Olijfolie gebruiken tijdens de zwangerschap: goed voor je baby?

Extra vierge olijfolie is een heilzaam product tijdens de zwangerschap, zowel voor de moeder als voor de foetus. Lees meer in het volgende artikel.
Olijfolie gebruiken tijdens de zwangerschap: goed voor je baby?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 april, 2024

Olijfolie is een van de beste voedingsmiddelen om tijdens de zwangerschap te consumeren. Het bevat een grote hoeveelheid essentiële onverzadigde vetzuren die zowel de gezondheid van de moeder als de ontwikkeling van de foetus verbeteren.

Het is echter essentieel dat dit product rauw wordt gegeten, anders kan de ruimtelijke rangschikking van de moleculen waaruit het bestaat worden gewijzigd en kunnen de eigenschappen ervan veranderen. Als er transvetzuren ontstaan, wordt het beschouwd als voedsel van slechte kwaliteit met een ontstekingsbevorderend karakter.

Ken de voordelen van olijfolie tijdens de zwangerschap

Laten we beginnen met de belangrijkste voordelen van het opnemen van olijfolie in het dieet van zwangere vrouwen. Allereerst moeten we benadrukken dat het moet worden geïntroduceerd in de context van een gevarieerd en evenwichtig dieet.

Olijfolie tijdens de zwangerschap vermindert het slechte cholesterol

Een van de eigenschappen van olijfolie heeft te maken met een effect op het lipidenprofiel. De vetzuren die het bevat zijn namelijk in staat de oxidatie van LDL-lipoproteïnen te beperken. Daardoor komen ze minder in het bloed voor. Dit verlaagt het cardiovasculaire risico aanzienlijk, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Olijfolie gebruiken tijdens de zwangerschap
Je moet olijfolie introduceren in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding om te profiteren van alle voordelen ervan, zowel voor de moeder als voor de baby.

Olijfolie helpt de bloedsomloop te verbeteren

Bovendien zou regelmatige consumptie van extra vierge olijfolie gunstig kunnen zijn voor het verlagen van de bloeddruk en dus de bloedsomloop verbeteren. Dit product genereert een ontstekingsremmend effect dat de vorming van stolsels voorkomt. Bovendien is de vitamine E die het bevat ook een antioxidantverbinding, die het risico op atherosclerose vermindert.

De voordelen van olijfolie voor baby’s

De consumptie van extra vierge olijfolie is niet alleen gunstig voor de moeder, maar heeft ook positieve effecten op het kind. Dit zijn de volgende:

Olijfolie stimuleert de groei van de baby

De opname van kwaliteitsolie in de voeding bevordert de optimale groei van de baby vanuit een adequate inname van calorieën. Men moet er rekening mee houden dat het tijdens de zwangerschap en in de eerste levensfasen optimaal is om een hyper calorisch dieet te garanderen om te voldoen aan de energiebehoefte die voortkomt uit de opbouw van nieuwe weefsels.

Het bevordert een goede ontwikkeling

Het is aangetoond dat de voortdurende bijdrage van omega-3 tijdens de zwangerschap de sleutel is tot vermindering van het risico op neurologische ziekten bij de baby. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd (Engelse link) in het tijdschrift Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Dankzij deze lipiden worden bijvoorbeeld autisme en aandachtstekort verminderd.

Voorkomt cholesterol bij kinderen

Veranderingen in het lipidenprofiel zijn geen probleem exclusief voor volwassenen, maar kunnen ook bij kinderen voorkomen. Om deze situatie te voorkomen is het essentieel om te zorgen voor een continue aanvoer van omega-3 vetzuren en ook prioriteit te geven aan de aanwezigheid van vers voedsel in het dieet. Op die manier wordt de oxidatie van lipoproteïnen en de degeneratie ervan namelijk beperkt.

Een zwangere vrouw bereidt een gezonde salade
Extra vierge olijfolie levert essentiële vitamines voor de ontwikkeling van de baby en verbetert tegelijkertijd de spijsverteringsfuncties.

Olijfolie tijdens de zwangerschap levert vitamines

Extra vierge olijfolie bevat niet alleen vetten, maar ook belangrijke micronutriënten, zoals vitamine E. Dit element houdt verband met een betere gezondheidstoestand door de neutralisatie van vrije radicalen en de ophoping daarvan in de weefsels.

Verbetert de spijsverteringsfuncties

Dankzij het ontstekingsremmende karakter van olijfolie wordt de spijsvertering gemakkelijker. Het kan zelfs nuttig zijn om constipatie te verminderen en te zorgen voor een goede smering van de ontlastingsbolus en een optimale afdaling door de darmen. Je moet het echter niet in overmatige hoeveelheden consumeren, want het is een zeer energetisch voedsel.

Olijfolie: een heilzaam product tijdens de zwangerschap

Zoals je hebt gezien is het opnemen van olijfolie in je dieet tijdens de zwangerschap gunstig voor zowel de moeder als de baby. Het is een zeer hoogwaardig product, zolang je de extra vierge variant kiest. Deze wordt verkregen uit de eerste persing van de olijf.

Vergeet echter niet dat dit voedsel zoveel mogelijk rauw moet worden geconsumeerd. Het is essentieel om frituren te vermijden, want door dit proces verliest het veel van zijn kwaliteit en wordt het een ontstekingselement. De vetzuren die het bevat veranderen namelijk bij blootstelling aan zeer hoge hitte.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Estruch, R., Ros, E., Salas-Salvadó, J., Covas, M. I., Corella, D., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Ruiz-Gutiérrez, V., Fiol, M., Lapetra, J., Lamuela-Raventos, R. M., Serra-Majem, L., Pintó, X., Basora, J., Muñoz, M. A., Sorlí, J. V., Martínez, J. A., Fitó, M., Gea, A., Hernán, M. A., … PREDIMED Study Investigators (2018). Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. The New England journal of medicine378(25), e34. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1800389
  • Martins, B. P., Bandarra, N. M., & Figueiredo-Braga, M. (2020). The role of marine omega-3 in human neurodevelopment, including Autism Spectrum Disorders and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder – a review. Critical reviews in food science and nutrition60(9), 1431–1446. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1573800

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.