13 Spelletjes voor kinderen en huisdieren

Ontdek deze 13 spelletjes voor kinderen en huisdieren, zodat de kleintjes kunnen genieten van de voordelen van het delen van hun eerste jaren met een dier.
13 Spelletjes voor kinderen en huisdieren
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 27 december, 2022

Spel is van vitaal belang als leermethode voor een enorm aantal species, zowel voor dieren als voor mensen. Daarom willen we hier 13 spelletjes voor kinderen en huisdieren voorstellen. Beiden hebben in hun jonge jaren namelijk veel gemeen als het gaat om een adequate en evenwichtige ontwikkeling.

Laten we bovendien niet vergeten dat, als we het over kinderen en huisdieren samen hebben, elke activiteit een spel kan worden. Soms is het zo eenvoudig als ze elkaar te laten begrijpen. Als we observeren zonder gezien te worden, zien we hoe het eenvoudigste voorwerp of de meest onbeduidende handeling tot een bron van vermaak voor beiden kan worden omgevormd. Een deken, een potlood, een kussen…

13 Spelletjes voor kinderen en huisdieren

Kinderen en huisdieren: een intieme en heilzame relatie

Evenmin mogen we het belang vergeten van de aanwezigheid van een huisdier in het leven van kinderen. Op cognitief, sociaal, fysiek en emotioneel niveau is het heel heilzaam. Het stimuleert hen namelijk in alle zintuigen en helpt hen op te groeien met een sterker immuunsysteem en een creatievere geest.

Studies hebben aangetoond dat kinderen die opgroeien met een huisdier meer aan  lichaamsbeweging doen. En dan hebben we het nog niet eens over het bevorderen van verantwoordelijkheidsgevoel en de toewijding en inzet die het kind voor zijn hondachtige, katachtige, of andere metgezel moet tonen.

Ook de psychologische invloed op de geest wordt door mens en dier gedeeld. Zowel kinderen als huisdieren ontwikkelen zich beter door het gebruik van positieve bekrachtiging. Daarom is het goed om activiteiten aan te passen aan de behoeften van beiden – die van het kind enerzijds, en die van de hond, kat, hamster…

Activiteiten en spelletjes voor kinderen en huisdieren

Zoals logisch is, zijn er veel activiteiten en spelletjes voor kinderen en huisdieren die beiden erg leuk zullen vinden. De avonturen die ze beleven zullen voor altijd in het hoofd van je kleintje blijven hangen.

1. De klassieke bal

Zowel kinderen als dieren vinden het meestal leuk om met een bal te spelen. Deze activiteit is ook heel positief, want ze zet beiden aan tot bewegen, rennen, lachen en lichaamsbeweging, wat fundamenteel is voor de ontwikkeling van kinderen.

Het meest klassieke spel, als het om honden gaat, is om het dier te leren de bal op te pakken. Je kunt echter ook iets ronds aan een touwtje binden en het naar je kat toe gooien. Je zult zien hoe je kat zich kostelijk vermaakt met pogingen het te vangen.

2. Verstoppertje

Een ander spel dat fundamenteel werkt bij honden en soms ook bij katten is verstoppertje. Het is een uitstekende manier voor je kleintje om zijn cognitieve vermogen te versterken, maar het helpt ook om het huisdier te stimuleren op gebieden als gehoorzaamheid of de stimulering van zijn zintuigen. Bovendien helpt het om de creativiteit van kinderen te vergroten.

Het mechanisme is heel eenvoudig. Het kind verstopt zich en de hond zoekt hem. Hoewel het ook verbeterd kan worden door bijvoorbeeld voorwerpen te verstoppen die het huisdier moet zoeken. Als de hond het verborgen voorwerp gevonden heeft, is het een goed idee hem te belonen.

3. Waterspelletjes

Niet alle huisdieren houden van water, maar veel wel. In feite kan het heel goed zijn voor zowel het dier als het kind. Dus, als het badtijd is, laat het plezier de vrije loop met zwemwedstrijden, slanggevechten, enz. Natuurlijk altijd onder toezicht van een volwassene.

Een kind knuffelt zijn hond


4. Behendigheidscircuit

Behendigheid is een soort sport die beoefend wordt met dieren, meestal honden. Het bestaat uit het maken van een circuit dat zowel het huisdier als de begeleider moeten overwinnen.

Het is gemakkelijk om thuis een circuit te maken. Met een stevige doos, plastic buizen en iets anders dat je hebt rondslingeren, kun je een ruimte vinden waarin je met behulp van kinderen commando’s kunt voorbereiden en aan het dier kunt leren.

In dit geval is de voorbereiding van het circuit even leuk en interessant als de training van het dier, dat moet leren hindernissen te overwinnen. De trainingen en de proeven komen dan zelf. Een activiteit die wekenlang doorgaat en leuk is voor kinderen en huisdieren.

5. Prooi achtervolgen

Laten we voor dit spel een speeltje aan een touwtje binden. Om het spannender te maken moet het touw lang genoeg zijn zodat het speeltje zich kan verplaatsen zonder te vallen of vast te komen zitten, terwijl het huisdier het achtervolgt en het kind het touw oprolt.

Aan het eind wacht het kind met een traktatie naar keuze van het huisdier.

Twee leuke variaties op dit spel zijn de volgende:

  • Gebruik in een schemerig verlichte kamer een zaklamp of laserpointer. Je huisdier zal oefenen door te proberen naar het lichtpuntje te jagen.
  • Jaag naar zeepbellen.

