Therapieën met honden voor tieners: wat je moet weten

Therapieën met honden voor tieners hebben grote bekendheid gekregen, omdat ze het mogelijk maken zeer goede resultaten te verkrijgen. Leer meer over waar het allemaal om gaat.
Therapieën met honden voor tieners: wat je moet weten
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Van therapieën met honden voor tieners is aangetoond dat ze werken. Aanzienlijke verbeteringen zijn waargenomen in de emotionele en communicatieve aspecten. Ook in de coëxistentie met kinderen met een verhoogd risico of met andere soorten uitdagingen. Vanwege de positieve resultaten is het belangrijk ons in de exploratie van en investering in dit waardevolle hulpmiddel dat zoveel jongeren helpt te verdiepen.

Dierondersteunde therapieën worden niet alleen met honden uitgevoerd, maar ook met andere diersoorten, zoals paarden. Ze dienen als behandelingsstrategie voor vele ziekten, zoals hart-, psychische of oncologische aandoeningen. Bovendien is ook gezien dat ze risico lopende tieners op talloze manieren helpen beter te worden.

Wil je meer weten over dit hulpmiddel en de voordelen ervan, lees dan zeker de volgende paragrafen.

Therapieën met honden voor tieners

Therapieën met honden voor tieners

Zoals we al verwachtten, is de hulp van therapieën met honden voor tieners enorm. Daarom heeft de Affinity Foundation het Buddies-programma ontwikkeld (Spaanse link) in samenwerking met het Directoraat-Generaal voor Aandacht voor Kinderen en Jongeren (DGAIA) in Catalunya, Spanje.

Dit programma is opgezet om minderjarigen te helpen die zorg nodig hebben. Velen van hen komen uit een moeilijke gezins- en schoolomgeving, een moeilijke sociale context en hebben veel faalervaringen opgedaan.

Het hoofddoel van dit programma is jongeren door positieve training te leren om honden op te voeden. Dit vereist dat ze leren om op een gevoelige, assertieve en respectvolle manier met honden om te gaan. Dit is ook de basis is van elke communicatie in het leven. Ze leren de dieren te reageren op commando’s. Dit terwijl ze voor hen zorgen, hen begrijpen en aandacht hebben voor hun behoeften.

Om de missie te vervullen moeten de adolescenten een methodologie volgen en begeleid worden door professionals die deskundig zijn in deze vorm van therapie.

Therapieën met honden voor tieners met anorexia

Het Niño Jesús Universitair Kinderziekenhuis in Madrid heeft een studie uitgevoerd naar de effecten van dierentherapie bij adolescenten met boulimia en anorexia. Aan deze studie werkten de Rey Juan Carlos Universiteit en PURINA® mee.

Tijdens de therapiesessies namen de jongeren tussen 13 en 17 jaar deel aan verschillende dynamieken met de honden om te werken aan hun gevoel van eigenwaarde, angstproblemen, en autonomie. Aan het eind van de proef werden verbeteringen op emotioneel niveau waargenomen. Er was ook een duidelijke toename van het gevoel van eigenwaarde van deze minderjarigen.

De resultaten toonden aan dat aangename emoties na de sessies 46 punten stegen. Tegelijkertijd daalden de niveaus van depressie, angst en onaangename emoties in diezelfde tijd met 43 punten.

Aan welke aspecten kan met therapie gewerkt worden?

Zoals we eerder gezien hebben, zijn de voordelen van therapie met honden talrijk. Er kan bijvoorbeeld gewerkt worden aan de beheersing van emoties (Spaanse link) en de preventie van drugsmisbruik. Men gebruikt de dieren namelijk als een manier om de aandacht van kinderen te trekken. En ook om hen aan te moedigen mee te doen. Op deze manier is het mogelijk de problemen die hen in hun dagelijks leven beïnvloeden op een effectievere manier te bereiken dan via conventionele sessies.

Therapie met honden voor adolescenten is een groeiende discipline, maar wel één die een grotere investering nodig heeft dan nu het geval is. Sommige voorbeelden, zoals die waar we in dit artikel naar gekeken hebben, tonen aan dat deze behandelingsmogelijkheden de moeite waard zijn om in te investeren.

Therapie kan gericht zijn op het oplossen van sommige emotionele problemen of om de aandacht van de adolescent te krijgen met betrekking tot het onthullen van informatie. Het is veel gemakkelijker de kinderen zover te krijgen dat ze naar ons luisteren en zich openstellen terwijl ze tijd met de dieren doorbrengen, dan via verplichte praatjes op middelbare scholen.

Een tiener met een hond

Therapie met honden voor tieners: conclusie

Zoals je in dit artikel kunt lezen, hebben therapieën met honden voor adolescenten heel goede resultaten opgeleverd. Steeds meer professionals gebruiken ze als een manier om hun patiënten te helpen. Dieren zijn namelijk in staat het gevoel van eigenwaarde te vergroten en de omgang met emoties te verbeteren bij jonge mensen met moeilijkheden. Daarom is het belangrijk dat ze de erkenning krijgen die dit interventiegebied nodig heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Monleón, M. B., Martínez, V. C., & Andreu, J. L. (2017). Terapia asistida con perros en niños y adolescentes. Revista Española de73(2), 79-84. Disponible en: https://www.seinap.es/wp-content/uploads/2015/05/REP-73-2.pdf#page=24
  • Jiménez, X. O., Hernández, R. L., & Ramírez, M. T. G. (2012). Terapia asistida por perros en el tratamiento del manejo de las emociones en adolescentes. Summa Psicológica UST9(2), 25-33.
  • Cánovas, L. T., & Molina, A. V. (2017). Terapia asistida por animales en niños y adolescentes. Metas de enfermería20(4), 10. Disponible en: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/ibc-163495
  • Estévez Fernández, L. (2018). Terapia asistida con animales para la promoción de la salud en adolescentes con un trastorno alimentario: una visión desde la terapia ocupacional. Disponible en: https://ruc.udc.es/dspace/handle/2183/20829

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.