7 Vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap

Belangrijke vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap zijn foliumzuur, vitamine D, C en B12, ijzer, calcium, en jodium.
7 Vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap

Laatste update: 17 april, 2022

Vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap zijn enkele van je grootste bondgenoten. Het zijn voedingsstoffen die jij en je baby elke dag nodig hebben voor een goede ontwikkeling. Maar ze helpen ook de kans op problemen en complicaties zoals vroeggeboorte, laag geboortegewicht, of misvormingen te verkleinen.

Voeding is in elke levensfase van cruciaal belang. Dit is nog veel meer het geval bij zwangere vrouwen. De behoefte aan sommige voedingsstoffen, en ook aan energie, is verhoogd. Daarom is het van cruciaal belang te weten wat en waar de beste bronnen zijn.

Behalve speciale aandacht besteden aan je voeding, is het ook nodig alle aanbevelingen van specialisten op te volgen. Dit is belangrijk omdat het soms aangewezen kan zijn supplementen van sommige van deze voedingsstoffen te nemen. Leer hieronder meer details.

7 Vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap

Essentiële vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap

Enkele van deze voedingsstoffen die tijdens de zwangerschap in grotere hoeveelheid nodig zijn, zijn de volgende.

1. Foliumzuur

Foliumzuur is een van de vitaminen die een zwangere vrouw het meest nodig heeft. Dit middel is ook bekend als vitamine B9. Zijn werking in het lichaam helpt het ruggenmerg en de hersenen van de baby zich goed te vormen. Het helpt ook het ontstaan van kanker bij zwangere vrouwen te voorkomen en gaat de mogelijkheid tegen dat de toekomstige moeder een beroerte krijgt.

Groene bladgroenten, citrusvruchten, volle granen, peulvruchten en noten zijn enkele van de voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur. Deze mogen dus niet ontbreken in het dieet.

Maar in dit geval is het ook nodig het peil van vitamine B9 te versterken door een supplement te nemen dat door je arts wordt aanbevolen. Zelfs voor vrouwen die van plan zijn zwanger te worden, is het aan te raden te beginnen met suppletie met foliumzuur (Engelse link), vanwege het belang ervan.

Het is heel waarschijnlijk dat tijdens de eerste bezoeken aan de arts die je tijdens het hele proces van je zwangerschap zal begeleiden, deze je zal aanraden vitaminesupplementen voor zwangere vrouwen in te nemen, die niet alleen je systeem beschermen, maar ook bijdragen tot de gezonde ontwikkeling van de baby in je baarmoeder.

Deze vitaminen voor zwangere vrouwen moet je elke dag innemen, bij voorkeur vergezeld van sinaasappelsap of een andere citrusvrucht. De voedingsstoffen ervan helpen namelijk om de bestanddelen van deze supplementen beter op te nemen.

7 Vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap die in voeding of via supplementen ingenomen kunnen worden

Binnen de groep van basisvitaminen voor zwangere vrouwen valt vitamine B12. Deze vitamine helpt namelijk bij de vorming van rode bloedcellen en de goede werking van het centrale zenuwstelsel. Het komt voor in vlees, vis, eieren, schaaldieren en melk.

IJzer

Dit mineraal helpt bloedarmoede voorkomen en vermindert de kans dat het kind te vroeg geboren wordt. Het versterkt bovendien je spieren en de vorming van die van de baby.

IJzer kun je innemen in de vorm van een vitaminesupplement. Het kan echter ook via voedingsmiddelen zoals rood vlees, peulvruchten en schaaldieren ingenomen worden. En ja, ook hier helpt vitamine C de opname van ijzer te optimaliseren. Dit is maar een van de redenen waarom het zo belangrijk is om tijdens de zwangerschap citrusvruchten te eten.

Als de behoeften tijdens de zwangerschap toenemen, kan het moeilijk zijn ze met de voeding te dekken. Daarom worden meestal supplementen toegediend vanaf het tweede trimester. Dit is vooral van belang bij vrouwen die geen voldoende afzettingen hebben voor ze zwanger worden.

Calcium

Zorgen voor calcium-inname is meer dan nodig tijdens de zwangerschapsfase voor de baby, die deze micronutriënt nodig heeft voor de ontwikkeling van zijn botten, tanden, spieren en zenuwen. Net als bij ijzer is het ook vanaf het tweede trimester belangrijk.

Om dit te laten gebeuren zonder dat jij ontkalkt, moet je calcium in verschillende vormen consumeren. Dat kan via supplementen, die je kunt combineren met een dieet rijk aan zuivelproducten zoals koemelk, kaas, natuurlijke yoghurt, groenten zoals broccoli en spruitjes, en kleine vette vis.

Je moet ook niet vergeten een optimaal gehalte aan vitamine D (Engelse link) te hebben, want dat draagt bij tot de calciumstofwisseling. Bovendien helpt het ziekten zoals zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes te voorkomen.

Tot de essentiële vitaminen en mineralen tijdens zwangerschap en borstvoeding behoort ook jodium, waarvan de werking bijdraagt tot de vorming van het zenuwstelsel van je baby. Je moet dagelijks 150 microgram innemen, die je in tabletvorm kunt vinden. Het is ook goed te bedenken dat er veel voedingsmiddelen zijn die rijk zijn aan jodium, zoals vis, eieren, zeewier en gejodeerd zout.

Vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap

Concluderend, als je zwanger bent, moet je een dieet eten dat rijk is aan volle granen, fruit, groenten en vis, die je alle vitaminen en mineralen leveren die nodig zijn voor een goede gezondheid van jou en je baby. Wellicht ook interessant voor jou

Alles over een gezonde zwangerschap
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Alles over een gezonde zwangerschap

wat moeten we doen om een gezonde zwangerschap te doorlopen? Het logische antwoord is: gebruik je gezonde verstand en meet je een gezonde levenssti...  • Chitayat, D., Matsui, D., Amitai, Y., Kennedy, D., Vohra, S., Rieder, M., & Koren, G. (2016). Folic acid supplementation for pregnant women and those planning pregnancy: 2015 update. Journal of clinical pharmacology56(2), 170–175. doi:10.1002/jcph.616.
  • Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. La importancia de los micronutrientes en la dieta de las embarazadas. Mayo 2014.
  • Lowensohn, R. I., Stadler, D. D., & Naze, C. (2016). Current Concepts of Maternal Nutrition. Obstetrical & gynecological survey71(7), 413–426. doi:10.1097/OGX.0000000000000329.
  • Mahadevan S, Kumaravel V, et al. Calcium and bone disorders in pregnancy. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. Mayo-Junio 2012. 16 (3): 358-363.
  • Mayo Clinic. Iron deficiency anemia during pregnancy: prevention tips. Febrero 2022.
  • Ministerio de Salud de Australia. Iodine supplements factsheet for consumers and health professionals. Marzo 2018.
  • Organización Mundial de la Salud. WHO recommendations on antenatal care for a positive pregnancy experience. 2016.
  • The American College of Obstetricians and Gynecologists. Vitamin D: screening and supplementation during pregnancy. 2011.
  • The American College of Obstetricians and Gynecologists. Nutrition during pregnancy. FAQ. Marzo 2022.
  • von Websky, K., Hasan, A. A., Reichetzeder, C., Tsuprykov, O., & Hocher, B. (2018). Impact of vitamin D on pregnancy-related disorders and on offspring outcome. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology180, 51–64. doi:10.1016/j.jsbmb.2017.11.008.