Kunnen honden zwangerschap opsporen?

Sommige onderzoeken wijzen erop dat honden zwangerschap kunnen detecteren op basis van waarneming en reukvermogen. Leer meer over dit fenomeen!
Kunnen honden zwangerschap opsporen?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 19 oktober, 2022

Er wordt veel gesproken over de scherpte van bepaalde zintuigen bij honden, zoals de auditieve en olfactorische zintuigen. Daarmee kunnen ze, van een afstand, prikkels of gegevens opvangen die door de oren of de reukzin van een mens onopgemerkt zouden blijven. Er wordt zelfs gesproken over het zesde zintuig van honden. Ze kunnen namelijk catastrofale situaties, zoals aardbevingen, anticiperen door enkele minuten van tevoren onrust te tonen. Daarom zeggen veel mensen dat deze dieren een soort radar hebben en dat honden zwangerschap kunnen detecteren. Hoeveel is waar en waar gaat het om? Laten we eens kijken in het volgende artikel.

Kunnen honden zwangerschap detecteren?

Verschillende publicaties geven aan dat honden zwangerschap kunnen detecteren. Laten we eens kijken hoe ze dat zouden kunnen doen.

Ze nemen de hartslag van de baby waar

Allereerst, in enigszins gevorderde stadia van de zwangerschap, wanneer honden de zwangere benaderen en dicht bij de buik komen, zijn ze in staat de hartslag van de baby te horen en zijn bewegingen waar te nemen.

Ze hebben een groot reukvermogen

Daarnaast wijzen verschillende publicaties ook op de deugden van het reukvermogen van honden. Dit reukvermogen, samen met de hormonale veranderingen die in het lichaam van de zwangere vrouw optreden, vergemakkelijkt de detectie van zwangerschap. Onderzoek erkent hoe ontwikkeld de reukzin bij deze dieren is. Ze vermelden echter ook dat het feit dat ze een zwangerschap herkennen – die zich manifesteert door hormonale veranderingen (Engelse link) niet betekent dat ze begrijpen dat het om een toekomstige geboorte gaat.

De kracht van dit reukvermogen van honden is waar en kan worden geverifieerd in andere soorten situaties. Bijvoorbeeld wanneer ze speciale training krijgen om medicijnen te herkennen of om gezelschapsdieren te zijn voor mensen met epilepsie.

Kunnen honden zwangerschap opsporen
Hoewel men gelooft dat honden een zwangerschap zouden kunnen detecteren via hun reukvermogen, is er geen sluitend bewijs in dit verband. Een ander punt ten gunste van de theorie is dat ze emotionele veranderingen bij mensen kunnen herkennen.

Honden kunnen emotionele toestanden herkennen

Verschillende publicaties vermelden ook dat honden in staat zijn veranderingen in stemmingen van mensen te herkennen. Dit is echter meer specifiek bij hun baasjes of degenen met wie ze de meeste tijd doorbrengen. Daarom kunnen honden de emotionele ups en downs van een zwangerschap herkennen.

Op basis van verschillende onderzoeken zijn verschillende theorieën geopperd over de mogelijke manieren waarop honden een zwangerschap kunnen herkennen (Engelse link). Het is echter waar dat er geen sluitende resultaten zijn die aantonen dat er een begrip is van wat dit betekent. Maar misschien is dat ook niet het belangrijkste. De meeste mensen die een hond hebben benadrukken vooral het gezelschap van hun huisdier.

Aanbevelingen om rekening mee te houden voor en na de zwangerschap

Hier volgen enkele aanbevelingen voor wie een hond heeft voor, tijdens of na de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het goed om rekening te houden met een reeks aanbevelingen, zowel voor de gezondheidszorg van de zwangere vrouw als voor het welzijn van het huisdier.

  • De zwangere vrouw zou niet verantwoordelijk moeten zijn voor het oprapen of opruimen van de uitwerpselen van de hond.
  • Controleer of de inentingen van het huisdier up-to-date zijn.
  • Het is geen goed idee om vroegere routines die je met het dier hebt, zoals één keer per dag gaan wandelen, te onderbreken.
  • Laat de hond beginnen contact te hebben met de spullen van de baby. Bijvoorbeeld hun kamer of wat speelgoed, enz.
  • Begin het dier te waarschuwen met betrekking tot op welke plaatsen het niet mag zijn, zodat het bepaalde grenzen begint te begrijpen.
  • Begin het huisdier te wennen aan de nieuwe geluiden die het huis zal hebben, zoals het gehuil van de baby.
Een hond in de babykamer
Het is belangrijk dat de hond zijn plaats niet verliest voor de komst van een kind. Integendeel, hij moet worden geïntegreerd in deze nieuwe fase.

Na de geboorte

Zodra de geboorte heeft plaatsgevonden, althans gedurende de eerste maanden, moet je het kind en de hond niet samen alleen laten. Soms maken kleintjes bewegingen of gooien ze met voorwerpen, die door de hond verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden als ware het een spel.

Zo kan het huisdier zelfs een onhandige beweging maken die de baby kan laten schrikken of, in ernstiger gevallen, een val kan veroorzaken. Daarom is het, althans in het begin, beter dat ze in het gezelschap of onder toezicht van een volwassene blijven. Het is echter goed om erop te wijzen dat de voordelen van het opgroeien met een huisdier altijd groter zijn dan de risico’s.

Als een hond je vergezelt tijdens de zwangerschap, vergeet dan je huisdier niet!

Wat betreft de ervaringen met honden tijdens de negen maanden van de zwangerschap is er geen eenduidig idee. Er zijn mensen die melden dat hun huisdieren meer beschermend lijken te zijn en niet van hun zijde wijken. Anderen daarentegen waarschuwen dat het gedrag van het dier wat angstig is.

Hoe dan ook, deskundigen in dierengedrag wijzen erop dat het belangrijk is dat het huisdier zijn plaats in huis niet verliest. Het moet veeleer geïntegreerd en gesocialiseerd worden met betrekking tot de nieuwe situatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alicia Phillips Buttner, Breanna Thompson, Rosemary Strasser, Jonathan Santo, Evidence for a synchronization of hormonal states between humans and dogs during competition, Physiology & Behavior, Volume 147, 2015,Pages 54-62, ISSN 0031-9384, https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2015.04.010.
  • Díaz Videla, Marcos (2015) “El miembro no humano de la familia: las mascotas a través del ciclo vital familiar,” Revista Ciencia Animal: No. 9 , Article 7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.