6. Traktaties verstoppen

Geef voor deze activiteit de hond een snuffel van zijn favoriete traktatie en verstop die dan ergens in de kamer. Je kunt het met meerdere tegelijk doen, want hun super reukzin, duizendmaal gevoeliger dan die van de mens, zal gek worden van opwinding bij de geur en de hond zal er met plezier naar op zoek gaan.

7. Spelletjes voor kinderen en huisdieren: touwtrekken

Dit spel versterkt de ledematen van je huisdier en demonstreert een groot vermogen tot interactie. Het bestaat eruit het dier een dik touw of een lap voor te houden, waarop het kan bijten en de worsteling kan weerstaan.

In feite trek je eraan, zodra het het met zijn tanden vasthoudt, met matige weerstand, zonder plotselinge rukken die het pijn kunnen doen. Trek en maak het dan weer los. Je hond zal er hard mee schudden om het te pakken te krijgen, maar dan trek je er weer aan, zodat hij weet dat het niet gemakkelijk zal zijn en zich zal blijven verzetten.

8. Waar is het?

Gebruik drie kommen ondersteboven, en verstop in een ervan een lekkernij waaraan je je huisdier eerder hebt laten snuffelen.

Beweeg de kommen in zijn aanwezigheid, het is heel waarschijnlijk dat het dier zijn ogen er niet van af zal houden. Stop de beweging en laat het snuffelen en zijn prijs verdienen.

Bij de volgende pogingen zal het spel met grotere deelname van het huisdier verlopen, omdat het begrepen zal hebben waar het om gaat.

9. Puzzelen voor kinderen en huisdieren

Een variatie op het vorige spel is om drie traktaties te verstoppen in drie verschillende delen van een siliconen cupcake vorm, gereserveerd om met je huisdier te spelen, samen met drie tennisballen.

Laat het snuffelen, vinden en de prijs winnen. Als het alle traktaties gevonden heeft, herhaal je het spel met twee en dan met één. De bedoeling is dat je huisdier zijn reukzin en zijn jachthondengeest aanscherpt.

10. Oefen routines

Als je gaat wandelen, houd dan zoveel mogelijk een routine aan door dezelfde weg te volgen. Veranderingen, vooral als ze abrupt zijn, zijn niet goed voor je hond.

Deskundigen zeggen: (Spaanse link) : “Het is belangrijk dat er regelmaat is in alles wat met honden te maken heeft: Maaltijden, oefeningen, slaaptijden, dagelijkse gewoonten, enz. De hond zal veranderingen in zijn routine kunnen verdragen, maar als die overdreven zijn, of als er nooit een routine is, zal de hond in een toestand van ongemak verkeren. De hond zal in een permanente staat van spanning leven, wat zijngezondheid zal aantasten.

Neem je hond van tijd tot tijd ook eens mee naar gebieden die vrij zijn van voertuigen om er met ballen of een frisbee te spelen.

Willen honden gezond en fit zijn, dan moeten ze regelmatig beweging krijgen. Dat is hetzelfde als bij mensen.

11. Leer het zitten

Om een hond te leren een pootje te geven, moet hij eerst leren zitten. Een manier is hem te helpen zitten door met je handen op zijn achterste te duwen terwijl je ‘zit’ zegt.

Als hij eenmaal zit, bekrachtig je de actie positief. Herhaal dan, met de traktatie-houdende hand boven zijn hoofd, de zit-stem. Als het nog steeds niet zit, blijf je het met je hand duwen.

Blijf aandringen tot het het doet zonder dat een beloning nodig is, altijd vol goede moed, en elke dag een paar minuten lang. Sluit de trainingsdag af met het ‘kom’ gebaar en verwelkom je huisdier met open armen… en een traktatie!

12. Leer je hond schudden

Commando’s en gebaren begeleiden het spelen met huisdieren en de training. Honden leren zitten en schudden, naast andere kunstjes, als bepaalde gebaren vergezeld gaan van een traktatie.

13. Woorden herkennen

Honden leren voorwerpen te associëren met gebaren en woorden. Leg dus verschillende voorwerpen voor zijn neus en geef je huisdier, terwijl je ze noemt en aanwijst, de opdracht ze vast te houden en naar je toe te brengen.

Je moet dit herhaaldelijk doen en elk succes belonen. Dit leerproces zal heel nuttig zijn als het de activiteit leert met alledaagse voorwerpen die mensen thuis wel eens in de buurt moeten hebben. Zoals kranten, wandelstokken, schoenen, hoeden, enz.

Zonder veel training herkennen veel dieren bij het horen van het woord ‘riem’ het als een teken om te gaan wandelen en zoeken er naar om het in de handen van hun baasje te leggen.

“...het hebben van een huisdier in huis heeft een positieve invloed op de manier waarop we met ze omgaan en op de houding die we tegenover ze hebben, en het zijn deze houdingen die een belangrijke invloed uitoefenen op onze niveaus van menselijke empathie.
-Onderzoekers in Onderwijskunde Marta Nieto Palma en Andrés García Gómez-.

Leuke en therapeutische spelletjes voor kinderen en huisdieren

Wetenschappelijk bewijs (Spaanse link) heeft duidelijk aangetoond dat interactie met huisdieren een positief effect heeft op fundamentele aspecten van de ervaring.

Verbeterde aandacht en sociaal gedrag, intermenselijke interactie, humor, minder stress, angst en bezorgdheid, en een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid, vooral van hart en bloedvaten.

Bedenk uiteindelijk ook dat je fantasie geen grenzen kent. Dus behalve deze 13 spelletjes voor kinderen en huisdieren kun je er vast nog veel meer bedenken die ook interessant zijn en die je kinderen in staat stellen dicht bij die kleine dieren te komen die voor zoveel vreugde en plezier zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.