Wat te doen als meisjes zich schamen voor hun lichaam?

Veel meisjes, zowel kinderen als tieners, schamen zich voor hun lichaam. Dit is iets waar ouders hard aan moeten werken om dit te voorkomen, door hun dochters aan te moedigen om van zichzelf te houden en zichzelf te accepteren zoals ze zijn.
Wat te doen als meisjes zich schamen voor hun lichaam?

Laatste update: 30 juni, 2021

Misschien heb je wel tienermeisjes gezien die zich achter hun kleding verschuilen en wijde kleding dragen omdat ze zich schamen voor hun lichaam. Of ze nu mager zijn of niet, het is belangrijk om te begrijpen dat dit soort gedrag te maken heeft met een laag zelfbeeld. Het laat ook zien hoe stereotypen vrouwen negatief kunnen beïnvloeden (Engelse link) en hun vermogen om gelukkig te zijn beïnvloeden.

Angst om badkleding aan te trekken

Sommige meisjes zijn terughoudend om naar het zwembad of het strand te gaan. Dit heeft echter niets te maken met angst voor water. Het is eerder omdat ze zich schamen voor hun lichaam en geen badkleding aan willen trekken. Ze denken dat iedereen hun lichaam zal bekijken en afwijzen. In werkelijkheid heeft het probleem echter niets te maken met andere mensen. Het heeft eerder te maken met het onvermogen van een jong meisje om haar eigen lichaam te accepteren.

Als ze naar het zwembad of het strand gaan, hebben deze meisjes het gevoel dat alleen magere meisjes met een goed lichaam zwemkleding kunnen dragen. De maatschappij heeft onze dochters geleerd zich te schamen voor lichamen die op wat voor manier dan ook niet perfect zijn. We hebben ze geleerd bang te zijn om zwemkleding aan te trekken.

De rol van de media en meisjes die zich schamen voor hun lichaam

We kunnen jonge vrouwen dus niet de schuld geven van hun onzekerheden. In plaats daarvan moeten we de berichten die voortdurend van de media komen, in een poging ons te laten geloven dat we perfect moeten zijn, opnieuw onder de loep nemen.

Wat als meisjes zich schamen voor hun lichaam

Als gevolg hiervan voelen veel jonge meisjes en vrouwen zich slecht over zichzelf als ze zichzelf in badkleding zien. Ze voelen zich niet op hun gemak met hun volwassen vrouwelijke lichaam.

Wanneer de zomer aanbreekt, sturen de media herinneringen uit over hoe vrouwen moeten afvallen en in vorm moeten komen voor onze bikini’s. En elk tijdschrift biedt tips voor het kiezen van het juiste pak om hun figuurgebreken te verdoezelen. Het is geen wonder dat zoveel meisjes zich schamen voor hun lichaam.

Het is zeldzaam dat jongens dit soort berichten ontvangen als het gaat om het aantrekken van badkleding. Het strand is een vriendelijke plek voor jongens en mannen, maar een vijand van veel vrouwen en meisjes. En dit moet stoppen!

Zich schamen voor hun lichaam

De enige vrouwen die zich op hun gemak voelen met hun figuur op het strand, zijn jonger dan 9 jaar. Zelfs preadolescenten houden onbewust hun nauwelijks ronde buiken in, beschaamd voor hun lichaam. Ze voelen zich ongemakkelijk bij zelfs het kleinste beetje lichaamsvet. Vrouwen praten over afvallen en diëten terwijl ze tijdschriften lezen die hen vertellen hoe ze mager kunnen worden.

Veel mannen daarentegen maken grappen. Ze lachen om hun bierbuiken en proberen ze af en toe in te houden als er een aantrekkelijke vrouw in de buurt is. Over het algemeen lijken mannen meer ontspannen en tevreden op het strand.

Angst en haat jegens ons lichaam

Vrouwen zenden vaak wanhopige signalen uit naar hun dochters op basis van de schaamte die ze voelen over hun eigen lichaam. Deze nalatenschap van eindeloze zelfverachting wordt gevoed en aangewakkerd door de alomtegenwoordige beelden van onbereikbare vrouwelijke schoonheid. Als gevolg daarvan haten veel van onze dochters hun lichaam. Ze worden het slachtoffer van chronische eetstoornissen (Engelse link) en verhongeren zichzelf maar al te vaak.

Daarom is het van cruciaal belang dat moeders een positief voorbeeld geven, zodat hun dochters zich niet schamen voor hun lichaam. We moeten ze leren hun lichaam te waarderen en van zichzelf te houden zoals ze zijn.

Ze moeten begrijpen dat hun waarde niets te maken heeft met hoe ze zich verhouden tot anderen. Niemands lichaam is beter of slechter dan een ander.

We moeten meisjes leren van hun lichaam te houden

Zo moeder zo dochter

Om ervoor te zorgen dat onze dochters zich goed in hun vel voelen, moeten moeders stoppen met te worstelen met hun eigen lichaam. We moeten ons onthouden van voortdurend klagen over ons gewicht en onze vorm. Niet meer geobsedeerd door elke gram die we aankomen of verliezen en hoeveel calorieën en vet we eten. We moeten ons lichaam (en voedsel) niet als de vijand behandelen.

Onze dochters hebben ons nodig om hen de individuele sterke punten en vitaliteit van hun lichaam te leren, welke maat ze ook hebben. De cijfers op de weegschaal en de breedte van de heupen van een vrouw mogen nooit haar zelfrespect bepalen.

Meer tienermeisjes in alle soorten en maten zullen genieten van het aantrekken van hun badkleding op het strand wanneer hun moeders hun eigen lichaam beginnen te accepteren en respecteren. Het wordt tijd dat we onszelf en onze dochters bevrijden van de angst dat ze te zwaar zijn.

Al onze dochters verdienen het om zich op hun gemak te voelen en zich niet te schamen voor hun lichaam. Al onze dochters verdienen het om te genieten van een dag op het strand of in het zwembad en gewoon van zichzelf te houden en zichzelf te accepteren.

Kortom, het is onze taak om onze kinderen te leren zich niet te schamen voor hun lichaam. Als moeders moeten we ze zelfliefde leren. Dit betekent dat ze moeten leren hun lichaam te respecteren, voor hun gezondheid te zorgen en niet geobsedeerd te zijn door uiterlijk. Wellicht ook interessant voor jou

Stereotypen en vooroordelen over tieners
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Stereotypen en vooroordelen over tieners

Stereotypen, vooroordelen: dit zijn gevaarlijke aspecten met betrekking tot tieners.Tieners ontwikkelen hun zelfbeeld en zijn beinvloedbaar. Lees h...