Hoe houd je kleding in goede conditie voor je volgende baby

Leer hoe je kleren in goede staat kunt houden voor je volgende baby, een taak die bijdraagt aan je economie en aan het welzijn van de planeet.
Hoe houd je kleding in goede conditie voor je volgende baby
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Naarmate je kind groeit, moet je nadenken over hoe je de kleren die hem niet meer passen zult opbergen. Dit geldt vooral als je kleren in goede staat wilt bewaren voor je volgende baby.

Er zijn een paar geheimen als het erom gaat dit op de juiste manier te doen, zodat je kleren hun kleuren behouden en er goed uitzien voor als je ze weer moet gebruiken.

Bekijk deze tips en breng ze vandaag nog in praktijk. Wie weet hoe lang ze in de kast zullen blijven liggen.

Tips om kleren op te bergen en in goede staat te houden voor je volgende baby

De bedoeling bij dit nauwgezette werk is dat de kledingstukken niet beschadigd raken en dat ze door de volgende baby in de familie gebruikt kunnen worden. Volg deze stappen en je zult zien dat de kleren van je kleintje een tweede gebruik zullen krijgen in dezelfde conditie waarin ze zich nu bevinden.

Hoe houd je kleding in goede conditie voor je volgende baby
Bereid de kleren die je baby of je kind niet meer gebruikt voor en berg ze goed op voor je volgende kleintje.

1. Kies alle kleren uit die je gaat opbergen

Maak een selectie om te zien in welke staat de kleren verkeren en scheid de kleren die de moeite waard zijn om te bewaren. Ofwel omdat ze weinig gebruikt zijn, ofwel omdat ze gewoon nog in uitstekende staat zijn.

2. Kleding voor je volgende baby: was alles zorgvuldig

Gebruik de gebruikelijke milde zeep om kleren te wassen en gebruik geen wasverzachter. Controleer de stoffen goed op voedselvlekken en verwijder ze. Organisch materiaal houdt namelijk vocht vast en dat bevordert de ontwikkeling van schimmel.

3. Heet strijken, ja of nee?

Over deze stap zijn de meningen verdeeld. Enerzijds kun je door te strijken de kleding beter ordenen, zonder kreukels die de stoffen kunnen markeren. Maar je moet ook heel voorzichtig zijn, want een heet strijkijzer kan die vlekken vastzetten die je later niet meer kunt verwijderen.

Iets anders om in gedachten te houden is dat als je je kleren strijkt, je ze eerst helemaal moet laten luchten voor je ze opvouwt en voorgoed opbergt. Zo zorg je ervoor dat er geen sporen van stoom of vocht op de stoffen achterblijven.

4. Verwijder metalen accessoires om kleren op te bergen en in goede staat te houden

Knopen en metalen onderdelen kunnen roestvlekken op stoffen achterlaten en kun je daarom het beste verwijderen.

Als je ze van de kleding hebt gehaald, doe je ze in een aparte zak of doos. Bewaar ze vervolgens op dezelfde plaats als de kleren. Zo kun je ze opnieuw op de kleding naaien als je klaar bent om de kleren weer te gebruiken.

5. Groepeer de kledingstukken naar maat

Maak een indeling van de kleren, zoals bijvoorbeeld van 0 tot 3 maanden, van 3 tot 6 maanden, enzovoort. Deze ordening zal je in staat stellen te vinden wat je echt nodig hebt als de tijd komt om het te gebruiken.

6. Containers: hoe kun je kleding het beste opbergen en in goede conditie houden voor je volgende baby?

Dit punt is heel belangrijk, hoewel de keuze van de manier waarop je dat doet afhangt van de opbergruimte die je thuis hebt.

De veiligste manier is om kleding in linnen of katoenen zakken op te bergen en elk kledingstuk met vloeipapier te scheiden. Al deze materialen zijn ademend en laten lucht circuleren zodat vocht zich niet ophoopt. Zo voorkom je dat de kleding een ‘bewaargeur’ krijgt. Dit systeem is perfect als je thuis een droge bewaarplaats hebt.

Maar als je bewaarplaats niet aan de perfecte omstandigheden voldoet, kun je kiezen voor plastic dozen met deksel en de zakken daarin leggen zoals we hierboven uitgelegd hebben. Deze dozen hebben het voordeel dat ze geen vocht doorlaten en dat ze doorzichtig zijn, waardoor je kunt zien wat erin zit zonder ze te hoeven openen.

In beide gevallen is het een goed idee om de dozen minstens een keer per jaar te openen om te controleren of alles nog perfect is.

7. Gebruik geen mottenballen!

Mottenballen bevatten actieve bestanddelen zoals naftaleen of paradichloorbenzeen. Deze stoffen worden in giftige gassen omgezet om motten en hun eitjes te doden.

De National Pesticide Information Service van de Verenigde Staten (Spaanse link) heeft echter gemeld dat wanneer deze gassen door mensen worden ingeademd, ze onaangename symptomen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, irritatie van ogen en neus en hoesten.

Vermijd dus het gebruik van naftaleen of elk chemisch product dat in de kleren geïmpregneerd kan worden, want het kan nare geurtjes veroorzaken en de gezondheid van de toekomstige baby in gevaar brengen.

Om insecten en motten af te schrikken kun je beter zakjes met lavendel gebruiken, dat een heel doeltreffend natuurlijk afweermiddel is en ook een voortreffelijk aroma heeft.

Doe wat lavendel bij de kleding die je wilt bewaren
Lavendel is een natuurlijk afweermiddel tegen insecten, dat voorkomt dat je per ongeluk giftige stoffen inademt.

8. Label alles

Als je de dozen in elkaar hebt gezet, schrijf je op een stuk papier wat je er in opgeborgen hebt. Plak het op de buitenkant om duidelijk te zien wat er in elke bak zit.

Babykleertjes bewaren voor je volgende baby: een oud gebruik dat voort blijft duren

Het bewaren van babykleertjes is een oude traditie die alle moeders kennen en beoefenen. In andere tijden werd dit gedaan omdat de kledingstukken met de hand gemaakt werden en de gebruikte stoffen veel geld kostten.

Tegenwoordig is kleding toegankelijker en vervangbaar. Toch houden moeders deze gewoonte in stand die, behalve dat ze meewerkt aan de gezinseconomie, ook bijdraagt tot duurzaamheid en respect voor het milieu.

Je weet nu hoe je kleding kunt bewaren en in goede staat houden voor een toekomstige baby. We raden je dus aan je te organiseren en alles wat je nodig hebt te kopen. Doe dit dan om de 3 of 4 maanden. Zo heb je alles goed georganiseerd, als plotseling het blijde nieuws komt: je wordt weer moeder!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.