Het hebben van een hond en de sociale en emotionele ontwikkeling

Het hebben van een hond vergroot de kern van het gezin en kan de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen verbeteren. Blijf lezen om te ontdekken waarom!
Het hebben van een hond en de sociale en emotionele ontwikkeling
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn talrijke studies die aantonen hoe het houden van huisdieren bijdraagt tot de goede gezondheid van onze kleintjes. Dit is zelfs zo als er allergieën zijn. Behalve de lichamelijke gezondheid bevorderen huisdieren, en vooral honden, de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. In dit artikel vertellen we je daarom alles over de studie (Engelse link) die deze theorie over het hebben van een hond ondersteunt.

Er zijn veel gezinnen in de wereld die huisdieren in huis hebben. Deze dieren worden een deel van het gezin. Ze zijn zeer geliefd, dankzij alles wat ze op emotioneel niveau bijdragen. Het kan dus lonend zijn om met dieren samen te leven. De voordelen van een huisdier in huis vertalen zich verder in een groter welzijn voor allen die bij je wonen. Lees dus verder om meer te weten te komen.

Waarom het hebben van een hond de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen verbetert

Het hebben van een hond en de sociale en emotionele ontwikkeling

Een hond in huis hebben is niet altijd gemakkelijk voor gezinnen. Het houden van dieren gaat namelijk gepaard met veel verantwoordelijkheden en het uitgeven van extra geld voor hun verzorging.

Maar mensen die weten hoe heerlijk het is om honden als deel van hun leven te hebben, zien deze ongemakken als onbeduidend. Alles wat het hebben van dieren als huisdier biedt is namelijk veel groter dan de lasten die hun verzorging met zich meebrengt.

Als gevolg hiervan hebben onderzoekers van de Afdeling Psychologie van de Rovira i Virgili Universiteit (Catalonië, Spanje) een studie voorbereid. Men publiceerde deze studie onlangs in het tijdschrift Anthrozoös. Het doel van de studie was uit te zoeken of er concrete verschillen zijn in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen die een hond hebben en kinderen die geen hond hebben.

Hoe voerde men de studie uit?

Tijdens het onderzoek werden ongeveer 120 jongens en meisjes tussen 3 en 5 jaar uit twee openbare scholen in dit land gevolgd. Hun ouders moesten vervolgens bepaalde vragen van enkele vragenlijsten beantwoorden. Deze vragen evalueerden verschillende punten die te maken hebben met de ontwikkeling van de socialisatie van de minderjarigen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe de omgang van hun kleintjes was met volwassenen en met andere kinderen.
  • Hoe hun manieren waren om emoties en gevoelens te uiten,
  • Hun manieren om genegenheid te tonen.
  • Hun zelfbesef.
  • De mate van samenwerking.
  • De sociale rol die ze hadden.

Deze vragen werden mondeling beantwoord.

Wat de honden betreft, werd in het onderzoek echter geen rekening gehouden met de dieren die getraind waren om aan therapieën deel te nemen of met de dieren die bij andere familieleden in huis woonden. Wat ze probeerden uit te zoeken was het verband tussen het samenleven met honden (de dagelijkse band) en de invloed op de ontwikkeling en gezondheid van kinderen.

Bewezen: het hebben van een hond komt de ontwikkeling van kinderen ten goede

Een jongetje knuffelt zijn hond

Na het uitvoeren van de studie konden de onderzoekers uiteindelijk het volgende concluderen. Het hebben van een hond als huisdier in huis verbetert de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. De kwantitatieve verschillen in de tests die op kinderen met en zonder hond werden uitgevoerd waren namelijk enorm. Men kon dus zeggen dat het hebben van een hond als huisdier in verschillende opzichten een voordeel is.

Dit betekent natuurlijk niet dat het niet thuis hebben van honden een beperkende factor is voor het kind om tot een adequate sociale en emotionele ontwikkeling te komen. Waar de deskundigen echter op wijzen is dat het hebben van een hond een positieve factor is voor de verwerving van dit domein.

En het belangrijkste is dat ze erin slaagden aan te tonen dat dagelijks contact met het dier de sociaal-emotionele vaardigheden in de vroege levensjaren versterkt.

We moeten echter opmerken dat deze studie een van de pioniers op dit gebied is. Het is echter van essentieel belang door te gaan met langdurige follow-up om te weten wat er in de toekomst gebeurt. Onder andere om te bevestigen of deze voordelen ook doorwerken naar de adolescentie en zelfs het volwassen leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.