoghurt, brood, tortilla’s, smoothies of gezonde desserts.

Een evenwichtig en gezond dieet is de sleutel

Deskundigen raden aan om een evenwichtig en gezond dieet aan te houden om een overmatige stijging van cholesterol tijdens de zwangerschap te voorkomen. Vergeet niet dat je zwangerschap hand in hand moet gaan met je verloskundige en voedingsdeskundige.

Een optimale inname van vezels via fruit, verse groenten, granen en peulvruchten is belangrijk, evenals het verhogen van de consumptie van voedingsmiddelen die een bron van omega-3 zijn en het gebruik van extra vierge olijfolie als dressing.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aparicio Vizuete, Aránzazu, & Ortega Anta, Rosa María. (2016). Efectos del consumo del beta-glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética20(2), 127-139. https://dx.doi.org/10.14306/renhyd.20.2.183
  • Martínez P, López-Miranda J, Delgado-Lista J, López-Segura F, Pérez Jiménez F. 2006. Aceite de oliva y prevención cardiovascular: más que una grasa. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. Vol. 18. Núm. 5. páginas 195-206.
  • Aller, Luis, D. A. de, & R.. (2008). Ajo y riesgo cardiovascular. Anales de Medicina Interna25(5), 237-240. Recuperado en 24 de enero de 2023, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992008000500010&lng=es&tlng=es.
  • Mahmoodi M, Islami MR, Asadi Karam G, Khaksari M, Sahenghadam Lotfi A,  2006. Study of the effect of raw garlyc consumption on the level of lipids and other blooddbiochemical factors in hyperlipidemic individuals. Pak J Pharm; 19: 295-8
  • Gómez de Berrazueta, Juan Manuel; de Berrazueta, José Ramón. 2007.  Consumo de pescado, omega- 3 y factores de riesgo cardiovascular Revista Med, vol. 15, núm. 2, pp. 218-224
  • Mauri M, Calmarza P, Ibarretxe D, 2021. Dislipemias y embarazo, una puesta al día, Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, Volume 33, Issue 1, Pages 41-52, ISSN 0214-9168,https://doi.org/10.1016/j.arteri.2020.10.002. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0214916820301066)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.