Moeder worden van een tweede kind

Moeder worden van een tweede kind
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer je voor de eerste keer moeder wordt, denk je misschien dat een tweede kind krijgen niet zo opwindend zal zijn als het eerste kind. Je kunt geloven dat niets de ervaring zal evenaren om voor het eerst je eerstgeborene in je armen te houden.

Maar vandaag willen we het waarlijk ongelooflijke geschenk bespreken van het hebben van een tweede kind.

De gevoelens van een nieuwe moeder

Wanneer je geniet van je eerste kind en je voelt zijn hartje kloppen naast het jouwe, denk je misschien dat het onwaarschijnlijk is om zulk geluk ooit weer te voelen.

De zwangerschap, de geboorte en het kennis maken met je eerste kind zijn één van de belangrijkste momenten in het leven van een moeder. Vanaf de verwekking begint een platonisch liefdesverhaal dat heel haar leven zal duren.

Een moeder weet hoe ze zichzelf moet geven en zich moet wijden aan haar kind. Ze weet hoe ze halsoverkop verliefd moet worden vanaf het eerste moment. Een moeder voedt, troost, wast en knuffelt haar baby. Ze brengt haar kinderen naar bed en houdt ze in haar armen.

Dit alles en meer zonder ook maar iets in ruil te vragen. Maar het is verrassend en magisch om te zien hoe het leven ouders beloont met de geboorte van hun eerste kind en de komende momenten.

“Hou me weg van de wijsheid die niet huilt, de filosofie die niet lacht en de verhevenheid die niet buigt voor kinderen”.

– Gibran Khalil Gibran – 

Mama’s met een tweede kind hebben meer liefde te geven

Een tweede kind: samen in bed

Het is zo dat moeders van twee jonge kinderen zich vaak uitgeput, of op de slechtste dagen, zelfs depressief voelen.

Toch weet iedere mama met twee kinderen dat ze een gelukkige vrouw is. Ze kan genieten van twee glimlachen, twee stemmen, twee manieren van spelen en leven. Twee verschillende mensen beschouwen haar als de beste moeder in de wereld.

Een moeder van twee kinderen zijn, kan een onmogelijke opgave lijken. Voor de kinderen en zichzelf zorgen, voor het huis, het werk en iedere andere verantwoordelijkheid daarbovenop.

Alleen iemand die heeft ervaren wat het is om twee jonge kinderen op te voeden, weet hoe het is. Je moet jongleren en je fantasie gebruiken om jezelf door de vele taken heen te slaan die het leven ons dagelijks oplegt.

Het dagelijkse leven van een moeder

Ongetwijfeld weten moeders met een tweede kind hoe ze wonderen moet verrichten:

  • Het eten staat altijd stipt klaar, zelfs wanneer het maar even duurde om het te bereiden.
  • Het maakt niet uit dat mama de hele dag heeft doorgebracht met haar kleintje in haar armen. Zij alleen is in staat om alles in orde te brengen zodat iedereen schone kleren en een volle fles heeft en de bedden opgemaakt zijn.
  • Het lijkt of ze wel meer dan 24 uren in haar dag heeft. Op een dag kan een mama even hard werken als ieder ander. Bovendien vindt ze ook nog de tijd om tranen te drogen, te knuffelen en te spelen.  Maar ook tijd om bij haar eerstgeborene te gaan zitten en hem of haar te troosten. Hij of zij kan namelijk jaloers zijn op zijn kleine broer of zus.

“Waarom glimlachen we als we een baby zien? Misschien omdat we iemand zien zonder al de verdedigende lagen. Iemand wiens glimlach voor ons volledig oprecht en onschuldig. En de babyziel in ons glimlacht smachtend terug in herkenning”.

– Jack Canfield – 

Een tweede kind betekent tweemaal zoveel redenen om te leven

Wanneer de natuur een vrouw het geschenk geeft van een tweede kind, geeft ze haar een tweede kans. Een tweede kans om alle goede dingen van haar eerste zwangerschap en geboorte te herbeleven.

Ze voelt een immens gevoel van herbevestiging van de herinneringen die terugkomen. Ze weet dat wat ze op het punt staat te ervaren, het grootste geluk op de wereld is.

Een tweede kind is tweemaal zoveel liefde

Indien je bij je eerste kind een reden ontdekte om voor te leven, om gelukkig te zijn, om te groeien als persoon en om te vechten voor jouw dromen en die van jouw kind dan zul met een tweede kind tweemaal zoveel redenen hebben.

Wanneer de natuur je een kans geeft op een tweede kind, wees dan gelukkig.  En grijp die kans om te groeien als persoon. 

“Er zijn vele wonderen in het universum, maar het meesterwerk van de schepping is het moederlijk hart. ”

– Ernest Bersot –

Zorg ervoor dat, wanneer je kinderen opgroeien en je weten wie je werkelijk bent, ze blij zullen zijn om je mama te noemen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.