De emotionele gevolgen van een gezinsscheiding

Wat zijn de emotionele gevolgen van een gezinsscheiding? Vandaag zullen we proberen uit te leggen wat ze zijn en enkele richtlijnen geven om emoties op een gezonde en effectieve manier te beheersen.
De emotionele gevolgen van een gezinsscheiding
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn veel gezinnen die om de een of andere reden gescheiden zijn. Misschien heb je zelf wel eens ervaren hoe het is om gescheiden te zijn van degenen van wie je houdt. Deze situatie is voor niemand gemakkelijk, vooral als de omstandigheden volledig buiten de macht van je gezin liggen. Daarom vinden we het belangrijk om eens te kijken naar de emotionele gevolgen van een gezinsscheiding.

Wanneer gezinsscheiding plaatsvindt als gevolg van een gedwongen situatie, wordt het nog moeilijker en ondraaglijker. Daarom zullen we in de volgende alinea’s proberen de emotionele gevolgen van een gezinsscheiding uit te leggen.

Bovendien geven we je enkele richtlijnen om deze tijd zo goed mogelijk door te komen. Als het je lukt om controle te krijgen over je emoties, kun je ondanks de verontrustende omstandigheden mentale stabiliteit vinden.

Gezinsscheiding: apart leven van je dierbaren

Er zijn momenten dat gezinnen geen andere keuze hebben dan een tijdje hun eigen weg te gaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door werkomstandigheden. Of het kan het resultaat zijn van extreme problemen die gezinnen dwingen om tegen hun wil uit elkaar te gaan.

Ongeacht de reden achter de scheiding heeft het gevolgen op een aantal niveaus. Vandaag willen we specifiek kijken naar de emotionele gevolgen van een gezinsscheiding. We zullen ook kijken hoe we met deze emotionele toestanden kunnen omgaan. Met andere woorden, hoe bereik je een gezonde emotionele balans?

Aquarel schilderij van emoties

“Onze emoties zijn er om gevoeld te worden, maar niet om ons leven te domineren, onze visie te verblinden, onze toekomst te stelen of onze energie weg te nemen, want als ze dat doen, worden ze giftig.”
– Bernardo Stamateas –

De emotionele gevolgen van gezinsscheiding

Voor degenen die ver weg wonen van hun familie, kan het niet kunnen aanraken, kussen en omhelzen van hun geliefden ondraaglijk zijn en tot extreme gevoelens van eenzaamheid leiden. Het betekent een ander levensritme accepteren. En de persoon zal op een andere manier dan hij of zij gewend is contact moeten houden met de rest van het gezin.

Ben je dus op dit moment voor langere tijd ver weg van je familie? Dan kun je bijvoorbeeld plannen om regelmatig online tijd met hen door te brengen en een dagelijkse routine te creëren. Moderne technologie stelt ons in staat om in realtime verbinding te maken via bijvoorbeeld videogesprekken. Dit maakt een gezinsscheiding veel gemakkelijker te verdragen en vermindert gevoelens van isolatie en eenzaamheid.

Bovenop die gevoelens van eenzaamheid kan verdriet ook zijn weg vinden in ons dagelijks leven. En dit kan na verloop van tijd tot depressie leiden. De stress die deze omstandigheden ons leven opleggen, of we dat nu leuk vinden of niet, kan volledig destabiliserend zijn.

Lijden aan verhoogde stressniveaus kan snel leiden tot posttraumatische stressstoornis. Dit alles kan in de meest extreme gevallen voorkomen. Bovendien kan het zijn dat mensen zonder familie moeten leven, gevoelens van woede en onmacht kunnen ervaren. Dus, wat kunnen we doen om te voorkomen dat dit allemaal gebeurt?

‘Wees de eigenaar van je aandacht. De prijs van vrijheid is permanente waakzaamheid. Onthoud dat waar je ook je  aandacht op richt, je emotie en energie ook heen zullen gaan. Waar je je ook op concentreert, het wordt voor jou reëler. ”
– Mario Alonso Puig –

Depressief dankzij gezinsscheiding

Richtlijnen om je emoties te beheersen

Een manier om op gezonde wijze onze emoties te beheersen, is door mindfulness te oefenen. Programma’s als MBSR (mindfulness-based stress reduction) leren onder andere emotionele regulatie op basis van meditatie. De eerste die dit programma introduceerde was Jon Kabat Zinn. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer interventies op basis van introspectie, waaronder sessies gewijd aan emotionele regulatie.

Op mindfulness gebaseerde programma’s proberen emotionele controle via het lichaam tot stand te brengen. Dus zodra een emotie zich in het lichaam aandient, kunnen we deze identificeren om deze vervolgens te reguleren. Op deze manier voorkomen we dat er een interne dialoog ontstaat over de emotie.

Met andere woorden, als je je emoties kunt reguleren door je aandacht op het lichaam te richten, kun je onnodige emoties die automatisch negatieve gedachten over de oorspronkelijke emotie produceren, elimineren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.